Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αν σε τυλίξει το πέπλο της νύχτας, είσαι ήδη νεκρός.
Μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα καλούν την υπαστυνόμο Έρικα Φόστερ στη σκηνή ενός φόνου. Το θύμα, ένας γιατρός, έχει βρεθεί στραγγαλισμένος στο κρεβάτι του. Οι καρποί του είναι δεμένοι και τα μάτια του κολλημένα στη διάφανη πλαστική σακούλα που είναι δεμένη γύρω απ’ το κεφάλι του.
Μερικές μέρες αργότερα, ένα ακόμα θύμα βρίσκεται δολοφονημένο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Και η Έρικα ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, όλοι τους άντρες με ιδιαίτερη προσωπική ζωή, με το παρελθόν τους τυλιγμένο σ’ ένα πέπλο μυστηρίου… Τι είναι άραγε αυτό που τους συνδέει με τον δολοφόνο;

Προσωπική άποψη:
Το δεύτερο βιβλίο του Robert Bryndza με πρωταγωνίστρια την εκρηκτική Έρικα Φόστερ, βρίσκεται στα χέρια μας, με την υπογραφή των εκδόσεων Κλειδάριθμος για ακόμα μία φορά, προσφέροντάς μας τη δυναμική επιστροφή μιας ηρωίδας που αγαπήσαμε από την πρώτη μας κιόλας συνάντηση και που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Και μπορεί η επιστροφή αυτή να μην αποδεικνύεται ευχάριστη σε κάθε της βήμα, κυρίως εξαιτίας ορισμένων χαρακτήρων που δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές μας, είναι, ωστόσο, η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε, γεμάτη ένταση, αγωνία και ανατροπές, και που μας αιχμαλωτίζει από την πρώτη κιόλας σκηνή της, προσφέροντάς μας μόνο μια μικρή γεύση για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ένας άντρας βρίσκεται νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στραγγαλισμένος πάνω στο κρεβάτι του, με τους καρπούς του δεμένους και μια διάφανη σακούλα τυλιγμένη γύρω από το κεφάλι του, με τα μάτια του να έχουν κολλήσει σε αυτήν, αφήνοντας μία τρομακτική αίσθηση. Άραγε, να πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη δολοφονία ή μήπως για ένα ερωτικό παιχνίδι που δεν είχε την αναμενόμενη κατάληξη; Η Έρικα Φόστερ, που έχει αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεσης, σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αλήθεια πολύ πιο περίπλοκη απ' όσο αρχικά πίστευε, όταν ένας ακόμα άντρας βρίσκεται νεκρός με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ενώ η λίστα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, όσο πιο βαθιά σκαλίζει τα γεγονότα, με το καθένα από τα θύματα να έχει μια προσωπική ζωή αρκετά μυστηριώδη και ιδιαίτερη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα προσωπικά τους, που ίσως να είναι το κλειδί για να βρεθεί ο δολοφόνος τους.

Όπως είχα αναφέρει και στο "Κορίτσι στον πάγο", ο Bryndza έχει δημιουργήσει μία απ' τις πιο ιδιαίτερες και ωραιότερα σκιαγραφημένες ηρωίδες του είδους. Μια ηρωίδα που ναι μεν έχει ένα πολύ τραγικό παρελθόν, και ένα βαρύ φορτίο ενοχών στις πλάτες της, αλλά που δεν αφήνεται να γίνει έρμαιο αυτού και αντίθετα, κάθε μέρα, κάθε ώρα, παλεύει για να ξανακερδίσει τη ζωή της, την ισορροπία μέσα της, το δικαίωμά της να έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα που δεν θα καθορίζεται από το παρελθόν της και τον πόνο που αυτό φέρει μαζί του, αλλά που θα την οδηγήσει βήμα το βήμα σε ένα μέλλον γεμάτο προοπτικές. Και σε αυτό το βιβλίο ξεδιπλώνει την προσωπικότητά της ακόμα πιο πολύ, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τον δυναμισμό και το πάθος αυτής, που την κάνει να μην διστάσει να ξεπεράσει τα όρια, να παρακούσει εντολές ανωτέρων της, να κάνει αυτό που πραγματικά απαιτείται ακόμα και αν της στοιχίσει, και όλο αυτό όχι για να ικανοποιήσει το εγώ της, αλλά για να επιτελέσει το καθήκον της. 

Πέραν, όμως, της Έρικας, στο βιβλίο αυτό συναντάμε και άλλες γνωστές φυσιογνωμίες, ανθρώπους που είχαμε γνωρίσει στο πρώτο βιβλίο της σειράς και που ο καθένας από αυτούς έπαιξε τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη των τότε γεγονότων. Ανθρώπους που τότε είχα σκεφτεί πως θα ήθελα να δω σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση δράσης, κάτι που συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Και παρά που η πλοκή της ιστορίας είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο όπου η Έρικα με την ομάδα της κάνουν συνεχώς κύκλους γύρω από τον εαυτό τους, μα και γύρω από την αλήθεια, με στοιχεία και δεδομένα να έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια ανατρέποντας θεωρίες και γεγονότα και μπλέκοντάς τους ακόμα βαθύτερα σε ένα μυστήριο με περισσότερες διακλαδώσεις απ' όσες φαίνονται με μια πρώτη ματιά, η αλληλεπίδρασή τους μα και ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται, πράττουν και κινούνται μέσα στον χώρο, τόσο ως μονάδες όσο και ως ομάδα, είναι υπέροχος να τον παρακολουθείς.

Κι εδώ έρχεται το πιο σημαντικό στοιχείο της ιστορίας μας. Αυτό που μπορεί είτε να την καταστρέψει και να γκρεμίσει την ένταση που έχει χτίσει μέσω της αφήγησής της, ή αυτό που μπορεί να την απογειώσει και να την φέρει στο σημείο να μας προσφέρει κάτι το ξεχωριστό, κάτι που δεν το φανταζόμασταν. Το στοιχείο αυτό δεν είναι άλλο από την αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να μηδενίσει το ενδιαφέρον μας για την υπόθεσή του αλλά που αντίθετα, όπως αποδεικνύει η ιστορία, το κορυφώνει ακόμα περισσότερο, όχι μόνο εξαιτίας της επιφανούς ταυτότητας των θυμάτων, και των παράλληλων σκοτεινών μυστικών αυτών, αλλά εξαιτίας των κινήτρων ενός μυαλού εμφανώς διαταραγμένου που διψά για εκδίκηση, μα και εξαιρετικά ευφυούς συνάμα, τόσο που δημιουργεί ένα "παιχνίδι" μέσα στο οποίο αυτός διατηρεί τον ρόλο της γάτας και που κατευθύνει τα ποντίκια με τέτοιον τρόπο ώστε να πέσουν στη φάκα του, ενώ εσύ δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι αν τελικά κάποιο από αυτά θα αποδειχθεί πιο έξυπνο ώστε να ξεφύγει από την παγίδα του, οδηγώντας τον να πέσει ο ίδιος μέσα της.

"Το πέπλο της νύχτας" είναι ένα βιβλίο που ναι μεν έχει μια καθαρόαιμη αστυνομική ταυτότητα, αλλά που, την ίδια στιγμή, ο πυρήνας της και η εξέλιξη των γεγονότων του στηρίζονται σε μια ιδέα με κοινωνικές, περισσότερο, προεκτάσεις, μα και με μια ψυχαναλυτική διάθεση, που στην προκειμένη πραγματοποιείται μέσω της ανάλυσης του ψυχογραφήματος του δράστη. Γιατί, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται κακός, ούτε έρχεται στη γη με προορισμό να πράξει το κακό, αλλά πολλές φορές εξελίσσεται σε αυτό, απλά και μόνο επειδή η ίδια οι κοινωνία, οι άνθρωποι, οι συνθήκες, οι καταστάσεις, τον οδήγησαν στο να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο από αυτό που προοριζόταν. Και εκεί ακριβώς είναι που γεννάτε μέσα μας ένα τεράστιο ηθικοπλαστικό δίλημμα και στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη και αναζητώντας το τέρας που ίσως να κρύβεται πίσω από τις σκιές του πιο φωτεινού εαυτού μας. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι κάτι το εξαίσιο!
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Robert Bryntza
Μεταφραστής: Μπαρουξής Χρήστος/div>
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-960-461-962-7