"Πες το μ’ ένα παραμύθι: Οι περιπέτειες του Νιλς" της Μαρίας Παπαγιάννη

Ο Νιλς ήταν ένα κακότροπο και τεμπέλικο αγόρι που φερόταν άσχημα στους ανθρώπους και στα ζώα. Πετώντας με τις αγριόχηνες για έναν ολόκληρο χρόνο, θα ζήσει φοβερές περιπέτειες και θα επιστρέψει σοφότερος και γεμάτος αγάπη για όλα τα πλάσματα που συγκατοικούν στον ίδιο πλανήτη.
Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται στα παιδιά σαν παραμύθι το αριστούργημα της Σέλμα Λάγκερλεφ. Ένα αγόρι, ένα κοπάδι αγριόχηνες, ένας αετός θα συναντηθούν στα σύννεφα και θα μοιραστούν περιπέτειες, φόβους, εχθρούς. Θα ανακαλύψουν τη χαρά να αγωνίζεσαι για όσους και όσα αγαπάς και πιστεύεις.

"Μαγικές ιστορίες από την άκρη της νύχτας" του Φίλιππου Μανδηλαρά

Τα χρόνια τα παλιά, οι νύχτες στις εξοχές κατοικούνταν από φοβερά πλάσματα όπως οι ανασκελάδες, τα σμερδάκια ή τα διαβόλια και τα τελώνια, που καραδοκούσαν να βλάψουν όσους είχαν αποξεχαστεί στην ύπαιθρο.
Και στους οικισμούς, όμως, ο κόσμος γινόταν πολύ επικίνδυνος τις νύχτες, ειδικά όταν έβγαιναν τίποτα βρικόλακες ή φαντάσματα ή αν τύχαινε να ζούνε στρίγκλες στο χωριό. Δίχως να ξεχνάμε τον Βραχνά ή την Πανούκλα, που μόνο οι μάγισσες και οι ζουδιάρηδες μπορούσαν να κάνουν καλά...
Δεκατέσσερις ιστορίες από την ελληνική παράδοση που δείχνουν την ανάγκη του ανθρώπου να ερμηνεύει τον κόσμο σύμφωνα με τα δικά του μέτρα και συναισθήματα.


"Ένα ποτάμι μέσα μου" της Μαρίας Ρουσάκη

"Έχω ένα μυστικό. Έχω κάτι κρυφό. Μέσα μου ζει ένα ποτάμι".
Από τη μια όχθη μέχρι την άλλη ζει η καρδιά. Όμως τι γίνεται αν το ποτάμι φουσκώσει και πλημμυρίσει τα πάντα; Ο Γιάννης δεν επιτρέπει σε κανέναν να δει το ποτάμι του. Όχι όπως ο μπαμπάς του, όταν έφυγε ο παππούς για το "μεγάλο του ταξίδι". Ούτε σαν τη μαμά του όποτε κλαίει από χαρά. Μέσα του βρέχει καμιά φορά. Όμως ποτέ δεν ξεχειλίζει το δικό του ποτάμι. Ώσπου μια μέρα... Ένα τρυφερό βιβλίο για την ανάγκη των παιδιών να εκφράζουν τη χαρά και τη λύπη τους δίχως ντροπή και ενοχές.