Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
39 + 1 ιστορίες της επιστήμης που θα σου... ανατινάξουν τον εγκέφαλο.
Μια από τις δημοφιλέστερες εκπομπές του ελληνικού YouTube τώρα και σε βιβλίο, από τον άνθρωπο που κατάφερε να αναδείξει τη μαγεία της επιστήμης με απλά λόγια.
Ο Mikeius εξηγεί τους πιο απίστευτους επιστημονικούς μύθους αντλώντας παραδείγματα από τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, την Ιστορία, τη Φιλοσοφία και τη Μηχανική.
  • Πώς θα ήταν μια ρεαλιστική εξωγήινη εισβολή;
  • Τι είναι ο «Πόλεμος των Ρευμάτων»;
  • Γιατί έχει άδικο ο Thanos;
  • Είναι δυνατόν να έκανε λάθος ο Αϊνστάιν;
Αν είσαι φαν του «What the fact!?» στο YouTube, δεν θα μπορείς να ξεκολλήσεις από το βιβλίο!
Το βιβλίο περιέχει βίντεο σε QR code με μήνυμα του Mikeius αποκλειστικά για τους αναγνώστες του.

Προσωπική άποψη:
Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, πρέπει να ήταν κάπου στα μέσα του 2012 όταν ο αδερφός μου ήρθε στο σπίτι μου για να πιούμε καφέ, και μέσα σε όλα τα άλλα μού είπε: Αυτό πρέπει να το δεις! Θρονιάστηκε στο γραφείο μου, μπήκε στο site του Comedy Lab και μου σύστησε έναν τυπάκο, διάφορα κείμενα του οποίου είχα διαβάσει στο blog που διατηρούσε κάποτε, αλλά χωρίς να έχω δώσει ποτέ πολύ μεγάλη σημασία, που έκανε μια διαδικτυακή κωμική εκπομπή, βασισμένη στα προαναφερόμενα κείμενα, χρησιμοποιώντας πλέον, εκτός από λέξεις, ήχο και εικόνες για τη μετάδοση των πληροφοριών που ήθελα να μεταφέρει στο κοινό του. Και ναι, ευχαριστώ πολύ τον αδερφό μου που ξέρει πως κατά βάθος κρύβω έναν κυνικό κάφρο μέσα μου που λατρεύει αυτό το είδος του χιούμορ. Κάπως έτσι, λοιπόν, "γνώρισα" τον Mikeus.

Τα χρόνια πέρασαν κι εγώ συνέχισα να παρακολουθώ στενά τη δουλειά του, η οποία κι εμπλουτίστηκε με διάφορες άλλες κωμικές διαδικτυακές εκπομπές, εκτός του "ΜΠΡΑΦ" όπου ήταν και η πρώτη του, όπως ο "Σκεφτικός κάφρος" στο Luben, το "Θάψε το σενάριο" -ΝΑΙ, είμαι κι εγώ από εκείνους που γκρινιάζουν πως θέλουν νέα επεισόδια-, το "Viral News" -που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν συνεχίστηκε-, το "Spoiler Car" κ.ά. Βέβαια, εκτός από ένας πολύ καλός και εύστροφος stand up comedian, είναι κι ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος, τελειόφοιτος του Πολυτεχνείου Αθηνών -εκεί τον άφησα, δεν ξέρω αν έδωσε τα τελευταία μαθήματα που χρωστούσε, κι έτσι θα γίνω η κλασσική Ελληνίδα μάνα και θα του πω: Πάρε το πτυχίο σου, να χαρεί η φουκαριάρα η μάνα σου!-, πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς ακόμα και όταν τοποθετείται επί πιο ανάλαφρων θεμάτων, πόσο μάλλον όταν το αντικείμενο μιας συζήτησης είναι κάπως πιο σοβαρό και χρήζει επιχειρηματολογίας και στοιχειοθετημένων απόψεων και αναλύσεων.

Συνδυάζοντας, λοιπόν, το κοφτερό μυαλό του, τις γνώσεις του και την αγάπη του γύρω από την Επιστήμη, την ευγλωττία του και την ανάγκη του να κάνει στροφή στη δράση του, στις 09 Νοεμβρίου του 2017 "έσκασε μύτη" στο YouTube το πρώτο επεισόδιο της νέας του τότε εκπομπής με τίτλο: What the fact!? -και όλοι νομίζω πως αντιλαμβανόμαστε ποιας έκφρασης είναι παράφραση ο συγκεκριμένος τίτλος, για τον Mikeus μιλάμε. Χωρίς να χάσει την ταυτότητά του, αλλά προσαρμόζοντάς την σε ένα ολότελα διαφορετικό concept, ο Mikeus -ή κατά κόσμον, Μιχάλης- άρχισε να αναλύει διάφορες επιστημονικές θεωρίες, ή και δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε, ή έστω έχουμε ακουστά, τοποθετώντας τα, όμως, σε μια εντελώς διαφορετική βάση από την τετριμμένη, προκαλώντας μας να σκεφτούμε λίγο περισσότερο και να εξετάσουμε οπτικές για τις οποίες είτε δεν είχαμε ιδέα, είτε δεν είχαμε μπει ποτέ στον κόπο να τους αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο.

39+1 ιστορίες από επιστήμης, από αυτές, περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο των εκδόσεων Κλειδάριθμος, σε μία έκδοση εξαιρετικά προσεγμένη και με μια αισθητική που συνδυάζει την κλασσική αξία της επιστήμης με την πιο μεταμοντέρνα προσέγγιση αυτής, κάτι που κάνει το βιβλίο προσιτό σε όλους τους αναγνώστες, άσχετα από το επίπεδο μόρφωσής τους ή την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Με διάθεση που σκοπό έχει να σου μάθει ορισμένα πράγματα -όχι όμως με διδασκαλίστικο τρόπο-, μα και να σε διασκεδάσει και να σε ψυχαγωγήσει ταυτόχρονα, ο Mikeus σού "μιλάει" μέσα από τις σελίδες αυτής της πολύ μοντέρνας εγκυκλοπαίδειας, θα λέγαμε, και σε καλεί να γνωρίσεις μια νέα πλευρά της επιστήμης και γιατί όχι, να την αγαπήσεις. Προσωπικά, την λάτρεψα, πράγμα που πιστεύω θα συμβεί και σε εσάς.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mikeus
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Εκλαϊκευμένη επιστήμη
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 256
ISBN: 978-960-645-025-9