Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η τεχνολογία κυριαρχεί πλέον απόλυτα στον πλανήτη, η τεχνητή νοημοσύνη και οι μηχανές ορίζουν τις ζωές μας, ενώ οι πληροφορίες και τα δεδομένα συγκροτούν πλέον την ψηφιακή ταυτότητά μας. Όμως, η υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πράξεις των ανθρώπων έχουν ως κινητήρια δύναμη ένα και μοναδικό πράγμα: το πάθος. Το πάθος σε κάθε του μορφή.
Όταν η κόρη ενός γερουσιαστή βρίσκεται δολοφονημένη, αποκαλύπτεται ο μίτος ενός υπόγειου εγκληματικού δικτύου με απρόβλεπτες πολιτικές προεκτάσεις. Καθώς η Ιβ ξεκινάει τις έρευνες, χάνεται όλο και βαθύτερα στον σκοτεινό λαβύρινθο της Ουάσινγκτον και έρχεται αντιμέτωπη με την προσωπικότητα του Ρόαρκ, ενός από τους πιο πλούσιους και με τη μεγαλύτερη επιρροή ανθρώπους στον πλανήτη.
Καθώς η δίνη των γεγονότων την παρασύρει προς το μέρος του, στο πίσω μέρος του μυαλού της αρχίζει να σχηματίζεται μια βεβαιότητα: ο Ρόαρκ είναι ο κύριος ύποπτος... Και αυτός που με τις διασυνδέσεις του έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγει από τη Δικαιοσύνη. 

Προσωπική άποψη:
Έφτασε η ώρα να γνωρίσουμε την J.D. Robb. Δεν την έχετε ακουστά; Κι όμως, από το 1995 μέχρι και σήμερα έχει εκδώσει 49 βιβλία, ενώ αναμένεται το 50ο μέσα στο 2020, κάτω από τον γενικό τίτλο της σειρά "In death" -πράγμα που με κάνει να πιστεύω πως τώρα που οι εκδόσεις Elxis ξεκίνησαν να τα εκδίδουν και στην Ελλάδα, θα τα διαβάζω μέχρι να πεθάνω, αν προλάβω. Επιπλέον, το όνομά της δεν είναι παρά ένα καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, ίσως γιατί ήθελε, αυτή η φουτουριστική σειρά που συνδυάζει τον ρομαντισμό με το μυστήριο και το έγκλημα, να αντιμετωπιστεί, σε πρώτη φάση, όπως έπρεπε, και όχι όπως θα μπορούσε, αν υπέγραφε με το πραγματικό της όνομα. Ο λόγος, φίλοι μου, για τη Nora Roberts, που έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό της και την λογοτεχνική αγορά και κατά πως φαίνεται, το έχει κερδίσει επάξια.

Βρισκόμαστε σε ένα μέλλον όπου η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχούν. Οι ζωές των ανθρώπων ορίζονται από μηχανές, ενώ κάθε πληροφορία που τους αφορά, υπάρχει σε ψηφιακή μορφή και αποτελεί μέρος της ταυτότητάς τους. Μέσα στον κόσμο αυτό υπάρχει και η Ιβ Ντάλας, μια υπαστυνόμος με πολύ οξυδερκές πνεύμα και με την πεποίθηση πως ό,τι και να γίνει, ο άνθρωπος θα κυριεύεται πάντα από ένα και μοναδικό πράγμα. Από το πάθος που κυριεύεται πολλές φορές από τα ένστικτά του, όποια μορφή κι αν έχουν αυτά και με όποιον τρόπο κι αν αυτό εκδηλωθεί. Πράγμα που ακόμα και η ίδια η ψυχολογία αποδέχεται, όχι μόνο επειδή τα περισσότερα εγκλήματα ανά τον πλανήτη, είναι εγκλήματα πάθους, αλλά γιατί, πολλές φορές, η παρόρμηση των παθών μας ξεπερνάει κάθε λογική, κάθε όριο, κάθε σκέψη που μπορεί να μας κρατήσει προσγειωμένους σε μια ασφαλή, έστω και μέσα σε πλαίσια εισαγωγικών, πραγματικότητα.

Η Ιβ, λοιπόν, αναλαμβάνει τη διερεύνηση της υπόθεσης της δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας, κόρης ενός γερουσιαστή, που όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιο περίπλοκη και πολύ πιο βαθιά χωμένη στα πολιτικά δίκτυα απ' όσο θα έπρεπε, μα και απ' όσο θα ήθελαν κάποιοι. Και όσο περισσότερο προχωρά στις έρευνές της, τόσο πιο πολύ βυθίζεται στον σκοτεινό αυτό κόσμο, μέσα στον οποίο συναντά και τον Ρόαρκ, ένας από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, εν έτη 2058, που του ανήκει το 20% αυτού, πράγμα που όπως αντιλαμβάνεστε καθιστά σχεδόν αδύνατον το να μην έχει ό,τι θελήσει. Και αυτό που θέλει, τη δεδομένη στιγμή, είναι η Ιβ, και παρά που εκείνη δεν φαίνεται πρόθυμη να παραδοθεί έτσι εύκολα, νιώθει να μαγνητίζεται όλο και περισσότερο από την προσωπικότητά του, παρά που όλα τα στοιχεία τον καθιστούν ως τον βασικό ύποπτο της υπόθεσής της, από την ενοχή της οποίας πολύ εύκολα θα μπορούσε να ξεγλιστρήσει, αλλά που δεν είναι σίγουρη πως θα τον αφήσει να το κάνει τόσο εύκολα.

Η Ιβ είναι ένας χαρακτήρας που ή θα αγαπήσεις ή θα αντιπαθήσεις σφόδρα. Θεωρώ σχεδόν αδιανόητο πως μια γυναίκα με τέτοια προσωπικότητα μπορεί να προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα. Σε ό,τι αφορά εμένα, σίγουρα μπορώ να εντοπίσω κάποια στοιχεία της που δεν μου ήταν και τόσο ευχάριστα, όμως, συνολικά, είναι μια άκρως δυναμική γυναίκα, που ειδικά μέσα στον χρόνο και στις συνθήκες στις οποίες τοποθετείται, λειτουργεί έτσι ακριβώς όπως χρειάζεται. Είναι δυναμική, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, μπορεί να γίνει εξαιρετικά σκληρή, ακόμα και φρικτή κάποιες φορές, αλλά κάτω απ' όλα αυτά αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχει και μια ευαίσθητη ψυχή της την οποία προσπαθεί να προστατεύσει όσο καλύτερα γίνεται. Μια πτυχή της που φέρει πληγές από το παρελθόν της, τις οποίες προσπαθεί να αποκρύψει και να διαφυλάξει απ' το να μην ξαναματώσουν, το κάλυμμα της οποίας χρειάζεται κάποιον σαν τον Ρόαρκ για να το διαπεράσει.

Αυτός, από την άλλη, είναι ο άντρας που σίγουρα δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητη -και απευθύνομαι σε θηλυκό γένος γιατί, αυτή τη στιγμή, απευθύνομαι ξεκάθαρα στο γυναικείο αναγνωστικό κοινό. Από τη μία νιώθεις σχεδόν βέβαιη για την ενοχή του, αλλά από την άλλη, βαθιά μέσα σου, ελπίζεις πως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπόθεση που στην πορεία θ' αποδειχθεί πως δεν ευσταθεί. Όχι μόνο γιατί ο Ρόαρκ είναι σατανικά ισχυρός και σέξι, αλλά γιατί διαθέτει κι εκείνες τις μικρές, τρυφερές στιγμές, που κάνουν το δυναμικό του προσωπείο να αποκτά μια γλυκύτητα που μπορεί να μην συνάδει με το όλον, αλλά που αποδεικνύει πως κανείς μας δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο αλλά πολλά, επιλέγοντας, όμως, που και πότε θα δείξει ποια. Όσον αφορά την μεταξύ τους χημεία, νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο, αφού αντιλαμβάνεστε από μόνοι σας πως είναι μοναδική, έντονη κι άκρως εκρηκτική.

Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στην Μέιβις, την καλύτερη φίλη της Ιβ, που όχι μόνο είναι ένας αξιολάτρευτος χαρακτήρας που συμβάλλει στο να έχουμε υπέροχα κωμικές πινελιές στην αφήγηση, αλλά σε μερικούς απ' τους πιο έξυπνους και παιχνιδιάρικους διαλόγους που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα. Κι αν νομίζετε πως σε ένα τέτοιο βιβλίο, ίσως να μην έχουν θέση τέτοια στοιχεία, πλανάστε πλάνην οικτρά. Τέλος, επειδή αναφερθήκαμε στον φουτουρισμό, ναι μεν η συγγραφέας τον χρησιμοποιεί, αλλά όχι σε σημείο να μετατρέψει την ιστορία της σε μια sci-fi apocalyptic εκδοχή αυτής, αλλά σε μια άλλη, με στοιχεία ενός πιθανού μέλλοντος που ενισχύουν το μυστήριο μεν, αλλά που δεν ισοπεδώνουν την ρεαλιστική πορεία του παρόντος δε. Το σίγουρο είναι πως το "Γυμνές στον θάνατο" είναι γρήγορο, ευκολοδιάβαστο, με εντάσεις, σέξι, αστείο και... βρόμικο, αρκετά, ώστε να σας προσκαλέσει σε ένα νέο σύμπαν, στο οποίο θα βυθιστείτε ευχάριστα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-5394-36-3