Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο συγγραφέας του µπεστ σέλερ «Ψυχρός Γρανίτης», ο πολυβραβευµένος Σκοτσέζος Στιούαρτ ΜακΜπράιντ, υπογράφει το τρίτο στη σειρά συναρπαστικό θρίλερ αγωνίας µε πρωταγωνιστή τον ευφυή, επιτυχηµένο και κάπως περιθωριακό επιθεωρητή Λόγκαν ΜακΡέι.
Πιο ώριµος από ποτέ, ο ΜακΜπράιντ µας ταξιδεύει και πάλι στην πόλη του γρανίτη, το Αµπερντίν, εκεί όπου ένας κατά συρροή µα­νια­κός βιαστής αφήνει πίσω του φρικτά κακοποιηµένες νεαρές γυναίκες. Τη στιγµή που η αστυφύλακας Τζάκι Γουάτσον τριγυρίζει στους δρόµους της πόλης παριστάνοντας το δόλωµα για να παγιδεύσει τον αρρωστηµένο φονιά, ο Λόγκαν προσπαθεί να ανακαλύψει σε ποιον ανήκει το κακοποιηµένο σώµα ενός άνδρα που κάποιοι εγκατέλειψαν έξω από τα Επείγοντα Περιστατικά του νοσοκοµείου. Οι έρευνες του Λόγκαν τον οδηγούν στον σκοτεινό κόσµο της πορνογραφίας και των ύποπτων ροζ κυκλωµάτων. Αναζητώντας µε πείσµα και επιµονή τον δράστη, ανακαλύπτει ότι κύριος ύποπτος των βίαιων επιθέσεων είναι το αστέρι της ποδοσφαιρικής οµάδας του Αµπερ­ντίν. Ενώ όµως ο Λόγκαν είναι πεπεισµένος ότι έχει γίνει ένα πολύ σοβαρό λάθος στην πορεία της έρευνάς τους, η Γουάτσον φαίνεται απόλυτα βέβαιη για την ενοχή του νεαρού ποδοσφαιριστή και είναι αποφασισµένη να την αποδείξει.
Ένα βιβλίο που θα καθηλώσει και θα ικανοποιήσει όχι µόνο τους φανατικούς αναγνώστες του ΜακΜπράιντ, αλλά και όλους τους λάτρεις του σύγχρονου νουάρ.

Προσωπική άποψη:
Ο Λόγκαν ΜακΡέι επιστρέφει για τρίτη φορά, με τον αγαπημένο Σκοτσέζο συγγραφέα του αναγνωστικού κοινού, Stuart MacBride, να υπογράφει για μια ακόμα φορά τις περιπέτειές του. Και αν για κάτι ήμουν σίγουρη μέχρι σήμερα, αυτό είναι το ότι απολαμβάνω τις τρομακτικές, σκοτεινές και βίαιες ιστορίες του. Αυτό για το οποίο δεν ήμουν βέβαιη και διατηρούσα κάποιες, έστω και μικρές, επιφυλάξεις, είναι το αν ο MacBride μπορεί να μπει στη λίστα με τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Τώρα πια, και μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της "Νεκρής σάρκας", μπορώ να πω με περισσή βεβαιότητα πως ναι, βρίσκεται ανάμεσά τους και υπάρχουν δεκάδες λόγοι που το αιτιολογούν αυτό, ενώ σε κάθε νέο του βιβλίο μού προσφέρει λίγους ακόμα.

Βρισκόμαστε για ακόμα μία φορά στην καρδιά του Αμπερντίν, με τον επιθεωρητή Λόγκαν, που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, μα και να έχει μια ήσυχη προσωπική ζωή -χωρίς να το πετυχαίνει πάντα-. να αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης ενός κατά συρροή δολοφόνου που αφήνει πίσω του πτώματα νεαρών γυναικών που έχουν βιαστεί και κακοποιηθεί φρικτά. Την ίδια στιγμή, η αστυφύλακας Τζάκι παριστάνει το δόλωμα στους δρόμους Αμπερντίν, προσπαθώντας κι εκείνη με τη σειρά της να εντοπίσει τον δράστη, ενώ η εγκατάλειψη ενός άγρια κακοποιημένου άντρα έξω από τα επείγοντα του νοσοκομείου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Σύντομα, οι έρευνες του Λόγκαν θα τον οδηγήσουν σε έναν κόσμο βίας, απαγωγών παιδιών και πορνογραφίας, πίσω από το οποίο μπορεί να βρίσκονται ακόμα και άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας. Είναι, άραγε, τα πράγματα έτσι όπως δείχνουν, ή η αλήθεια που κρύβεται πίσω τους είναι ακόμα πιο τρομακτική;

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του MacBride είναι το ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει απόλυτα αληθοφανείς χαρακτήρες, με προτερήματα και μειονεκτήματα, μα και με μια συνεχή εξέλιξη που ακολουθεί μια φυσική ροή από βιβλία σε βιβλίο, αλλά και μέσα στην εξέλιξη της κάθε ιστορίας ξεχωριστά. Η ανάπτυξή τους γίνεται έτσι όπως πρέπει, με τον ρυθμό που πρέπει, βασισμένη σε ρεαλιστική πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης, με τον καθέναν από αυτούς να έχει μια πολύ ξεκάθαρη θέση μέσα στην εκάστοτε ιστορία, παίζοντας τον δικό του ρόλο, όχι μόνο σε πρακτικό, μα και σε συναισθηματικό επίπεδο. Τους παρακολουθούμε σε πολύ δυναμικές τους στιγμές, εκείνες κατά τις οποίες αναπτύσσουν όλα τους τα ταλέντα και τις ικανότητες, σε πιο εσωτερικές στιγμές όπου οι προσωπικές τους ευαισθησίες βγαίνουν στην επιφάνεια, μα και πηγαίες χιουμοριστικές στιγμές, βουτηγμένες στον κυνισμό και στον σαρκασμό, που όχι μόνο βοηθούν στην αποφόρτιση της ατμόσφαιρας, αλλά που πολλές φορές μάς κάνουν να γελάμε μέχρι δακρύων.

Αυτή είναι άλλη μια μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα. Ότι καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα σε ακραίες καταστάσεις και συνθήκες, αποτυπώνοντας όλο το φάσμα αυτών, αποφεύγοντας πολύ έξυπνα το να μείνει μέσα στα στεγανά του άσπρου και του μαύρου, υποστηρίζοντας τον ρεαλισμό της ιστορίας του σε όλης τις εκφάνσεις της. Γιατί, έτσι είναι και η ίδια η ζωή. Ακόμα και στις πιο μαύρες, απειλητικές, σκληρές και σκοτεινές στιγμές της, έχει εκείνες τις λάμψεις που μας κάνουν να θυμόμαστε πως αυτή συνεχίζεται και προχωρά, και πως πρέπει κι εμείς να την ακολουθήσουμε, όχι μόνο ως προς την κατεύθυνσή της, μα και ως προς το παράδειγμά της. Και οι σκοτεινές στιγμές της εν λόγω ιστορίας είναι πάρα πολλές, και εξαιρετικά πολύπλοκες, και άκρως παραστατικές στην απεικόνισή τους πολλές φορές, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας, εξελισσόμενες πάντοτε μέσα σε ένα σκηνικό που μας γοητεύει και μας τρομάζει συνάμα.

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς, το συγκεκριμένο είναι κάπως πιο πολυδιάστατο, με την αφήγηση να μοιράζεται, επί της ουσίας, ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις που, όμως, συνδέονται με αόρατα νήματα με έναν κοινό άξονα, ο οποίος πασχίζουμε να ανακαλύψουμε ποιος μπορεί να είναι, αφού τόσο περίτεχνα ο MacBride τον έχει δομήσει ώστε να μας απομακρύνει από την αλήθεια έως ότου αποφασίσει πως θέλει να αποκαλύψει όλα τα κρυμμένα χαρτιά του. Τρεις πολυεπίπεδες ιστορίες που συνδέονται σε μία, με την κάθε μία από αυτές ν' αποτυπώνει και μια τρομαχτική πτυχή της ίδιας της ζωής. Ιστορίες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αναλύονται μέσα από μια καθαρά αστυνομική σκοπιά, βάζοντάς μας στην καρδιά των ερευνών, των αναλύσεων των εκάστοτε στοιχείων, των εικασιών και των πιθανοτήτων, σαν να γινόμαστε κι εμείς μέλη της ομάδας που προσπαθεί να διελευκάνει την κατάσταση. 

Η αλήθεια είναι πως αυτό που πετυχαίνει ο MacBride με τα βιβλία του, είναι κάτι που δεν το πετυχαίνουν πολλά αστυνομικά αυτού του είδους, κυρίως επειδή παρασύρονται από την θριλερίστικη πτυχή τους και αφήνουν το αστυνομικό τους κομμάτι σε δεύτερη μοίρα. Όμως, το να νιώθει τρόμο ο αναγνώστης, δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο, και ιστορίες όπως η "Νεκρή σάρκα" μάς το θυμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν μας ζητούσαν, λοιπόν, να περιγράψουμε το βιβλίο αυτό με λίγα λόγια, τότε θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αποτυπώνει την ψυχρή, σκληρή και πιο κυνική πλευρά της ζωής, μα και της ανθρώπινης διαστροφής, με έναν τρόπο εξαιρετικά ευφυή και πνευματώδη, συνδυάζοντας την εκμετάλλευση των πιο εσωτερικών μας φόβων που τροφοδοτούνται μέσα σε μια άρρωστη καθημερινότητα, με την πιο στρεβλή και κυνικά διασκεδαστική εσωτερική μας ταυτότητα, εκείνη που ξορκίζει τον ίδιο τον φόβο με το γέλιο και την σάτιρα που, όμως, δεν ξεπερνά τα εσκαμμένα. Ένα μυθιστόρημα με γρήγορο, έντονο ρυθμό, που μας κάνει κομμάτι και ενεργά μέλη της ιστορίας και της δράσης του και που συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stuart MacBride
Μεταφραστής: Μπακοδήμου Αγορίτσα
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 552
ISBN: 978-960-19-0771-0