Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ, ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ.
Αφού παρασύρθηκε στον μαγικό κόσμο του Κάραβαλ, η Ντονατέλα Ντράγκνα κατάφερε να δραπετεύσει από τον πατέρα της και να σώσει την αδελφή της, Σκάρλετ, από έναν καταστροφικό κανονισμένο γάμο. Τα κορίτσια θα έπρεπε να το γιορτάζουν, αλλά η Τέλα, απελπισμένη, είχε κάνει μια συμφωνία με έναν εγκληματία, και αυτό που του χρωστάει δεν έχει καταφέρει ποτέ κανείς να το βρει: το αληθινό όνομα του Άρχοντα του Κάραβαλ, Λέτζεντ. Ο μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψει την ταυτότητα του Λέτζεντ είναι να κερδίσει το Κάραβαλ. Έτσι η Τέλα ξαναπαίρνει μέρος στο θρυλικό παιχνίδι – και καταλήγει στο μονοπάτι του δολοφονικού διαδόχου του θρόνου της αυτοκρατορίας, σε μια καταδικασμένη ιστορία αγάπης και σε έναν ιστό από μυστικά. Αν δεν μπορέσει να εκπληρώσει τη συμφωνία και να δώσει το όνομα του Λέτζεντ, θα χάσει όλα όσα αγαπάει, ίσως ακόμα και τη ζωή της∙ αλλά αν κερδίσει, ο Λέτζεντ και το Κάραβαλ θα καταστραφούν για πάντα.
Καλώς ήρθες στο ΚΑΡΑΒΑΛ. Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε. 

Προσωπική άποψη:
Πριν από περίπου ένα χρόνο γνωρίσαμε τον μαγικό κόσμο της Stephanie Garber και του "Κάραβαλ", μέσα από τον οποίο γίναμε μάρτυρες της ιστορίας της Σκάρλετ και της Τέλα, με την πρώτη να καλείται να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή. Να δραπετεύσει από τον καταπιεστικό πατέρα της και να σώσει την αδερφή της, μα πάνω απ' όλα ν' ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό της που ακόμα και η ίδια αγνοούσε, και ν' αποκτήσει μια καθαρά προσωπική ταυτότητα. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, λοιπόν, είναι η σειρά της Τέλα να πάρει εξίσου δύσκολες αποφάσεις και να βρεθεί αντιμέτωπη με καταστάσεις τις οποίες δεν ορίζει απαραίτητα, αλλά μέσω των οποίων μπορεί να καθορίσει ποια θέλει να είναι σε αυτή τη ζωή, και όχι ποια θέλουν οι άλλοι να είναι.

Η Τέλα, αν και θα έπρεπε να γιορτάζει με την αδερφή της την ελευθερία τους, δεν μπορεί να το κάνει, όχι αφού αναγκάστηκε να κάνει μία συμφωνία μ' έναν εγκληματία που υπό κανονικές συνθήκες καμία επαφή δεν θα ήθελε να έχει μαζί του. Όμως, τώρα πια, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εκπληρώσει τη δέσμευσή της απέναντί του, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκε και πάλεψε να προστατεύσει. Ωστόσο, το ν' ανακαλύψει ποιο είναι το πραγματικό όνομα του Άρχοντα του Κάραβαλ, Λέτζεντ, διόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι, αφού όχι μόνο αναγκάζεται να ξαναλάβει μέρος στο θρυλικό αυτό παιχνίδι, πράγμα που από μόνο του θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της, αλλά βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα παιχνίδι εξουσίας και δύναμης όπου τα μυστικά και η βία βασιλεύουν, ενώ ένας καταδικασμένος έρωτας παραμονεύει για να διεκδικήσει και αυτός το μερίδιο που του αναλογεί.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο πρώτο βιβλίο της σειράς, κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει την συγγραφική ικανότητα της Garber. Ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται την ιστορία της είναι μοναδικός, παρ' ότι αποδεικνύεται λιγότερο εμποτισμένος με την έννοια της μαγείας απ' όσο θα περιμέναμε, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις περιγραφές της που είναι άκρως ρεαλιστικές, ζωντανές και παραστατικές, πλημμυρίζοντας τις σελίδες του βιβλίου μας με χρώματα, εικόνες, ήχους, που μας παρασύρουν ολότελα στον πυρήνα του κόσμου της. Παρ' όλα ταύτα, και παρά την κοινή προσέγγιση των δύο σκελών της ιστορίας της, πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν ορισμένες αρκετά εμφανείς διαφορές ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο, με το δεύτερο να είναι εντυπωσιακό στην απεικόνισή του μεν, λίγο πιο γειωμένο δε. Αυτό, βέβαια, μπορεί να μειώνει λίγο τη μαγική διάσταση του θέματος, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ενίσχυση της μυθολογίας του κόσμου αυτού, καθώς και της αυτοκρατορίας του, πράγμα που παίζει σημαντικό ρόλο όσο η ιστορία προχωρά -πράγμα που πιστεύω πως θα ισχύσει ακόμα πιο έντονα στο τρίτο βιβλίο.

Ο αναγνώστης γίνεται δέκτης αρκετών νέων πληροφοριών, στην πλειοψηφία τους βασισμένες στην προαναφερόμενη μυθολογία, κάτι που τροφοδοτεί συνεχώς την ροή της αφήγησης, καθιστώντας την ιστορίας μας οτιδήποτε άλλο εκτός από βαρετή, ενώ ενισχύει το αίσθημα της αναμονής και της αγωνίας μας, αφού όλα είναι πιθανά και κανένα σενάριο δεν μπορεί ν' αποκλειστεί. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στο ίδιο σύμπαν, με παρόμοια δεδομένα, αλλά με διαφορετικές σταθερές, άρα με πολλαπλές νέες πιθανότητες. Πόσο μάλλον, όταν σε αυτές έρχονται να προστεθούν και πολλοί νέοι χαρακτήρες, άλλη μεγαλύτερης κι άλλοι μικρότερης βαρύτητας, αλλά έχοντας, ο καθένας από αυτούς, μια ολόδική του ταυτότητα και προσωπικότητα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμβάλλει, ή κι επηρεάζει, στις εξελίξεις.

Εκεί, λοιπόν, που το "Κάραβαλ" υπερτερεί κάπως σε θέμα γενικότερης αισθητικής, ο "Θρύλος" κερδίζει σε θέμα χαρακτήρων, ως προς την δομή, ανάπτυξη κι εξέλιξη αυτών μέσα από τα διάφορα γεγονότα και συμβάντα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι, που τους αναγκάζουν να δοκιμάσουν τα όρια και τις αντοχές τους, τα θέλω και τα πρέπει τους, ακόμα και την ηθική τους. Τα συναισθήματα του αναγνώστη είναι πολλά, εναλλασσόμενα, αλλά σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά έντονα, και ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση του δράματος, που αυτή τη φορά περιλαμβάνει, εκτός όλων των άλλων, κι έναν έρωτα που αναπτύσσεται με τον σωστό τρόπο και σε σωστό χρόνο, ο οποίος αγωνιώ να δω πως θα φτάσει στο απόγειό του και με ποιον τρόπο μπορεί να επηρεάσει τις τελικές εξελίξεις. Μέχρι τότε... ας χαθούμε στον κόσμο μιας εκ των πιο ιδιαίτερων προτάσεων της young adult λογοτεχνίας των τελευταίων χρόνων.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephanie Garber
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-3111-6