Το βραβευμένο μυθιστόρημα ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά

Το πέρασμα του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη περνάει τα σύνορα της χώρας και μεταφράζεται στα γαλλικά. Ο γνωστός εκδοτικός οίκος Actes Sud αγόρασε τα δικαιώματα μετάφρασης του βραβευμένου μυθιστορήματος με Athens Prize for Literature από το περιοδικό Δέκατα, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στη γαλλική γλώσσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Actes Sud είναι ο εκδοτικός οίκος που εκδίδει σπουδαίους συγγραφείς στη Γαλλία όπως τον Paul Auster, τους βραβευμένους με Νόμπελ Λογοτεχνίας Imre Kertész και Svetlana Alexievich, ενώ η εκδότριά του Françoise Nyssen είναι η νυν υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας.

Το πέρασμα είναι ένα βιβλίο που αφορά την πραγματικά μεγάλη πρόκληση της εποχής, την αναπόφευκτα βίαιη συνάντηση διαφορετικών κόσμων, όπως προκύπτει από τη διαρκώς διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών, τα όρια του ανθρωπισμού και του αναφαίρετου δικαιώματος όλων για μια καλύτερη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης αφηγείται μια ιστορία για την ανθρώπινη φύση, τις αδυναμίες της μα και το μεγαλείο της, και μας χαρίζει ένα μυθιστόρημα με διαχρονικά επίκαιρο χαρακτήρα, στο οποίο αποτυπώνει λογοτεχνικά το σύγχρονο προσφυγικό δράμα, αυτή τη μακρά περιπέτεια της ανθρωπότητας.

Μια χειμωνιάτικη νύχτα, σ’ ένα μικρό νησί του νοτίου Αιγαίου με 120 μόνιμους κατοίκους, ναυαγεί ένα καράβι με περισσότερους από τριακόσιους πρόσφυγες. Ο κακός καιρός, η γραφειοκρατία, η αδιαφορία αλλά κι η πρακτική αδυναμία των Αρχών, πρώτα της πρωτεύουσας και κατόπιν του γειτονικού Μεγάλου νησιού, καθυστερούν τις διαδικασίες περίθαλψης, καταγραφής, ελέγχου και μεταφοράς των νεοφερμένων, αναγκάζοντας τις δύο κοινότητες να συνυπάρξουν για τέσσερις μέρες.
Οι αριθμητικοί συσχετισμοί σε συνδυασμό με τις πιεστικές συνθήκες θέτουν τους δικούς τους κανόνες, ανατρέπουν δεδομένα και ρόλους, δοκιμάζουν μέχρις εσχάτων τις δύο πλευρές, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις μεταξύ τους σχέσεις.

Περισσότερα για το βιβλίο, συνεντεύξεις του συγγραφέα, καθώς και το τι έγραψε ο Τύπος θα βρείτε ΕΔΩ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε κινηματογράφο. Ζει στην Αθήνα. Βιβλία του: Ίσως την επόμενη φορά (2017), Το πέρασμα (2016), Η πόλη και η σιωπή (2013), Η εφεύρεση της σκιάς (2008), Παραβολή (2006), Ο βαθμός δυσκολίας (2005), Βαθύ πηγάδι (2003), Η συνάντηση (2002). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις. Το πρώτο του θεατρικό έργο Ουδέτερη ζώνη απέσπασε Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα. Το έργο του Μια εξαιρετικά απλή δουλειά περιλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή Ανθολογία Θεάτρου. Κείμενά του καθώς και άρθρα για θέματα πολιτισμού και σύγχρονης τέχνης έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.