Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗ ΔΙΑΒΟΛΟ…
Το όνομά του είναι Χάρντι Κέιτς. Ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος που έρχεται από την άκρη του κόσμου, από το περιθώριο της κοινωνίας. Στην προσπάθειά του να ανελιχθεί στην κορυφή της πετρελαιοβιομηχανίας του Χιούστον, έχει δημιουργήσει δεκάδες εχθρούς. Στις φλέβες του το αίμα βράζει. Και στο μυαλό του καίει η φλόγα για ένα πράγμα: εκδίκηση.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΟ…
Το όνομά της είναι Χέιβεν Τράβις. Παρά την αμύθητη περιουσία της οικογένειάς της, αρνείται να ακολουθήσει το μονοπάτι που της έχουν υποδείξει. Και όταν αποφασίζει να παντρευτεί έναν άντρα που η οικογένειά της δεν εγκρίνει, ρισκάρει. Δύο χρόνια μετά, στο διάβα της ζωής της, συναντάει τον Χάρντι Κέιτς, ορκισμένο εχθρό της οικογένειάς της και τον τελευταίο άνθρωπο στον οποίο πίστευε ότι θα εναποθέσει τα συναισθήματά της.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΙΣ ΣΠΙΘΕΣ ΜΙΑΣ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗΣ ΕΛΞΗΣ…
Μετά το συγκινητικό και λυτρωτικό Η φλόγα μέσα μας, το καινούριο μυθιστόρημα της Lisa Kleypas είναι μια ιστορία εσωτερικής δύναμης που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Προσωπική άποψη:
Όταν έφτασε στα χέρια μου το πρώτο σύγχρονο ρομαντικό μυθιστόρημα της Lisa Kleypas, η αλήθεια είναι πως είχα μια σχετική προκατάληψη απέναντί του. Μπορεί, ως συγγραφέας, να είναι από τις αγαπημένες μου στην κατηγορία του ιστορικού ρομαντικού μυθιστορήματος, αλλά κακά τα ψέματα, το παλιό και το νέο δεν συνδυάζονται εύκολα, ενώ η ιστορία έχει αποδείξει πως οι περισσότεροι που προσπάθησαν να μεταπηδήσουν από τη μία εποχή στην άλλη, δεν το έκαναν και με πολύ μεγάλη επιτυχία. Και όμως, η Kleypas απέδειξε πως μπορεί να το κάνει και μάλιστα με τρόπο εξαιρετικό, με φωνή δυναμική και σύγχρονη, μιλώντας πάνω απ' όλα με το συναίσθημά της, μα και με την πίστη της στην ανθρώπινη ψυχή και δύναμη, που όλοι μας έχουμε ανάγκη, αλλά που πολλές φορές τείνουμε να το ξεχνάμε.

Τον Χάρντι Κέιτς μπορεί να τον γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς της "Οικογένειας Τράβις", αλλά κατά πως φαίνεται, η ιστορία του δεν τελείωσε εκεί. Αντίθετα, τώρα αρχίζει! Τώρα που ο ίδιος έχει καταφέρει να κατακτήσει όλα όσα επιθυμούσε. Τώρα που έχει τη δύναμη στα χέρια του να λύνει και να δένει, μα και να εκδικηθεί αυτούς που μπήκαν εμπόδιο, με τον όποιον τρόπο, στον δρόμο του. Όμως ο Χάρντι, εκτός από ένας αφοσιωμένος άντρας στον σκοπό του, αποφασισμένος να πετύχει, είναι κι ένας άντρας με τιμή, ένας άντρας που σέβεται τις γυναίκες και που μπορεί να τις κατακτήσει, ακόμα κι αν ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των γυναικών που θα έπρεπε να τον αποφεύγουν. Όπως η Χέιβεν Τράβις, κόρη της οικογένειας των ορκισμένων εχθρών του. Άραγε, θα είναι για εκείνη η τελική της καταδίκη, ή εκείνος που θα της προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει όπως θέλει;

Αν υπάρχει κάτι που έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, αυτό είναι το γιατί να μένει μια γυναίκα σε μια σχέση, μέσα στην οποία δέχεται οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι αντιμετωπίζω το όλο ζήτημα επιφανειακά, λόγω του ότι πιστεύω πως δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου η αποδοχή μιας τέτοιας συνθήκης, αλλά πολύ πιθανόν στο γεγονός πως δεν έχω βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες καταστάσεις, οπότε και να βρεθώ απέναντι σε δεδομένα που μπορεί ν' αποτελούσαν ανασταλτικούς παράγοντες στο να φύγω. Ακριβώς αυτό πετυχαίνει η Kleypas στο βιβλίο της αυτό, χωρίς να καταφεύγει σε εξαιρετικά άγριες και βίαιες απεικονίσεις, μένοντας στα συγκεκριμένα περιστατικά τόσο όσο πρέπει, μα και τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου ν' αποτυπώσει την πραγματικότητα του θύματος, το πως αυτό σκέφτεται, το πως νιώθει, όλα όσα βιώνει μέσα του και γύρω του, κάνοντάς σε κι εσένα, ως αναγνώστη, να αναθεωρήσεις την πιθανή απόλυτη στάση σου απέναντι στο όλο ζήτημα. 

Πέραν όλων αυτών, η Kleypas είχε να χειριστεί ένα ακόμα ζήτημα, ιδιαίτερα περίπλοκο για όσους έχουν διαβάσει το "Η φλόγα μέσα μας", το πρώτο βιβλίο της σειράς, στο οποίο και πρωτοσυναντήσαμε τον Χάρντι. Είμαι βέβαιη πως πολλοί αναγνώστες δεν τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση μετά τη συνολική του στάση στο προηγούμενο βιβλίο -δεν ανήκω σε αυτούς-, μα πολύ περισσότερο εξαιτίας της προδοσίας του απέναντι στη Λίμπερτι, όμως, αυτή τη φορά, επανέρχεται για να επανορθώσει πλήρως και για ν' αποδείξει πως η διαδρομή του μέχρι εδώ άξιζε τον κόπο, όσα κι αν θυσίασε, γιατί μέσα από αυτήν κατάφερε να δημιουργήσει μια ισχυρή προσωπικότητα που είναι δύσκολο να μην αγαπήσεις, όχι γιατί κάποιος προσπαθεί να στο επιβάλει με το έτσι θέλω, αλλά γιατί καταλαβαίνεις πως το αξίζει και πως του παρελθόντος του, τελικά, λίγη σημασία έχουν.

Η σχέση ανάμεσα στην Χέιβεν και στον Χάρντι έχει μια τρομερή εξελικτική πορεία, που κάνει την ελπίδα μέσα σου να αναθαρρεί και να σκέφτεσαι πως κάθε γυναίκα που έχει περάσει όσα η Χέιβεν, μπορεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της και να ξεπεράσει τις πληγές του παρελθόντος, κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και πίστη στην αγάπη. Αν η Χέιβεν, που δεν άντεχε ούτε καν το αδελφικό άγγιγμα, μπόρεσε να εμπιστευτεί και πάλι την ζωή της στα χέρια κάποιου, κάποιου που την έκανε να πιστέψει ξανά στην αγάπη και στη δεύτερη ευκαιρία που αυτή αξίζει, αρκεί να έχεις βρει τον σωστό άνθρωπο, τότε όλες οι γυναίκες σαν και αυτήν μπορούν να το κάνουν. Αν αυτό δεν είναι ένα μεγάλο, σπουδαίο και σημαντικό μήνυμα που έχει να μοιραστεί αυτό το βιβλίο μαζί μας, τότε δεν ξέρω τι είναι.

Η αφήγηση των γεγονότων γίνεται μέσα από τα μάτια της Χέιβεν, πράγμα που με "στεναχώρησε" λιγάκι, γιατί θεωρώ πως η ιστορία αυτή προσφερόταν ιδανικά για ν' αποδοθεί μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές, αυτές των Χέιβεν και Χάρντι, αλλά αυτή είναι μια καθαρά προσωπική σκέψη και δεν θα σταθώ ιδιαίτερα σε αυτήν, όχι όταν η όλη στάση του δεύτερου με αποζημίωσε. Βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο, -δυστυχώς- πολύ σύγχρονο και επίκαιρο, με εξαιρετικά καλή ροή γεγονότων που κάνουν την αφήγηση συνεχώς να τρέχει και να μας προσφέρει νέα πράγματα, μα πάνω απ' όλα με υπέροχα ψυχογραφήματα χαρακτήρων που εύκολα θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους, η Kleypas αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως μπορεί να τα πάει εξίσου καλά στο σύγχρονο ρομαντικό μυθιστόρημα, όσο και στο ιστορικό. Αρκεί να έχει κανείς κάτι να πει και κατά πως φαίνεται, αυτή έχει να πει πολλά ακόμα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-5394-63-9