"Ο άνθρωπος της νύχτας" του Jorn Lier Horst

Πυκνή ομίχλη σκεπάζει το Λάρβικ. Καθώς αρχίζει να διαλύεται, αποκαλύπτεται ένα γυναικείο κεφάλι τοποθετημένο σε ένα βάθρο, στη μέση της κεντρικής πλατείας.
Ο Βίλιαμ Βίστιν βρίσκεται μπροστά στην πιο αποτρόπαια δολοφονία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην καριέρα του ως αστυνομικός.
Ολόκληρη η Νορβηγία συνταράσσεται και τα Μέσα πιέζουν για γρήγορη εξιχνίαση.
Η πίεση αυξάνεται όταν ένα νέο πτώμα ανασύρεται από τον βυθό του ποταμού…
Σκοτεινά μονοπάτια με εμπόρους ναρκωτικών και όπλων και παράσιτα που τρέφονται με την ανθρώπινη αδυναμία περιμένουν τον Βίλιαμ Βίστιν. Καθώς ενώνει τα νήματα που συνδέουν πρόσωπα και γεγονότα, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι κάτι πολύ μεγαλύτερο κρύβεται στις σκιές, κάτι που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας αλλά και της πιο νοσηρής φαντασίας.
Οι ασυνήθιστες υποθέσεις απαιτούν ασυνήθιστες μεθόδους.

"Όλα τα χρώματα του σκότους" του Peter Robinson

Μια παρέα παιδιών απολαμβάνει τις τελευταίες μέρες των διακοπών της, κολυμπώντας στο ποτάμι κοντά στο δάσος. Η διασκέδασή τους θα λήξει απότομα όταν βρουν έναν άντρα κρεμασμένο από ένα δέντρο.
Η ντετέκτιβ Άννι Κάμποτ θα ανακαλύψει σύντομα την ταυτότητα του άτυχου άντρα. Πρόκειται για τον διάσημο και επιτυχημένο σκηνογράφο Μαρκ Χάρντκαστλ, ο οποίος συμμετείχε στην τρέχουσα θεατρική παραγωγή του Οθέλλου. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία, όμως η Άννι είναι προβληματισμένη.
Γιατί να θέλει ένας άντρας σαν τον Χάρντκαστλ να βάλει τέλος στη ζωή του;
Η έρευνά της θα την οδηγήσει σε μια άλλη συνταρακτική αποκάλυψη και θα την αναγκάσει να χαλάσει το ειδυλλιακό Σαββατοκύριακο του ντετέκτιβ Άλαν Μπανκς αφού θα ζητήσει τη βοήθειά του. Ο Μπανκς θα βυθιστεί σε έναν σκιώδη κόσμο όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, καθώς επικίνδυνα μυστικά και ψέματα έρχονται στην επιφάνεια και ο φόνος φαντάζει αποδεκτή λύση σε κάθε πρόβλημα. Όσο βαθύτερα ψάχνει τόσο προκαλεί τα φαντάσματα του παρελθόντος να απλώσουν το θανατηφόρο τους άγγιγμα σε καθετί που αγαπά… Κανείς δεν είναι ασφαλής…

"Το παλτό μου, μαμά" της Ρέας Βιτάλη

Τον συμπόνεσα τον Βασίλη «μου». Γεννήθηκε τη δεκαετία του ΄60. Στάθηκα μέσα του από τη γέννησή του. Είδα την απουσιοπαρουσία του πατέρα του να σκάβει έλλειψη και η έλλειψη να γραπώνεται από εξάρτηση. Κάποτε έγινε ναρκομανής. Τον είδα να πονάει, να αγωνιά, να αναζητά, να εκπλιπαρεί, να χαμηλώνει, να ψευτοψηλώνει, να πέφτει, να τσακίζεται, να εξευτελίζεται, να δικάζεται, να αντέχει και να μην αντέχει. Δεν άφησε συναίσθημα να μην το γευτεί.
Είδα ούτε ξέρω πόσες απόπειρες αυτοκτονίας του μέχρι εκείνη, τη σημαδιακή, που πέρασε στις εφημερίδες της εποχής. Χώθηκα μαζί του στο ασθενοφόρο, δίπλα στη μάνα του που κρατούσε στα χέρια της ένα πανάκριβο παλτό, με γούνα από κάστορα στον γιακά του. Ο Βασίλης-Βασιλάκης, ειδική περίπτωση. Όσο τσαλακωμένα τα μέσα του τόσο ατσαλάκωτος παρουσιαζόταν. Η επιτομή του στιλ. Τον μελέτησα γυμνό αλλά και με την πανοπλία του. Δεν είναι αθώα υπόθεση τα ρούχα των ανθρώπων.
Είδα και την εποχή του. Είδα την Αθήνα της αντιπαροχής, την Ερμού να παραδίδει τα σκήπτρα στο Κολωνάκι. Περπάτησα την πλατεία του, αγόρασα Lacoste, πέρασα και από του Μπίλι Μπο για να χαζέψω τη γοητεία του. Είδα και τη Μύκονο ως εναλλακτικό νησί, όπου το πλοίο παρέδιδε τον κόσμο σε λάντζα και οι λίγοι τουρίστες κοιμόντουσαν σε ταράτσες. Έζησα μαζί του την Αλλαγή, τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ, είδα και τον Κουτσόγιωργα να πεθαίνει. Αυριανισμό, αυτοκρατορία Κοσκωτά. Ξεφύλλισα το Κλικ. Έφτασα μέχρι τις χαρές! Πήραμε την Ολυμπιάδα!
Ο Βασίλης-Βασιλάκης άκουσε τα νέα στο κρατητήριο της Ασφάλειας. Αλλά κι εμείς, τώρα που το σκέφτομαι, μπήκαμε σε ένα «κελί». Τζούφιας ευημερίας, ακοπίαστης. Εν δυνάμει «ναρκομανείς». Εξαρτημένοι της κατανάλωσης. Δίπλα στον Βασίλη…

"Η νέα πύλη των φιλοσόφων" του Robert Zimmer

Από το Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη στη Διαλεκτική του Διαφωτισμού του Χορκχάιμερ και του Αντόρνο, 18 θεμελιώδη ιστορικά και φιλοσοφικά έργα. To πρώτο βιβλίο Η Πύλη των Φιλοσόφων του Robert Zimmer αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως, προσφέροντας ένα απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο της φιλοσοφίας.
Με το δεύτερο αυτό βιβλίο του, ανοίγει τις πύλες σε ακόμα 18 θεμελιώδη έργα της ιστορίας της φιλοσοφίας, από το Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη, την Έρευνα για την Ανθρώπινη Νόηση του Χιουμ και Το Πνεύμα των Νόμων του Μοντεσκιέ μέχρι τη Διαλεκτική του Διαφωτισμού του Χορκχάιμερ και του Αντόρνο.
Περιγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκε το μείζον έργο των κλασικών φιλοσόφων, παρουσιάζει τον πυρήνα κάθε κειμένου και δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τη σκέψη του συγγραφέα.
Ένα βιβλίο που, λόγω της γραφής του και της προσέγγισης του εκάστοτε φιλοσόφου, διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, χωρίς να απαιτεί από τον αναγνώστη καμία προηγούμενη σχετική γνώση ή εξειδίκευση.

"Δες τη ζωή αλλιώς" της Arianna Huffington

Το αέναο κυνήγι των δύο παραδοσιακών παραμέτρων της επιτυχίας –χρήμα & εξουσία– έχει οδηγήσει σε μια επιδημία ασθενειών που συνδέονται με την υπερκόπωση και το στρες, στη διάβρωση της ποιότητας των σχέσεων, της οικογενειακής ζωής και, κατά έναν ειρωνικό τρόπο, της καριέρας μας. Με λίγα λόγια, το κυνήγι της επιτυχίας κυριολεκτικά μας σκοτώνει.
Η συγγραφέας παρομοίασε τη διαρκή μας αναζήτηση για χρήμα και εξουσία με τα δύο πόδια ενός τρίποδου σκαμνιού: Μπορεί να μας κρατήσουν προσωρινά, όμως αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε πτώση.
Έχουμε ανάγκη από ένα τρίτο πόδι –μια τρίτη παράμετρο ορισμού της επιτυχίας– ώστε να πετύχουμε πραγματικά. Αυτή η τρίτη παράμετρος περιλαμβάνει την ευημερία μας, την επαφή με την ενσυνειδητότητα και την εσωτερική μας σοφία, την αναζήτηση και την ικανότητά μας για συμπόνοια και προσφορά. Βασιζόμενη σε πρόσφατες πρωτοποριακές έρευνες και επιστημονικά ευρήματα στα πεδία της ψυχολογίας, των σπορ, του ύπνου και της φυσιολογίας, που καταδεικνύουν την ουσιαστική επίδραση του διαλογισμού, της ενσυνειδητότητας, της χαλάρωσης και της προσφοράς, η Arianna Huffington ανοίγει τον δρόμο για μια επανάσταση στην κουλτούρα, στον τρόπο σκέψης, τον εργασιακό χώρο και, εντέλει, στις ζωές μας.

"Αλτσχάιμερ: μας αφορά όλους" του Dale E. Bredesen

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε κάποιον που έχει επιζήσει από καρκίνο, όμως μέχρι σήμερα κανείς μας δεν γνωρίζει κάποιον που να έχει επιζήσει από τη Νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο Dale Bredesen, MD. προσφέρει πραγματική ελπίδα σε όσους επιδιώκουν να αποτρέψουν ή ακόμα και να θεραπεύσουν τη Νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νοητική εξασθένηση.
Αποκαλύπτει ότι το Αλτσχάιμερ δεν είναι μία πάθηση, όπως αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα, αλλά τρεις. Περιγράφει 36 μεταβολικούς παράγοντες –ιχνοστοιχεία, επίπεδα ορμονών, ύπνος–, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την αποδυνάμωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Δημιουργώντας ένα πρωτόκολλο πρόληψης και αντιμετώπισης, δείχνει πώς να εξισορροπήσουμε αυτούς τους παράγοντες εφαρμόζοντας αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως να λαμβάνουμε βιταμίνη B12, να αποφεύγουμε τη γλουτένη και να βελτιώσουμε τη στοματική μας υγιεινή.
Τα αποτελέσματα της μεθόδου του είναι εντυπωσιακά. Εννέα στους δέκα από τους πρώτους ασθενείς που ακολούθησαν το πρωτόκολλο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε διάστημα 3-6 μηνών. Από τότε έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό σε εκατοντάδες άλλους ασθενείς.
Με το Αλτσχάιμερ - Μας αφορά όλους, ο Bredesen αναπτερώνει τις ελπίδες σε ένα ευρύ κοινό το οποίο περιλαμβάνει ασθενείς, νοσηλευτές, ιατρούς και θεραπευτήρια με ένα αναλυτικό πλάνο που αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και αντιλαμβανόμαστε το Αλτσχάιμερ.
H μάχη με το Αλτσχάιμερ κερδίζεται!

"Μικρά παιδιά μεγάλα όνειρα - No 1: Λεονάρντο Ντα Βίντσι" της Isabel Munoz

Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας!
Το όνομά μου είναι Λεονάρντο ντα Βίντσι και έζησα την περίοδο της Αναγέννησης. Ήμουν αρχιτέκτονας, μουσικός, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης και μαθηματικός. Αυτά που έμαθα από τη φύση και την επιστήμη με ενέπνευσαν να φτιάξω πίνακες που έδειχναν πραγματικοί και είχαν μεγάλη λεπτομέρεια.
Το σπουδαιότερο έργο μου είναι Ο Μυστικός Δείπνος, μια μοναδική τοιχογραφία σε ένα μοναστήρι· αλλά όλοι με θυμούνται για το πορτρέτο της Μόνα Λίζα – ένας από τους πιο διάσημους πίνακες σε όλο τον κόσμο.
"Μικρά παιδιά μεγάλα όνειρα - No 2: Άλμπερτ Αϊνστάιν" της Isabel Munoz

Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας!
Το όνομά μου είναι Άλμπερτ Αϊνστάιν και σπούδασα μαθηματικά και φυσική. Στη διάρκεια της ζωής μου βρήκα απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα.
Οι επιστημονικές ανακαλύψεις μου στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια, τη βαρύτητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει.
"Τα συμμαθητάκια - No 7: Ηρακλής Ζοριλής - Το πιο κρυφό μυστικό" του Davide Cali

KΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΤΕΡΝΙΖΟΥΠΟΛΗΣ!
Ο διευθυντής του Δημοτικού, ο φοβερός και τρομερός Φοίβος Φοβέρας, για πρώτη φορά στα χρονικά, είναι με το χαμόγελο στα χείλη. Και ο λόγος είναι απλός… Φέτος, επιτέλους, δεν θα κάνει μάθημα στα απίθανα Συμμαθητάκια του Β2· της πιο θεότρελης τάξης όλων των εποχών!
Είναι άνοιξη και στο Β2 κάτι παράξενο συμβαίνει.
Ο Ηρακλής Ζοριλής, ο νταής της τάξης που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει χίλια δυο κομμάτια το κολατσιό των παιδιών ή να τους ρίχνει αγκωνιές, συμπεριφέρεται πολύ περίεργα σε όλους… εκτός από τον Λουκά Κλάψα.
Τι συμβαίνει άραγε; Τα παιδιά το έχουν πάρει απόφαση.
Πρέπει οπωσδήποτε να λύσουν αυτό το απίστευτο μυστήριο…
"Τα συμμαθητάκια - No 8: Άσπα Σπάτουλα - διαγωνισμός μαγειρικής monster chef" της Linda Altomonte

KΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΤΕΡΝΙΖΟΥΠΟΛΗΣ!
Ο διευθυντής του Δημοτικού, ο φοβερός και τρομερός Φοίβος Φοβέρας, για πρώτη φορά στα χρονικά, είναι με το χαμόγελο στα χείλη. Και ο λόγος είναι απλός… Φέτος, επιτέλους, δεν θα κάνει μάθημα στα απίθανα Συμμαθητάκια του Β2· της πιο θεότρελης τάξης όλων των εποχών!
Το δημοτικό σχολείο της Φτερνιζούπολης θα φιλοξενήσει τον διάσημο τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής Monster Chef. Τα συμμαθητάκια του Β2 ενθουσιάζονται με την ιδέα και εκλέγουν για αρχηγό της ομάδας τους την Άσπα Σπάτουλα. Τα αποτελέσματα θα είναι, όπως πάντα, καταστροφικά. Μόνο που οι τρεις αυστηροί κριτές της εκπομπής δεν ξέρουν ακόμα τι τους περιμένει…