"Φορμόλη" του Arnaldur Indridason

Ένας άντρας βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στο Ρέικιαβικ. Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ένα κρυπτικό σημείωμα πάνω στο πτώμα και η φωτογραφία του τάφου ενός νεαρού κοριτσιού. Ανατρέχοντας στο παρελθόν του νεκρού ο επιθεωρητής Έτλεντουρ ανακαλύπτει ότι πριν από σαράντα χρόνια το θύμα είχε κατηγορηθεί για ένα αποκρουστικό έγκλημα για το οποίο όμως δεν είχε καταδικαστεί. Μήπως τον είχε στοιχειώσει το παρελθόν του; Καθώς ο Έτλεντουρ παλεύει να χτίσει τη σχέση του με τη δυ¬στυχισμένη κόρη του, η έρευνα θα τον οδηγήσει στο Ερευνητικό Κέντρο Γενετικής της Ισλανδίας όπου θα ανακαλύψει κά¬ποια πολύ ανησυχητικά μυστικά που είναι ακόμα ζοφερότερα από τον φόνο ενός ηλικιωμένου άντρα.



"Σκοτεινό Βερολίνο" του Harald Gilbers

Τον Μάιο του 1944, στο βοµβαρδισµένο Βερολίνο, ο Εβραίος πρώην επιθεωρητής της δίωξης κοινού εγκλήµατος Ρίχαρντ Οπενχάιµερ, ο οποίος είναι σε διαθεσιµότητα εξαιτίας των φυλετικών νόµων του Τρίτου Ράιχ, ανακαλείται στην υπηρεσία για να συµβάλει στην εξιχνίαση µιας σειράς φόνων, τα θύµατα των οποίων είναι γυναίκες ελαφρών ηθών που σχετίζονται µε διαφορετικούς τρόπους µε το Εθνικοσοσιαλιστικό Kόµµα. Τα θύµατα, τα οποία έχουν βασανιστεί και θανατωθεί µε έναν συγκεκριµένο τρόπο, ανευρίσκονται τοποθετηµένα τελετουργικά κοντά σε µνηµεία πεσόντων του Πρώτου Παγκόσµιου Πολέµου.
Ο Οπενχάιµερ δίνει διµέτωπο αγώνα: από τη µια, παλεύει να εξιχνιάσει την υπόθεση, και από την άλλη, να σώσει την ίδια του τη ζωή, αφού γνωρίζει ότι µόλις τελειώσει µε την υπόθεση θα είναι στο έλεος των Ες Ες…

"Σικάγο" του David Mamet

Σικάγο της Ποταπαγόρευσης, δεκαετία του ’20. Ο Μάικ Χοτζ, δηµοσιογράφος και βετεράνος του Α΄ Παγκόσµιου πολέµου, είναι ερωτευµένος µε την Άννι Γουόλς, όµως κρατάνε τη σχέση τους κρυφή από τον πατέρα της. Η πόλη γύρω τους πάλλεται, κλαµπ, συµµορίες, παρανοµίες. Τη σχετική ηρεµία ταράζουν δύο απανωτές δολοφονίες των Ουάις και Τεϊτελµπάουµ που έκαναν κουµάντο στο κλαµπ Λα Μεζόν Μονµάρτρ, ιδιοκτησίας στην πραγµατικότητα του Ο’ Μπάνιον και της συµµορίας του – στον αντίποδα της συµµορίας του Αλ Καπόνε. Ο Μάικ όµως σύντοµα βρίσκεται αντιµέτωπος µε το δικό του µαρτύριο: Κάποιος µπαίνει στο σπίτι του και δολοφονεί την Άννι µπροστά στα µάτια του.
Ο Μάικ Χοτζ µάλλον δεν έπρεπε να ερωτευτεί την Άννι Γουόλς. Ίσως όµως οι τύποι που σκότωσαν την Άννι Γουόλς να µην έπρεπε να τα βάλουν µε τον Μάικ Χοτζ…
Ατµόσφαιρα, ρυθµός, µοναδικοί χαρακτήρες και η γραφή του θρυλικού David Mamet, σεναριογράφου της ταινίας Οι αδιάφθοροι και τιµηµένου µε το βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο Οικόπεδα µε θέα, συνθέτουν ένα εκρηκτικό νουάρ που διαβάζεται απνευστί.

"Το χρέος που ξεπληρώθηκε αργά" του Stefan Zweig

Μια έκδοση που περιλαµβάνει µια επιλογή από διηγήµατα και νουβέλες ενός από τους σηµαντικότερους γερµανόφωνους συγγραφείς όλων των εποχών και προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη µια αναπάντεχη θεώρηση του πολυποίκιλου πεζογραφικού έργου του Στέφαν Τσβάιχ. Συγκεκριµένα περιλαµβάνονται οι ιστορίες:
• Το χρέος που ξεπληρώθηκε αργά
• Αυτός ήταν;
• Καλοκαιρινή νουβέλα
• Το χρονικό µιας κατάρρευσης
• Ταξίδι στο παρελθόν





"Ο θάνατος ενός δημοσίου υπαλλήλου" του Anton Chekhov

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ, ο εξέχων εκπρόσωπος της ρωσικής ρεαλιστικής σχολής του 19ου αιώνα, θεωρείται ένας από τους σηµαντικότερους διηγηµατογράφους της παγκόσµιας λογοτεχνίας, ενώ η συµβολή του στην εξέλιξη του θεάτρου κατά τον 20ό αιώνα είναι καθοριστική. Η παρούσα έκδοση περιλαµβάνει µια επιλογή από διηγήµατα του Αντόν Τσέχοφ, τα οποία αναδεικνύουν λιγότερο γνωστές πτυχές του µεγάλου αυτού δηµιουργού. Ιστορίες βουτηγµένες στο µαύρο χιούµορ, στο µυστήριο και στον ερωτισµό, δίνουν µια διαφορετική εικόνα του πολυσύνθετου έργου του.
Στην παρούσα συλλογή περιλαµβάνονται τα διηγήµατα:
• Τι συναντάµε συχνότερα σε µυθιστορήµατα, νουβέλες και τα λοιπά;
• Ο αµαρτωλός του Τολέδο
• Η ζωντανή πραµάτεια
• Ο θάνατος ενός δηµοσίου υπαλλήλου
• Στη θάλασσα (Διήγηση ενός ναυτικού)
• Στη σκοτεινιά της νύχτας
• Στο νεκροταφείο
• Νύχτα φρίκης
• Perpetuum mobile
• Το σουηδέζικο σπίρτο
• Ένα ακριβό σκυλί
• Το πτώµα
• Ο παπουτσής και ο Εξαποδώ
• Ψαρίσιος έρωτας
• Η ξεµυαλισµένη
• Το βιολί του Ρότσιλντ
• Ο φοιτητής
• Ο µαύρος µοναχός
• Το σπίτι µε το µεσοπάτωµα

"Άλλαξε ταχύτητα" της Dorthe Nors

H Σόνια είναι µια σαραντάρα µεταφράστρια αστυνοµικών µυθιστορηµάτων που προσπαθεί να βρει τον δρόµο της στη ζωή. Μαθαίνει οδήγηση. Κάνει διαλογισµό. Και παλεύει να επανασυνδεθεί µε την αδερφή της.
Όµως η Σόνια προτιµά να φάει ένα γλυκό παρά να διαλογιστεί.
Η δασκάλα της οδήγησης δεν την αφήνει ν’ αλλάξει ταχύτητα.
Και η αδερφή της δεν απαντά στα τηλεφωνήµατά της.
Ο νους της Σόνιας γυρνά πίσω σε τοπία γεµάτα δύναµη από την παιδική της ηλικία – ο απέραντος ουρανός και τα σµήνη των αγριόκυκνων· να χάνεσαι µέσα στα χωράφια µε τα στάχυα σίκαλης. Πώς όµως να επιστρέψει σ’ ένα µέρος που δεν αναγνωρίζει πια; Και πώς µπορεί να αποδράσει από την αποξένωση της Κοπεγχάγης;
Ξεκαρδιστικό όσο και συγκινητικό, το απολαυστικό µυθιστόρηµα της βραβευµένης δανέζας Dorthe Nors αφηγείται τη διαδροµή µιας γυναίκας προς τον αληθινό της εαυτό χωρίς χάρτη και οδηγίες, ισορροπώντας µεταξύ ελπίδας και απελπισίας, αγάπης και σπαραγµού.

"Timeless: Ο Ντιέγκο και οι Φύλακες του Απερατλαντικού" του Armand Baltazar

Η Χρονική Σύγκρουση ήρθε από κάπου πέρα από τα αστέρια, ένα κοσμικό γεγονός που κατακερμάτισε χώρο και χρόνο, σκίζοντας τη Γη και αναμορφώνοντάς τη σε κάτι εντελώς καινούριο. Αυτός είναι ο κόσμος που γεννήθηκε ο Ντιέγκο Ριμπέρα. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Πέρα από κάθε χρονικό όριο. Στο Νέο Σικάγο, οι διάδρομοι του Γυμνασίου του Ντιέγκο είναι γεμάτοι από παιδιά όλων των ιστορικών εποχών και πολιτισμών, από όλο τον κόσμο. Τα κομμάτια δεν ταιριάζουν πάντοτε καλά μεταξύ τους, αλλά αυτός είναι ο κόσμος του και τον αγαπάει. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δε συμμερίζονται την αγάπη του.
Στα δέκατα τρίτα γενέθλιά του, ο Ντιέγκο μαθαίνει για ένα ιδιαίτερο χάρισμα που διαθέτει· ένα μυστικό που αποτελεί μέρος κάτι πολύ πιο μεγάλου, που ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει. Κι όταν ο πατέρας του, κορυφαίος μηχανικός της νέας εποχής, αιχμαλωτίζεται από τους Ετέρνουμ, ο Ντιέγκο πρέπει να τον σώσει και να εμποδίσει τη μοχθηρή αυτή ομάδα να διαταράξει την εύθραυστη ειρήνη που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους ανθρώπους.