"Ελέφαντας" του Raymond Carver

Ο Ρέιμοντ Κάρβερ (1938-1988) είναι ένας από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους του 20ού αιώνα, που στα χρόνια της συγγραφικής του ωριμότητας χαρακτηρίστηκε από πολλούς «πατέρας» των νεαρών Αμερικανών Νεορεαλιστών.
Η ανά χείρας συλλογή κυκλοφόρησε το 1988 και συγκεντρώνει τα τελευταία του διηγήματα. Στιγμιότυπα από τη ζωή ανθρώπων την κρίσιμη ώρα, την ώρα που δοκιμάζονται η αγάπη του συντρόφου τους, οι οικογενειακές τους σχέσεις, η αξιοπρέπειά τους, η καθημερινότητά τους, ακόμα και η ίδια τους η ζωή. O Κάρβερ αφηγείται τις ιστορίες τους χωρίς να δείχνει φανερή συμπάθεια, χωρίς μελοδραματισμούς, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που μιλούν οι ήρωές του, με ειλικρίνεια και τρυφερότητα γι’ αυτές τις ραγισμένες καρδιές.
Η έκδοση συμπληρώνεται από επίμετρο της μεταφράστριας.
"Η γυναίκα και το νευρόσπαστο" του Pierre Louys

Στη Γυναίκα και το νευρόσπαστο, ο Πιερ Λουίς επιβεβαιώνει τη δύναμη του μύθου της femme fatale […]. Η ηρωίδα του, η Κοντσίτα Περέθ, είναι μια ανδαλουσιανή τσιγγάνα, από εκείνες με τον ακατανόητο χαρακτήρα που εμφανίζονται και ξαναχάνονται στους δρόμους του Κάντιθ ή της Σεβίλλης, αδελφή ψυχή της Μανόν Λεσκό και της Κάρμεν. Αλλά η Κόντσα δεν είναι η μόνη καταστροφική ηρωίδα που γεννιέται από την πένα του. Συγγραφέας αινιγματικός, εν πολλοίς παρεξηγημένος, έπαιξε με τις αποχρώσεις του ερωτισμού, διέσχισε αγέρωχα την επικράτεια του λιμπερτινισμού, αποτύπωσε με όλους τους τρόπους τη σαγήνη που του ασκούσε η θηλύτητα. Αυτοαποκαλούμενος «Αθηναίος», διακήρυττε ότι «τίποτε δεν είναι πιο ιερό από τον σωματικό έρωτα, τίποτε πιο ωραίο από το ανθρώπινο σώμα».
Από τον πρόλογο της Κατερίνας Σχινά
"Οι Αμερικανοί Πρόεδροι: Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον στον Ντόναλντ Τραμπ" των Helene Harter & Andre Kaspi

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι Αµερικανοί εκλέγουν τον Πρόεδρο των Ηνωµένων Πολιτειών, ένα πρόσωπο που έχει φτάσει να αποκαλείται «πλανητάρχης» και να παίζει κεντρικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Για πάνω από 200 χρόνια, οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν σηµαδέψει ο καθένας την εποχή του. Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον ως τον Ντόναλντ Τραµπ, διαµέσου των Λίνκολν, Γουίλσον, Κένεντι, Οµπάµα και άλλων, ο Πρόεδρος των Ηνωµένων Πολιτειών έγινε το σύµβολο ενός ολόκληρου έθνους, στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνονται οι ΗΠΑ. Όµως ποιες είναι οι διαφορές µεταξύ τους; Ποιες πολιτικές αναταράξεις διαµόρφωσαν τον θεσµό και τις εξουσίες του Προέδρου; Είναι τελικά τόσο ισχυρός όσο νοµίζουµε; Πόσα γνωρίζουµε πραγµατικά για το αµερικανικό πολιτικό σύστηµα;
Στον απόηχο των εκλογών του 2016, είναι ώρα να εξετάσουµε την περίπλοκη πολιτική ιστορία αυτής της χώρας, πέρα από την εξοικείωσή µας τα τελευταία χρόνια µε όρους όπως εκλέκτορες, Σούπερ Τρίτη, Κογκρέσο ή προκριµατικές εκλογές. Με τρόπο απόλυτα κατανοητό και µέσα από ρέουσα αφήγηση, οι κορυφαίοι Γάλλοι ιστορικοί Andre Kaspi και Helene Harter έρχονται να φωτίσουν το πολιτικό σύστηµα των ΗΠΑ και την ταραχώδη εξέλιξή του.