Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με καταιγιστική δράση τοποθετημένο στον απόηχο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Η Νίνα Μάρκοβα έχει γεννηθεί στη Ρωσία και ονειρεύεται να γίνει πιλότος. Γίνεται μέλος της μυστικής γυναικείας οργάνωσης με το όνομα Μάγισσες της Νύχτας, που βομβαρδίζουν αποκλειστικά τη νύχτα προκαλώντας χάος στο ανατολικό μέτωπο του Χίτλερ. Ο Βρετανός ανταποκριτής Ίαν Γκράχαμ, που έχει καλύψει όλη τη θηριωδία του πολέμου και τις Δίκες της Νυρεμβέργης, αποφασίζει να γίνει κυνηγός Ναζί. Συναντά τη Νίνα, τη μοναδική επιζούσα που έχει ξεφύγει από την τρομερή και περιβόητη Ναζί δολοφόνο, γνωστή ως «Κυνηγό». Θα μοιραστούν ένα κοινό μυστικό που θα τους δυσκολέψει στον εντοπισμό της Κυνηγού.
Από την άλλη πλευρά, η 17χρονη Τζόρνταν μεγαλώνει στη μεταπολεμική Βοστόνη παλεύοντας να διεκδικήσει το όνειρό της να γίνει φωτογράφος. Ο πατέρας της, επί χρόνια χήρος, φέρνει στο σπίτι τη νέα του σύντροφο και αρραβωνιαστικιά. Έχει γερμανική προφορά και δείχνει να κρύβει ένα μεγάλο κι επικίνδυνο μυστικό

Προσωπική άποψη:
Η Kate Quinn είναι μία εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας αφού, τόσο με την τετραλογία της "The Empress of Rome" όσο και με το πλέον γνωστό της βιβλίο, έκδοσης του 2017, "The Alice Neatwork", που δικαίως θεωρήθηκε ένα από τα κορυφαία βιβλία της τότε χρονιάς, η φήμη της έφτασε σε όλον τον πλανήτη -ακόμα και στην Ελλάδα, χωρίς καν να έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στη γλώσσα μας οποιοδήποτε έργο της. Βέβαια, ήταν θέμα χρόνο να συμβεί κάτι τέτοιο και έτσι, οι αγαπημένες εκδόσεις Κλειδάριθμος, έχοντας παράδοση στις έξυπνες επιλογές ιστορικών μυθιστορημάτων, αποφάσισαν να την εντάξουν στο συγγραφικό τους δυναμικό, κάνοντας την αρχή με το τελευταίο της βιβλίο, "Η κυνηγός του Χίτλερ".

Η αλήθεια είναι πως τα ιστορικά βιβλία είναι δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποδειχθούν εξαιρετικά, αν ο συγγραφέας έχει αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο κι έχει κάνει την έρευνα που αυτά απαιτούν, αλλά υπάρχει εξίσου μεγάλη πιθανότητα να βρεθείς αντιμέτωπος με ένα τεράστιο βιβλίο γεμάτο περιττές λεπτομέρειες και πληροφορίες που είτε γνωρίζεις είτε δεν σε αφορούν, δεν καταφέρνουν να σε αγγίξουν. "Η κυνηγός του Χίτλερ" είναι ένα βιβλίο που ναι μεν αναφέρεται σε μια ιστορική περίοδο γύρω απ' την οποία έχουν γραφτεί πάμπολλα βιβλία, ειδικά τα τελευταία 5-6 χρόνια, ωστόσο, εστιάζει σε κάποιες φαινομενικά μικρές λεπτομέρειες, αρκετά μεγάλες, όμως, στην επέκτασή τους, που καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά και να μας δώσουν αυτό το κάτι "άλλο" που μπορεί να αναζητά κανείς από ένα βιβλίο της κατηγορίας.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά όσον αφορά εμένα δεν γνώριζα την ιστορία του 46ου Αεροπορικού Συντάγματος Νυχτερινών Βομβαρδιστικών «Φρουρών» του Ταμάν, του γυναικείου αεροπορικού Συντάγματος της ΕΣΣΔ, αλλά ούτε ιδιαίτερα πολλά πράγματα σχετικά με τον τρόπο δράσης των ανταποκριτών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παρά μονάχα ως μια γενική ιδέα που βασιζόταν περισσότερο στη φαντασία μου παρά σε πραγματικά γεγονότα και δεδομένα, ενώ σε ό,τι είχε να κάνει με τους εγκληματίες πολέμου που διέφυγαν στις Η.Π.Α. μετά το τέλος του Πολέμου, γνωστά έγιναν μόνο όσα κάποιοι θέλησαν να γίνουν, ενώ πολλά άλλα γεγονότα θάφτηκαν κάτω από τις πλάκες του οφέλους ορισμένων. Η Quinn, λοιπόν, αποφάσισε να μας συστήσει αυτές τις μικρές -ή μεγάλες- πτυχές της σύγχρονης Παγκόσμιας Ιστορίας, "παντρεύοντας" τα γεγονότα με τη μυθοπλασία, πετυχαίνοντας αυτό που ήθελε, όχι απόλυτα, αλλά σε ικανοποιητικά μεγάλο βαθμό.

Η αφήγηση, αν και λίγο πιο αναλυτική στα σημεία απ' όσο ίσως να έπρεπε, διατηρεί έναν σταθερά καλό ρυθμό, που όσο πλησιάζουμε στο τέλος, κορυφώνεται, αλλά με διαβαθμίσεις, επιτρέποντάς μας να επεξεργαστούμε πλήρως όλα τα δεδομένα που έχω στη διάθεσή μας, μα και να κατανοήσουμε το πίσω απ' αυτά κείμενο. Η ιστορία, από μόνη της, έχει πολλά επίπεδα, και παρά που η δομή της είναι αρκετά περίπλοκη, η ανάπτυξη αυτής είναι τόσο σφιχτή και συγκροτημένη, όπου όλα μπαίνουν στη θέση τους, με τον σωστό τρόπο, στον σωστό χρόνο, εκτός ίσως από το ρομαντικό σκέλος της υπόθεσης, όχι γιατί δεν μου άρεσε και τόσο, αλλά γιατί θεωρώ πως εν τέλει δεν εξυπηρέτησε κάποιον σημαντικό σκοπό. Από 'κει κι έπειτα, ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα συναντούν τη φαντασία, και καλούνται να ξεμπλέξουν ένα κουβάρι μυστικών, που στην άκρη του νήματός του βρίσκονται αλήθειες πολύ πιο πολυδιάστατες απ' όσο πιθανόν να υποθέτουμε.

Οι χαρακτήρες που συναντάμε στην ιστορία αυτή είναι πάρα πολλοί και ο καθένας από αυτούς έρχεται για να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στις εξελίξεις, ενώ κανείς τους δεν διαθέτει μονάχα ένα πρόσωπο, όπως κανένας άνθρωπος, άλλωστε, σε μια πιο πραγματιστική βάση. Και μπορεί τα πρόσωπα αυτά να μην είναι τίποτα άλλο από φανταστικοί ήρωες, ωστόσο, διαθέτουν στοιχεία ανθρώπων που πράγματι υπήρξαν, έζησαν την κτηνωδία του Πολέμου, ίσως και να πήραν αποφάσεις που δεν ήταν τόσο εύκολες, αλλά και που πιθανότατα να μην είχαν άλλη επιλογή. Μια ιστορία που η αφήγησή της γίνεται σε διττό χρόνο, μια τεχνική όχι εύκολο να την διαχειριστεί κανείς αλλά που η Quinn το πέτυχε στον μέγιστο βαθμό, και που μιλάει για αλήθειες που πιθανότατα η πλειοψηφία να μην γνωρίζει, αλλά που έχει να μας δείξει, όχι με δασκαλίστικο τρόπο, μα με ανθρώπινο, τα πολλά πρόσωπα της ίδιας μας της ύπαρξης.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kate Quinn
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 750
ISBN: 978-960-461-955-9