Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αφού δημιούργησε μια τρανταχτή περιουσία, ο Θορν Ντότρι, ο πανίσχυρος νόθος γιος ενός δούκα, αποφασίζει να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τη Λετίτσια Ρέινσφορντ.
Ωστόσο, για να κατακτήσει την καρδιά μιας αριστοκράτισσας, θα πρέπει να αποκτήσει πρεστίζ και εξευγενισμένους τρόπους, κάτι που αποτελεί ειδικότητα της λαίδης Ζηνοβία. Αισθαντική, δυναμική και ανεξάρτητη, η λαίδη υπόσχεται ότι θα μεταμορφώσει τον Θορν σε μόλις τρεις εβδομάδες!
Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να προβλέψει το απαγορευμένο πάθος που θα κυριεύσει τις ζωές τους.
Ο Θορν συνειδητοποιεί ότι αυτή η γυναίκα θα τον ωθήσει να καταπατήσει όλους τους κανόνες ευπρέπειας, προκειμένου να την κάνει δική του. Άλλωστε, δεν έχει τίποτε να χάσει, παρά μόνο τη φλογερή, αδάμαστη καρδιά του…

Προσωπική άποψη:
Σας έχει τύχει ποτέ να πάρετε ένα βιβλίο στα χέρια σας, νιώθοντας μια μεγάλη και βαθιά προκατάληψη απέναντί του, χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος; Είμαι σχεδόν βέβαιη πως σας έχει συμβεί! Κάτι ανάλογο, λοιπόν, έπαθα κι εγώ όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο της σειράς "Ερωτευμένες δούκισσες", ο οποίος, μαζί με το εξώφυλλο του βιβλίου, μου έδωσε μία πιο αρλεκινίστικη διάθεση απ' αυτήν που θα ήθελα ή που ταιριάζει στα γούστα μου -όσον αφορά τις ανάλαφρες, χαλαρωτικές επιλογές μου -γιατί τα έχουμε ξαναπεί πολλάκις, δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Παρ' όλα ταύτα, αποφάσισα να δώσω μία ευκαιρία στην Eloisa James και ξέρετε κάτι... δεν το μετάνιωσα καθόλου, τελικά, αφού μου απέδειξε πως το ένστικτό μας, κάποιες φορές, μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένο.

Ο Θορν Ντότρι, νόθος γιος ενός δούκα και με μεγάλη δύναμη κι εξουσία στα χέρια του, αποφασίζει να παντρευτεί την αριστοκρατικής καταγωγής Λετίτσια Ρέινσφορντ. Βέβαια, για να μπορέσει να κατακτήσει την καρδιά της, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να εξευγενιστεί και ν' αποκτήσει τους τρόπους πρέπει και αρμόζουν στον κόσμο της μέλλουσας συζύγου του. Για να το πετύχει αυτό καταφεύγει στη βοήθεια της λαίδης Ζηνοβία, μιας γυναίκας που έχει όλα αυτά που ο Θορν χρειάζεται προκειμένου να εκπαιδευτεί και να γίνει ένας σωστός αριστοκράτης με τη σειρά του. Η Ζηνοβία υπόσχεται πως σε τρεις βδομάδες θα έχει πετύχει αυτό που ο Θορν θέλει, όμως κανείς από τους δυο τους δεν έχει προβλέψει πως ο έρωτας είναι κάτι που έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις και που πρέπει να επιλέξεις αν θα υποκύψεις σε αυτόν, ζώντας τον στο έπακρο, ή αν θα τον προσπεράσεις.

Αυτό που μου άρεσε, πρώτα απ' όλα, στην ιστορία αυτή, είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο έχει δομηθεί ο χαρακτήρας του Θορν. Αν και νόθος γιος, ο πατέρας του δεν ακολουθεί τα συμβατικά πρότυπα της εποχής, ούτε αυτά που μυθιστορηματικά έχουμε συνηθίσει, επιλέγοντας να αναγνωρίσει το παιδί του, να το μεγαλώσει στο σπίτι του και, κυρίως, να το αγαπήσει όπως οφείλει ένας πραγματικός πατέρας να κάνει. Εκτός του ότι ένα τέτοιο story line μας ξαφνιάζει ευχάριστα, βοηθά στην ανάπτυξη ενός χαρακτήρα που ακροβατεί ανάμεσα στην πιο ανέμελη φύση του και σε εκείνη που επιτάσσει η κατά το ήμισυ αριστοκρατική του καταγωγή, δημιουργώντας, τελικά, έναν άνθρωπο με προσωπικότητα, χαρακτήρα, γοητεία και λάμψη. Όλα αυτά, δηλαδή, που είναι ο Θορν, και που σε σχέση με άλλους ήρωες του επιπέδου του, φαντάζει πιο γήινος, ρεαλιστικός και προσιτός σε εμάς. 

Η Ζηνοβία, από την άλλη, ενώ έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια κλασσική, νεαρή αριστοκράτισσα, διαθέτει, επίσης, ένα πολύ ενδιαφέρον υπόβαθρο καθώς, εκτός από τον τίτλο της, δεν έχει τίποτα άλλο που να υποστηρίζει την καταγωγή της. Ωστόσο, δεν είναι καμία κακομοίρα, αλλά αντίθετα έχει την εφευρετικότητα και την εξυπνάδα να χρησιμοποιήσει όλα της τα φόντα προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει, αλλά και να βοηθήσει στο να ζήσουν κάποιοι άλλοι το όνειρο που εκείνη έχει εγκαταλείψει προ πολλού. Με απλά λόγια, έχουμε δύο χαρακτήρες που ναι μεν έχουν αριστοκρατικές ρίζες, αλλά δεν μένουν δέσμιοι αυτών, διατηρώντας ένα πιο ελεύθερο πνεύμα που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε πιο εύκολα μαζί τους, αλλά και να ζήσουμε το δικό τους παραμύθι πάνω σε μια πιο ρεαλιστική και πιστευτή βάση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πλοκή, αυτή ρέει αβίαστα και εξαιρετικά ευχάριστα, με την συγγραφέα να μας προσφέρει αρκετές παθιασμένες στιγμές, χωρίς, όμως, να καταφεύγει στα όρια της υπερβολής, μα και πολλές δόσεις χιούμορ, άκρως απολαυστικές. Και μπορεί η όλη ιστορία να είναι τοποθετημένη σε χώρο και χρόνο έξω από το σήμερα, παρ' όλα ταύτα η αφήγηση, μα και η ανάπτυξη των χαρακτήρων, διαθέτει κάτι το αρκετά σύγχρονο, χωρίς, ωστόσο, αυτό να μας πετάει εκτός κλίματος ή αισθητικής, στοιχεία απαραίτητα όταν κάτι τοποθετείτε σε μια άλλη εποχή. Συνοψίζοντας, λοιπόν, κι αν και δεν το περίμενα, προτείνω τη σειρά αυτή σε κάθε φανατική αναγνώστρια ρομαντικών μυθιστορημάτων εποχής, με τη βεβαιότητα πως θα την απολαύσει όσο κι εγώ.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Eloisa James
Μεταφραστής: Σακελλαροπούλου Χριστιάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-5229-43-6