Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ΣΚΟΤΕΙΝΟΤΕΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ.
Ο Χάρι Χόλε βρίσκεται στο σηµείο µηδέν: Η Ράκελ τον έχει διώξει από το σπίτι, έχει ξανακυλήσει στο ποτό, ενώ δουλεύει µε τον βαθµό αστυφύλακα κάτι ασήµαντες υποθέσεις.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ.
Ο διαβόητος βιαστής και δολοφόνος Σβάιν Φίνε κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος, αφού έχει εκτίσει την ποινή του, και είναι αποφασισµένος να συνεχίσει το εγκληµατικό του έργο και να πάρει εκδίκηση από τον αστυνοµικό που τον έκλεισε για τόσα χρόνια στη φυλακή.
ΕΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΧΟΛΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ.
Όταν ο Χάρι ξυπνά µε τα χέρια του βουτηγµένα στο αίµα και χωρίς καµιά ανάµνηση της προηγούµενης νύχτας, ξέρει πως τα πράγµατα µόνο προς το χειρότερο µπορούν να εξελιχθούν…
Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙ ΧΟΛΕ

Προσωπική άποψη:
Η πολυαναμενόμενη δωδέκατη περιπέτεια του Χάρι Χόλε είναι εδώ και όπως μας υπόσχεται ο υπότιτλός της, είναι η πιο συγκλονιστική που μας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα ο λατρεμένος μας αυτός, αντισυμβατικός ήρωας, που ποτέ δεν παύει να μπλέκει εκεί που δεν θα φανταζόμασταν, να επιλέγει μονοπάτια που ποτέ δεν θα περιμέναμε και, πάνω απ' όλα, που μας παρασύρει και μας εκπλήσσει σε κάθε του στιγμή, είτε καλή είτε κακή. Και ναι, σίγουρα υπάρχουν εκεί έξω τόσοι "πολέμιοι" του Χάρι όσοι είναι και οι θαυμαστές τους, όμως, με καθαρή και αντικειμενική ματιά, έχω την εντύπωση πως αυτή τη φορά μπορεί να κερδίσει μέχρι και τους πρώτους, αν αυτοί επιλέξουν να του δώσουν μία ευκαιρία. Αν μη τι άλλο, μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη και να καταλάβουν γιατί ο Nesbo θεωρείται ο κορυφαίος Σκανδιναβός συγγραφέας του σήμερα.

Ξεκινώντας, λοιπόν, σχεδόν από το σημείο όπου μας άφησε "Η δίψα", ο Χάρι βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Έχει ξανακυλήσει στο ποτό, η Ρακέλ τον έχει διώξει από το σπίτι και απ' τη ζωή της, ενώ ο ίδιος έχει βρεθεί να εργάζεται ως αστυφύλακας σε υποθέσεις της πλάκας. Η ζωή του φαίνεται πως δεν μπορεί να πάρει ακόμα περισσότερο την κάτω βόλτα, όμως η πραγματικότητα βρίσκει πάντοτε εφευρετικούς τρόπους να σε ξαφνιάζει. Την ίδια στιγμή, ο πρώτος εγκληματίας που ο ίδιος συνέλαβε στην καριέρα του, ο Σβάιν Φίνε, βαμπιριστής, βιαστής και δολοφόνος -ωραίος επαγγελματικός προσανατολισμός και πλούσιος-αφήνεται ελεύθερος και όχι μόνο είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την εγκληματική του δράση από εκεί που την άφησε, αλλά και να εκδικηθεί τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται ότι τόσα χρόνια είχε χάσει την ελευθερία του. Αυτή η συνθήκη, από μόνη της, θα ήταν αρκετά ικανή για να δυσκολέψει κι άλλο τη ζωή του Χάρι, όταν όμως εκείνος ξυπνήσει έπειτα από μια βραδιά βουτηγμένη στο αλκοόλ, με τα ρούχα και τα χέρια του γεμάτα αίματα και χωρίς την παραμικρή ανάμνηση, θα συνειδητοποιήσει πως τα πράγματα είναι χειρότερα απ' όσο θα μπορούσε να πιστεύει.

Δεν είμαι απόλυτα βέβαιη, αλλά έχω την αίσθηση πως το αγαπημένο μου, μέχρι σήμερα, βιβλίο στο σύμπαν του Χάρι Χόλε, ήταν "Ο κοκκινολαίμης", χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα υπόλοιπα βιβλία δεν τα απόλαυσα, αλλά όπως και να το κάνουμε, πάντα υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουμε. Μετά από χρόνια, λοιπόν, ο Nesbo έρχεται με ένα βιβλίο το οποίο, σε όλα τα επίπεδα, κοντράρει επάξια το προαναφερόμενο, θυμίζοντάς μας τις παλιές εποχές του 2000 και τα πρώτα βήματα του Χάρι που, αν μη τι άλλο, υπήρξε μια όαση μέσα σε μια θάλασσα επαναλαμβανόμενων προτύπων και κλισέ που είχαν αρχίσει να κουράζουν. Γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε τον Χάρι, και κατ' επέκτασιν και τον Nesbo, μόνο ως προς τι είναι σήμερα, αλλά ως τι έχει υπάρχει από το 1998 μέχρι και σήμερα και πόσο έχει επηρεάσει την σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Πόσο μάλλον τώρα που ο συγγραφέας έρχεται να κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί σε μια παλαιότερη συνέντευξή του. Να "χτυπήσει" τον Χάρι σε σημείο που να τον διαλύσει.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς ο Χάρι, στην προσωπική κι επαγγελματική του ζωή, ο Nesbo δεν υπήρξε ποτέ αποτρόπαια σκληρός μαζί του. Αυτό είναι κάτι που το "Μαχαίρι" έρχεται να αλλάξει, ως συνθήκη, με την ψυχή του Χάρι να χαράζεται τόσο βαθιά και ανεπανόρθωτα που ξέρουμε πως μετά απ' αυτήν του την περιπέτεια τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν, όλα θα έχουν αλλάξει, και γι' αυτόν, αλλά και για εμάς. Είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε τόσο τσακισμένο, τόσο απελπισμένο, που το να πάρει αποφάσεις είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει κάνει ποτέ στη ζωή του, με τις πιο μελανές στιγμές αυτής να επιστρέφουν από τα σκοτάδια που ήταν θαμμένες για να συμβάλλουν στην πολιορκία του εγώ του και όλων όσων είναι εκείνος στο σήμερα και όχι μόνο. Δεν θέλω να σας αποκαλύψω περισσότερα, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν είναι λίγες οι στιγμές που θα νιώσετε την καρδιά και το στομάχι σας να σφίγγεται, μα θα είναι και η φορά εκείνη που θα νιώσετε πιο κοντά στον Χάρι από ποτέ. 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Nesbo, συγγραφικά, είναι η ικανότητά του να δημιουργεί ανατρεπτικά σκηνικά και να αφηγείται τις ιστορίες του με έντονο ρυθμό και νεύρο, χωρίς αυτό να χάνεται ακόμα και τις στιγμές εκείνες που μπορεί να φλυαρεί λίγο παραπάνω απ' όσο είναι απαραίτητο, προσφέροντάς μας πολλές διαφορετικές οπτικές, και πτυχές, της ίδιας ιστορίας, εξίσου πολλές πιθανότητες, μα και άλλα τόσο στοιχεία που επιβεβαιώνουν την λίγο μετά απορρίπτουν τα όσα έχουμε υποθέσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η ενοχή μεταφέρεται από πρόσωπο σε πρόσωπο, η δράση, χωρίς να σταματάει στιγμή, αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις, κι εμείς βρισκόμαστε απορροφημένοι στον απόλυτα βαθμό με όσα συμβαίνουν, με τις εξελίξεις να μας προλαβαίνουν, τελικά, πριν να τις προλάβουμε εμείς, και με τις σελίδες να φεύγουν η μία μετά την άλλη χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Αν μη τι άλλο, ο Nesbo ξέρει πολύ καλά πως να στήνει και να δομεί το αφηγηματικό πεδίο δράσης του, μα και το πως να κινεί τα πιόνια του μέσα σε αυτό παρασύροντάς μας μαζί με εκείνους.

Σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε αρκετούς γνωστούς χαρακτήρες να επιστρέφουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο ο καθένας τους, αποτελώντας, όμως, πάντοτε σημαντικό άξονα στην κίνηση των γεγονότων στα οποία λαμβάνουν θέση. Σίγουρα θα επιθυμούσαμε ορισμένοι εξ αυτών να είχαν λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά και πάλι αυτό δεν στέκει ικανό να μας επηρεάσει αρνητικά, σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, η ουσία της ιστορίας βρίσκεται στην πραγματική ταυτότητα του πραγματικού δολοφόνου αυτής της ιστορίας, μια αποκάλυψη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα και που, αναμφίβολα, θα αλλάξει τον ίδιο τον Χάρι. Δυστυχώς, δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω πως η αποκάλυψη αυτή είναι σοκαριστική και πολυδιάσταση. Όσοι είχαν διαβάσει προσεχτικά τη "Δίψα", ίσως να είχαν δει ορισμένα πράγματα να έρχονταν, αφού ο Nesbo είχε φροντίσει να τα "χτίσει" από τότε, δύο χρόνια πριν, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στο σημερινό αποτέλεσμα που μπορεί να μην αποδειχθεί άκρως ικανοποιητικό για όλους, δεν στερείται, ωστόσο, ολοκήρωμένης ανάπτυξης και γερών βάσεων. Το τέλος της ιστορίας μάς αφήνει με κομμένη την ανάσα, να ζητάμε λίγο περισσότερο, το οποίο ελπίζω να μην έρθει, πάλι, σε δύο χρόνια, αλλά νωρίτερα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μεταφραστής: Γλυνιαδάκη Κρυστάλλη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 583
ISBN: 978-618-03-1684-1