Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Δεν έχω ανάγκη να σκύψω και να μετρήσω τα αποτυπώματα των υποδημάτων, να μαζέψω τις γόπες των τσιγάρων και να εξετάσω τα τσακισμένα γρασίδια. Μου αρκεί να καθίσω στην καρέκλα μου και να σκεφτώ».
Δεκαπέντε χρόνια πριν, η όμορφη Κάρολαϊν Κρέιλ καταδικάστηκε για τον φόνο του συζύγου της. Τώρα η κόρη της αναθέτει στον Πουαρό να αποκαταστήσει τη μνήμη της. Υπήρχαν ακόμη πέντε ύποπτοι και όσο το σκέφτεται ο Πουαρό τόσο επανέρχεται στο μυαλό του εκείνο το παιδικό τραγουδάκι με τα πέντε γουρουνάκια – το ένα πήγε στην αγορά, το άλλο στο σπίτι κλείστηκε καλά, και πάει λέγοντας. Κάποιο από τα πέντε γουρουνάκια, όμως, ίσως έκανε έναν φόνο και μένει ακόμη ατιμώρητο.
Αν είναι έτσι, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσα αποδεικτικά στοιχεία κι αν έχουν καταστραφεί, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ θα το βρει, βάζοντας τη λογική του να δουλέψει… 

Προσωπική άποψη:
Το 25ο, κατά σειρά, βιβλίο των περιπετειών του Ηρακλή Πουαρό είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα μου. Χωρίς να είναι κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο ή ιδιαίτερο, είναι από τα βιβλία εκείνα που πέραν του ότι καταφέρνουν να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την αγωνία σου, σε συγκινούν και σε αγγίζουν και σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Ίσως αυτό να οφείλεται πως περισσότερο από άλλα βιβλία της σειράς, το συγκεκριμένο πραγματεύεται μία ιστορία που στηρίζεται σε πιο ανθρώπινους παράγοντες και που στοχεύει στην αποκατάσταση μίας αλήθειας, μα και στην δικαίωση ενός ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή φέροντας το στίγμα του θύτη, ενώ στην πραγματικότητα ήταν το μεγαλύτερο θύμα όλων. Ή τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται η κόρη της.

Έχουν περάσει κιόλας δεκαπέντε χρόνια από τότε που η Κάρολαϊν Κρέιλ καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της, όμως η κόρη της Κάρλα, πεπεισμένη πως η μητέρα της δεν είχε κάνει το έγκλημα για το οποίο φυλακίστηκε, έστω και μετά το θάνατό της, είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μοιραία μέρα, και ν' αποκαλύψει, κατ' επέκτασιν, τον πραγματικό ένοχο. Και ποιος άλλος, φυσικά, θα μπορούσε να την βοηθήσει να λύσει έναν γρίφο τόσο δύσκολο, αφού ο χρόνος καταστρέφει στοιχεία και κάνει την πραγματικότητα να μπερδεύεται με τη φαντασία, από τον Ηρακλή Πουαρό, που θα βρεθεί απέναντι σε πέντε ύποπτους, πέντε πιθανούς ενόχους, αλλά χωρίς αποδείξεις στα χέρια του. Όχι πως τις έχει ανάγκη...

Λατρεύω την ορθολογική σκέψη του Πουαρό, όπως και την επαγωγική τακτική που ακολουθεί προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα. Δεν χρειάζεται να ερευνήσει, δεν είναι απαραίτητο να συλλέξει στοιχεία, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάτσει να σκεφτεί, να αναλύσει μία κατάσταση, να την εξετάσει μέσα απ' όλα τα πρίσματα. Και στην προκειμένη περίπτωση, μέσα από πέντε διαφορετικά πρίσματα, χρησιμοποιώντας μία προσέγγιση που σήμερα μπορεί να είναι πολύ γνωστή και να χρησιμοποιείται συνεχώς από εγκληματολόγους και ψυχαναλυτές, αλλά που το 1942, όπου και πρωτοκυκλοφόρησε το εν λόγω βιβλίο, δεν ήταν ο κανόνας. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι άλλη από το να πάρεις τις μαρτυρίες διαφορετικών ανθρώπων, για το ίδιο ακριβώς γεγονός, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές, γιατί ο καθένας μας παρατηρεί, αναλύει, αντιλαμβάνεται μέσα από διαφορετικά πρίσματα, και αναλύοντάς τες στα σημεία, να βρεις εκείνες τις μικρέ λεπτομέρειες που σε βοηθάνε να αποφασίσεις τι κρατάς και τι όχι.

Επί της ουσίας, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μία πραγματικότητα γύρω από την οποία υπάρχουν πέντε διαφορετικά σενάρια, γιατί ο καθένας έχει υιοθετήσει τη δικιά του αλήθεια. Ωστόσο, μόνο μία αλήθεια μπορεί να είναι πραγματική. Και αυτή η αλήθεια δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις πέντε, μα και στις ρωγμές ακόμα, που αν τις ταιριάξεις μεταξύ τους, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον παζλ που αποδεικνύει περίτρανα πως κανένα έγκλημα δεν μπορεί να είναι τέλειο, μα και πως ο χρόνος δεν αρκεί για να καλύψει ίχνη και αλήθειες που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους πάνω του. Απλά, λαμπρό, ευφυέστατο, ακόμα και βαθιά συναισθηματικό, ένα από τα βιβλία που λατρεύω.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-618-01-2807-9