Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Πόσοι παράξενοι άνθρωποι χρειάζονται για να φτιάξεις τον κόσμο…»
Ο νεαρός Άντονι Κέιντ δέχεται πρόθυμα να κάνει μια εξυπηρέτηση σ’ έναν παλιό του φίλο: να παραδώσει για λογαριασμό του ένα πακέτο στο Λονδίνο. Αλλά δεν ξέρει πως έτσι θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια διεθνή συνωμοσία…
Κάποιοι επιθυμούν διακαώς την παλινόρθωση της μοναρχίας στη μακρινή Ερζοσλοβακία. Κάποιοι άλλοι είναι αποφασισμένοι να τους εμποδίσουν. Αντιμέτωπες με ένα μυστηριώδες έγκλημα, οι δυνάμεις της Σκότλαντ Γιαρντ και της Γαλλικής Ασφάλειας βρίσκονται διαρκώς σε αδιέξοδο. Ώσπου το Τσίμνεϊς, το φημισμένο αρχοντικό που έχει φιλοξενήσει όλη την αφρόκρεμα της Ευρώπης, θα ξεδιπλώσει τα μυστικά του. Και ο Άντονι θα είναι εκεί… 

Προσωπική άποψη:
Πρώτο βιβλίο της σειράς με τον γενικό τίτλο "Superintendent Battle", το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1925, μια χρονολογία που ίσως δικαιολογεί το γιατί το βιβλίο αυτό δεν είναι από τα καλύτερα της Christie, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πως δεν παραμένει ένα ευχάριστο ανάγνωσμα. Μπορεί μεν να χαρακτηρίζεται από μια κάποια αφέλεια, έχω την αίσθηση όμως πως αυτή είναι αρκετά επιτηδευμένη έτσι ώστε η Christie να "παίξει" με τον αναγνώστη της χωρίς, ωστόσο, να τον κουράσει ιδιαίτερα, προσφέροντάς του υλικό για να περάσει καλά, αλλά όχι να στιγματιστεί από αυτό.

Ίσως, τώρα, να σκέφτεστε, πως όσα είπα παραπάνω να είναι αρνητικά δεδομένα, όμως δεν είναι έτσι. Αναγνωρίζω το ότι κάθε συγγραφέας δεν μπορεί να μας προσφέρει μονίμως συγκλονιστικά έργα -πόσο μάλλον συγγραφείς με τόσο τεράστια βιβλιογραφία όπως η Christie-, ενώ υπάρχουν κι εκείνα στις λίστες τους που λειτουργούν περισσότερο υπέρ της χαλαρής μας διασκέδασης και ψυχαγωγίας, παρά για τον άκρατο εντυπωσιασμό μας ή για να κερδίσουν βραβείο πρωτοτυπίας. Στην προκειμένη περίπτωση, όλα αυτά αποτυπώνονται σε μια ιστορία που ένας άνθρωπος δέχεται να εξυπηρετήσει έναν φίλο του, με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος σε μια ιστορία που δεν περίμενε και που δεν είχε καμία διάθεση να μπλεχτεί.

Πολιτικό θρίλερ αισθητικής της δεκαετίας του '20 -αρκετά ξένο σε εμάς, αρκετά ρεαλιστικό με τα δεδομένα της εποχής του- που δεν έχει κάποιον ντετέκτιβ στον πυρήνα της, έτσι ο άξονας της αφήγησης να περιστρέφεται γύρω από την τυχόν ευφυίας ή ικανότητά του να λύνει γρίφους και μυστήρια, με αρκετά καλή ροή και δίνοντάς μας τα απαραίτητα στοιχεία, βήμα βήμα, προκειμένου να φτάσουμε στη λύση του γρίφου της και στην αποκάλυψη της αλήθειας. Παράλληλα, οι αρκετές δόσεις χιούμορ και κυνισμού που ζωγραφίζουν τις εκάστοτε καταστάσεις, καθιστούν την ανάγνωση του βιβλίου αυτού ακόμα πιο απολαυστική. Και ναι, σίγουρα δεν θα μας αλλάξει τη ζωή, αλλά καλοκαίρι είναι, αν μη τι άλλο θα περάσουμε καλά χωρίς πολλές σκοτούρες.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-01-3074-4