Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έχω μείνει γνωστή στην ιστορία ως η «ερωμένη των φάρων».
Γεννήθηκα σε έναν φάρο και όλη μου τη ζωή δεν έχω κοιμηθεί ποτέ δίχως να με συνοδεύει ο ήχος της θάλασσας. Έχω γίνει βασίλισσα σε κάποιους από αυτούς, δούλα σε άλλους και γοργόνα στους μακρινούς. Έχω κρυφτεί σε αμπάρια, έπιασα τουφέκι και έχω μια αποκρουστική ουλή, η οποία σκίζει το δεξί μου μάγουλο. Γέννησα ένα παιδί, που όμως δεν αγκάλιασα ποτέ. Είδα ναυάγια και κολύμπησα σε μέρη όπου δεν έχει καταφέρει να φτάσει άνθρωπος. Μίσησα και μισήθηκα, πόθησα και με αγάπησαν. Έχω μαγέψει πειρατές και έχω τρέξει γυμνή στα βράχια. Έχω αντικρίσει θησαυρούς αμύθητους, που ούτε καν φαντάζεστε ότι υπάρχουν. Έχω γυρίσει όλους τους επανδρωμένους φάρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και κάποιους που δεν υπάρχουν πια και σώζονται μόνο τα ερείπια τους. Κάθε φορά που έφτανα σε κάποιον από αυτούς, με περίμεναν με ανυπομονησία, γιατί ενώ η θάλασσα έφερνε συχνά στους φαροφύλακες φόβο, δεινά και δυσκολίες, εγώ τους έφερνα πάντα τον έρωτα. Ναι. Έχω μείνει γνωστή ως η «ερωμένη των φάρων», αν και στην πραγματικότητα ήμουν απλώς μια σφοδρά και χωρίς ελπίδα ερωτευμένη γυναίκα.
Ακολουθήστε τα ίχνη της πρωταγωνίστριας του βιβλίου Νατάσας στο @natassalighthouse. Σας περιμένει για να μιλήσει μαζί σας, να αποκαλύψει και άλλα μυστικά και κρυμμένα κεφάλαια και να σας χαρίσει αναμνηστικά από το οδοιπορικό της.

Προσωπική άποψη:
Η Πηνελόπη Κουρτζή, για ακόμα μία χρονιά, επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο μέσα από το οποίο αποδεικνύει περίτρανα πως διαθέτει μία απ' τις πλέον ενδιαφέρουσες, σύγχρονες λογοτεχνικές πένες, με κάθε νέα ιστορία που μας αφηγείται να έχει την προσωπική της ταυτότητα, έναν ολότελα δικό της χαρακτήρα, διαφέροντας εξαιρετικά πολύ από τις προηγούμενές της, κάτι που όχι μόνο διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον μας απέναντι στην ίδια και στο έργο της, αλλά και τις προσδοκίες μας, δεν σας κρύβω. Προσδοκίες που μέχρι σήμερα έχουν απόλυτο αντίκρυσμα, και που η επαλήθευσή τους γεμίζει την καρδιά μου συναισθήματα και το μυαλό μου εικόνες.

Κοντά στα τέλη της δεκαετίας του '40, στον φάρο της Σερίφου, μια νεαρή γυναίκα πεθαίνει κατά την διάρκεια της γέννας της, αφού πρώτα έχει φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι, τη Νατάσα. Μην έχοντας κανέναν συγγενή στον κόσμο, την φροντίδα της αναλαμβάνει ο καπετάν Νικόλας, ο φαροφύλακας του νησιού, ένας φειδωλός άνθρωπος, τόσο στα λόγια όσο και στην έκφραση των συναισθημάτων του, κάτι που με τα χρόνια, και χάρη στην παρουσία του μικρού κοριτσιού στη ζωή του, θα αλλάξει, με την καρδιά του να μαλακώνει όντας μητέρα και πατέρας γι' αυτό το πλάσμα που φωτίζει τις μέρες του. Ένα πλάσμα γεμάτο δίψα για ζωή, που μεγαλώνει πλάι στη θάλασσα και σκληραγωγείται από τα κύματα, που κι αυτά με τον δικό τους τρόπο σμιλεύουν τον χαρακτήρα της. 

Τα χρόνια περνάνε και η Νατάσα μεταμορφώνεται από παιδί σε μια νεαρή έφηβη και τότε είναι που ο έρωτας τής χτυπά την πόρτα. Ένας έρωτας που ταράζει συθέμελα το είναι και τον κόσμο της, που από εκείνη τη στιγμή και μετά παύει να είναι τόσο σταθερός όσο ήταν άλλοτε. Και όταν ο έρωτας αυτός τελειώνει άδοξα και την αφήνει τσακισμένη, εκείνη πρέπει ν' αποφασίσει αν θα παραδοθεί στον πόνο της ή αν θα μαζέψει τα κομμάτια της και θα ξαναβρεί τον εαυτό της. Όμως, πώς μπορεί να βρει κανείς τον εαυτό του αν δεν είναι σίγουρος που πρέπει να ψάξει; Και ακόμα, πώς μπορεί να το κάνει χωρίς να τολμήσει να βγει έξω από τα στενά όρια που η ίδια η ζωή του τού έχει θέσει; Αυτό, λοιπόν, τόλμησε να κάνει η Νατάσα, να σπάσει τα στεγανά της ζωής και της ύπαρξής της, ν' αφήσει πίσω της το νησί που γεννήθηκε και τον άνθρωπο που τη μεγάλωσε, μα και τον πόνο της απώλειας ενός έρωτα που δεν αποδείχθηκε τόσο δυνατός όσο εκείνη πίστευε.

Η Νατάσα ταξιδεύει στην Ελλάδα, απ' άκρη σε άκρη, αναζητώντας να βρει τον εαυτό της, μα πάνω απ' όλα αναζητώντας την πραγματική αγάπη, αυτή που έχει ανάγκη πάνω και πέρα απ' όλα, έχοντας, ωστόσο, μία σταθερή στην πορεία αυτής της αναζήτησής της, που δεν είναι άλλη από τους φάρους. Ένας φάρος διαφορετικός σε κάθε προορισμό. Φάροι με τη δική τους ιστορία, με τους δικούς τους μύθους να τους περιβάλλουν, που θα τους επισκεφτεί, έστω και για λίγο, ζώντας σε καθέναν από αυτούς μία ξεχωριστή, μοναδική ιστορία. Ιστορίες που θα "ταξιδέψουν" από στόμα σε στόμα, όπως τα πουλιά ταξιδεύουν στον άνεμο και τα κύματα καλπάζοντας στη θάλασσα, που "ποτισμένες" με δόσεις υπερβολής και μαγικού ρεαλισμού, θα δημιουργήσουν έναν νέο μύθο, ολότελα δικό της, που βασίλισσα και πρωταγωνίστριά του θα είναι αυτή και καμία άλλη.

Αν με ρωτάτε, η Νατάσα είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που συνάντησα φέτος. Μια γυναίκα που αρχικά δεν μπορείς να κατανοήσεις απόλυτα τις συμπεριφορές της, πόσο μάλλον τις αποφάσεις και τις πράξεις της, την οποία, όμως, όσο περισσότερο γνωρίζεις, τόσο περισσότερο την καταλαβαίνεις και τελικά ταυτίζεσαι μαζί της, με το προσωπικό της δράμα και τις βαθύτερες ανάγκες της, και πορεύεσαι μαζί της σε μια διαδρομή γοητευτική, μοναδική, γεμάτη εμπειρίες, εικόνες, γεύσεις, συναισθήματα, μικρές και μεγάλες στιγμές που σε κάνουν να νιώθεις πως όλες σου οι αισθήσεις βρίσκονται σε εγρήγορση, πως μπορείς να δεις και να ερμηνεύσεις πολλά περισσότερα πράγματα απ' ότι με μια πρώτη ματιά ή ανάλυση. Γιατί κάτω από την πρώτη εικόνα, πίσω από το πρώτο επίπεδο, υπάρχει ένα δεύτερο, πολύ πιο σημαντικό και ουσιώδες.

Αναμφίβολα, η ηρωίδα μας είναι μια γυναίκα εξαιρετικά ελεύθερη και αντισυμβατική για την εποχή της, μια γυναίκα που ίσως να μην ταιριάζει τόσο απόλυτα στα χρόνια εκείνα, όμως αυτό είναι που την κάνει μοναδική. Γιατί σπάει τα στερεότυπα και σαν άλλο αερικό πηγαίνει όπου την πάει ο άνεμος. Ξοδεύεται σε διάφορες αρσενικές αγκαλιές, όμως στην πραγματικότητα κάτι κερδίζει από εκείνους και εκείνοι από την ίδια. Η σαρκική επαφή δεν έχει να κάνει με την απόλαυση της στιγμής, αλλά με την αναζήτηση του απόλυτου, με την έκφραση της συναισθηματικής και ψυχικής απελευθέρωσης, με το δικαίωμα του να είσαι αυτός που θέλεις, χωρίς να πρέπει ν' απολογηθείς σε κανέναν γι' αυτό. Κι αν θες να ταξιδέψεις μέχρι την άκρη του κόσμου και να γευτείς τη ζωή μέχρι το μεδούλι, κανείς δεν μπορεί να σ' εμποδίσει και δεν έχεις παρά ν' ανοίξεις τα φτερά σου και να το κάνεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κουρτζή Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-01-3062-1