"Ο εκατομμυριούχος και η επίμονη μαϊμού" του Γιάννη Μπακιρτζίδη

«Εσύ γιατί ζεις;» με ρώτησε.
«Τι εννοείς γιατί ζω;»
«Για ποιον λόγο ζεις. Τι θέλεις εδώ πέρα στο χώμα πάνω».
Ο Πάτρικ μιλούσε πολύ απλοϊκά. Για να συνεννοηθώ, έπρεπε να σκέφτομαι περισσότερο σαν μικρό παιδί.
«Είχα έναν σκοπό, αλλά τον πέτυχα νομίζω. Έγινα αυτό που ήθελα. Δημιούργησα μια μεγάλη διαφημιστική εταιρία, μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα μου. Έκανα πολλά λεφτά, και ακόμη περισσότερα όταν την πούλησα. Με γράψανε όλες οι εφημερίδες. Έγινα δημοφιλής σε μια μέρα».
«Αν πέτυχες τον σκοπό σου, γιατί δεν είσαι ευτυχισμένος και φοβάσαι τον θάνατο; Μήπως δεν ήταν αυτός ο αληθινός σκοπός της ζωής σου; Νομίζω πως αν είχες πετύχει τον σκοπό της ζωής σου τίποτα δε θα μπορούσε να σε φοβίσει πλέον. Θα ήσουν γεμάτος».
Ο φόβος του θανάτου, ο προσωπικός σκοπός του κάθε ανθρώπου, ο ρόλος των υλικών αγαθών, η σημασία των πνευματικών αγαθών,οι ανθρώπινες σχέσεις, οι δοκιμασίες της ζωής και τα ρίσκα, είναι τα συστατικά αυτού του βιβλίου.
Ο εκατομμυριούχος Κέβιν και η “Επίμονη Μαϊμού” του, που τελικά γίνεται η καλύτερή του φίλη, μας παρασέρνουν σε ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης της ουσίας, της γαλήνης, της δεύτερης ευκαιρίας και του νοήματος της ζωής. Ο Κέβιν το βρήκε. Εσύ;

"Ο αναρχικός παπαγάλος" του Γιάννη Μπακιρτζίδη

Τι γίνεται όταν ένας πληγωμένος παπαγάλος βρίσκει αναπάντεχη φροντίδα και αγάπη στην καλύβα ενός φιλόξενου ανθρώπου; Πόσο δύσκολος μπορεί να είναι για τον γερο-Μπεν ο αποχωρισμός αυτής της ξεχωριστής συντροφιάς, όταν πλέον ο Μακ είναι έτοιμος να ξαναπετάξει;
Μία συμπτωματική, ασυνήθιστη φιλία είναι η αρχή της ιστορίας του Μακ, ενός παπαγάλου έτοιμου να ρισκάρει, προκειμένου να γευτεί το όνειρό του∙ την επιστροφή του στο φυσικό του περιβάλλον και την επανασύνδεσή του με την οικογένειά του. Θέλει όμως να επιστρέψει στη ζούγκλα με τους δικούς του όρους, αλλάζοντας τους νόμους της προς όφελος των αδυνάτων του ζωικού βασιλείου. Θα τα καταφέρει; Πόσο εύκολες είναι οι συμμαχίες σε ένα περιβάλλον όπου επιβιώνει πάντα ο ισχυρότερος;
Ενδιαφέροντες διάλογοι, αποκαλυπτικοί των θαυμαστών αρετών της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης που μπορούν οι άνθρωποι να αναπτύξουν μεταξύ τους, αλλά και των στοιχείων εκείνων που μπορούν να διαβρώσουν τις σχέσεις μιας ομάδας, ξεπηδούν συμβολικά και αλληγορικά μέσα από τις φωνές των πρωταγωνιστών του Αναρχικού Παπαγάλου, προκαλώντας ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι.

"Από τ' ανάπλι στον κόσμο" της Κλειούς Πρεσβέλου

Γεννημένη στο Ναύπλιο, η Κλειώ Πρεσβέλου δίδαξε κοινωνιολογία και οικονομικά της οικογένειας ως μόνιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν στο Βέλγιο και το Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Wageningen στην Ολλανδία, ενώ παράλληλα ως εμπειρογνώμων διεθνών οργανισμών (FAO, WFP, UNICEF μεταξύ άλλων), ταξίδεψε στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ταυτόχρονα μία αυτοβιογραφική αφήγηση και αποτίμηση μιας πορείας ζωής, της επιστημονικής καταξίωσης και της επαγγελματικής ανέλιξής της.
Αναμνήσεις από την παιδική και εφηβική ηλικία, τα χρόνια της μάθησης, εμπειρίες από την πανεπιστημιακή σταδιοδρομία και εντυπώσεις από τους τόπους που επισκέφτηκε, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία υφαίνεται ο ιστός της αφήγησης που ταξιδεύει τον αναγνώστη από το προπολεμικό Ναύπλιο, στις πρωτεύουσες της μεταπολεμικής Ευρώπης και από εκεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, έως την επάνοδο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Μια αφήγηση που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η προσωπική αυτή διαδρομή διασταυρώνεται με ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, πνευματικές ζυμώσεις και κοινωνικές εξελίξεις που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα (Β’ παγκόσμιο πόλεμο, το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, Μάης του ’68).
Αισιοδοξία, εργατικότητα, προσήλωση στον στόχο, επιμονή και υπομονή, είναι οι αξίες στις οποίες στηρίχτηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας της. Αυτές τις αξίες η συγγραφέας θα ήθελε να κληροδοτήσει στους αναγνώστες και κυρίως στους νεότερους από αυτούς.

"Η Δύναμη της συγχώρεσης" του Γιάννη Γαρδέλη

Υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή δύναμη που μπορεί, αν χρησιμοποιηθεί, να αλλάξει τον κόσμο. Είναι η δύναμη που έχει αγνοηθεί ακόμα και από τη σύγχρονη επιστήμη, αν και έχει ανακαλυφθεί χιλιάδες χρόνια πριν. Είναι αυτή που πολλαπλασιάζει ό,τι καλύτερο έχουμε μέσα μας και επιτρέπει στην ανθρωπότητα να μη σβήσει στον τυφλό εγωισμό της.
ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ.
«Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν!»

"Παραμύθι για μεγάλους" της Μαίρης Σάμου

«… οι άνθρωποι μπροστά στο μεγαλείο ενός αληθινού έρωτα οφείλουν να υποκλίνονται κι όχι να στέκονται εμπόδιο».
Παραμύθι για μεγάλους; Ναι σίγουρα υπάρχει κι είναι εξίσου όμορφο και διδακτικό όσο τα παραμύθια που όλοι μας διαβάζαμε μικροί. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται στη γειτονική μας Ιταλία. Οι ήρωες της ιστορίας συναντώνται έπειτα από ένα απρόσμενο παιχνίδι της μοίρας κι όλα στη ζωή τους αλλάζουν από εκεί κι έπειτα. Μύθοι, αλήθειες, ομορφιά, χαρά μα και θλίψη γεμίζουν τις σελίδες αυτού του παραμυθιού. Όλα εκείνα που γεμίζουν τις σελίδες της ζωής μας.
Kαλή Aνάγνωση…