Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια νύχτα με καταιγίδα, μια βάρκα με ένα νεογέννητο μωρό βρίσκει καταφύγιο στη Δήλο. Η Άρτεμη, η αγαπημένη των θεών, μεγαλώνει μέσα στην αγάπη και την ασφάλεια, και τολμάει να κυνηγήσει τα όνειρά της.
Ώσπου ένας μυστηριώδης άντρας με ζαφειρένια μάτια, αλλά κι ένας φόνος στο ιερό νησί θα την αναγκάσουν να παλέψει για την ίδια της τη ζωή. Κι ύστερα όλα μπλέκονται. Φωτεινοί και σκοτεινοί ήρωες, όνειρα κι ελπίδες, κατάσκοποι και δολοφόνοι. Κι ύστερα το αδύνατο γίνεται δυνατό.
Ηλιόλουστη Δήλος, κοσμοπολίτικη Μύκονος, πανέμορφη Ρήνεια, γραφικά ψαροχώρια της Κορνουάλης, όλα σε ένα μυθιστόρημα παθιασμένο. Σαν την Ελλάδα. Γεμάτο φως κι ανθρώπους «ηλιόλουστους».
Γιατί την τύχη μας την κεντάμε με τραγούδια ψυχής… 

Προσωπική άποψη:
Η αγαπημένη του αναγνωστικού κοινού,  Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πιστή στο καλοκαιρινό της ραντεβού μαζί μας, επέστρεψε και φέτος με ένα βιβλίο που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία τρυφερότητας και ευγένειας που χαρακτηρίζουν τόσο την ίδια όσο και την πένα της. Μια ιστορία ανθρώπινη, μοιρασμένη ανάμεσα σε στιγμές πόνου και σκοταδιού, γιατί έτσι είναι η ζωή, μα και σε στιγμές όπου το φως και η αγάπη καταφέρνουν να υπερνικήσουν όλα τα άλλα, κάθε εμπόδιο και δυσκολία, και να μας οδηγήσουν μέσα από μονοπάτια τραγουδιστά, στον προορισμό εκείνο της ολοκλήρωσης όπου η καρδιά ακούει μονάχα σε έναν σκοπό και σιγοτραγουδά μια ολόδική της μελωδία χωρίς να φοβάται τίποτα και κανέναν.

Μια νύχτα με καταιγίδα. Δύο γυναίκες φέρνουν στον κόσμο το παιδί τους. Το ένα σπιτικό γεμίζει χαρά κι ευτυχία και το άλλο δυστυχία και πόνο. Το ίδιο βράδυ, μια βάρκα με ένα νεογέννητο μωρό θα φτάσει στο νησί της Δήλου. Το μωρό αυτί είναι η Άρτεμη, που έμελλε να γίνει η αγαπημένη των θεών, να μεγαλώσει εισπράττοντας απέραντη αγάπη. Μια αγάπη που η ίδια χάρισε απλόχερα στον τόπο που έγινε το σπίτι της, το καταφύγιό της. Όμως, έφτασε η μέρα που το ιερό αυτό νησί δεν θα της προσέφερε την ίδια ασφάλεια με άλλοτε. Σκοτεινά μυστικά από το παρελθόν αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, την ίδια ώρα που ένας μυστηριώδης άντρας θα έρθει για να ταράξει τη ζωή της, μα κι ένας φόνος που θα διαπραχθεί στο νησί θα την αναγκάσει να παλέψει γι' αυτήν. 

Δεν θέλω ν' αποκαλύψω πολλά περισσότερα σχετικά με την πλοκή του βιβλίου, κυρίως γιατί, η κυρία Ζαΐρη, την έχει δομήσει με τέτοιον τρόπο που χωρίς να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη στον πυρήνα της, έχει τόσες πολλές προεκτάσεις και τόσο καλοδουλεμένες, έτσι που η μία ανταμώνει με την άλλη και μπλέκονται όλες μαζί σε ένα γαϊτανάκι εκπλήξεων κι ανατροπών, οδηγώντας, τόσο τους ήρωες όσο κι εμάς, σε μονοπάτια που δεν φανταζόμασταν πως θα διαβούμε και που μας οδηγούν σε προορισμούς που μας συνταράσσουν και που μας αποκαλύπτουν μυστικά και πιθανότητες που δεν μας είχαν περάσει από το μυαλό -τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του συνόλου τους. Οπότε, μιλάμε για ένα βιβλίο που αν μη τι άλλο δεν στερείται έντασης και νεύρου.

Το να αναφερθώ στην γραφή της κυρίας Ζαΐρη, αν όχι αφελές, ίσως να είναι κάπως περιττό. Ωστόσο, δε γίνεται να την προσπεράσω, έτσι απλά, όχι μόνο επειδή είναι χαρακτηριστική και διαθέτει μια ολότελα δικιά της ταυτότητα, αλλά γιατί είναι πλημμυρισμένη με τόσο συναίσθημα που είναι αδύνατον το να μην αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές σου, ακόμα κι αν δεν ανήκεις στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που συγκινούνται εύκολα. Είναι από τις συγγραφείς εκείνες που ακόμα κι αν δεν σε κερδίσουν τόσο με τις ιστορίες τους, το πετυχαίνουν στον απόλυτο βαθμό με το συναίσθημα που καταφέρνουν να γεννήσουν μέσα σου. Παράλληλα, διαθέτει μία πένα παραστατική, ρεαλιστική, που μπορεί και αποτυπώνει την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πως είμαστε κι εμείς εκεί, αντάμα με τους ήρωές της, βλέποντας τα ίδια πράγματα, μυρίζοντας τις ίδιες μυρωδιές, απολαμβάνοντας το ίδιο αεράκι στο πρόσωπό μας, και αυτό είναι κάτι που δεν το συναντάς εύκολα.

Άραγε, ποιος είναι οι λόγοι που οι άνθρωποι δεν μπορούμε να πούμε πάντα την αλήθεια; Και οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι τόσο σοβαροί που να θέσουν σε κίνδυνο, όχι απλά την ηρεμία, αλλά και τη ζωή κάποιων άλλων; Πόση δύναμη χρειάζεται για να την αποκαλύψεις, μα και πόση ψυχή για ν' αντιμετωπίσεις και ν' αντέξεις τις συνέπειές της; Ταξιδεύοντας ανάμεσα στη Δήλο, στη Μύκονο και στην Κορνουάλη, κρατώντας πάντα την Άρτεμη απ' το χέρι, θα ανακαλύψετε τις απαντήσεις σε όλα αυτά, μα και ποια είναι τα μυστικά του παρελθόντος που η ίδια δεν γνωρίζει, που τη δένουν με μια μοίρα κι ένα πεπρωμένο που είτε θα πρέπει να το αποδεχθεί και να πορευτεί στα βήματά του, είτε ν' ακολουθήσει το τραγούδι της καρδιάς της προς τον προορισμό που αυτή λαχταρά να βρεθεί, μέσα από μια σειρά περιπετειών που περιλαμβάνουν τα πάντα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ρώσση-Ζαΐρη Ρένα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-01-2901-4