Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ατίθαση Μίλισαντ Κρίσπιν και ο αλαζόνας Γούλφρικ ντε Θορπ, μελλοντικός κόμης του Σέφορντ, είναι λογοδοσμένοι από τη μέρα της γέννησής τους. Ωστόσο, ένα ατυχές περιστατικό της παιδικής τους ηλικίας είναι ικανό να καταστρέψει το μέλλον τους.
Με τη μέρα του γάμου να πλησιάζει, ο πατέρας της Μίλισαντ δίνει έναν μήνα περιθώριο στην κόρη του για να γνωριστεί καλύτερα με τον Γούλφρικ. Η Μίλισαντ ψάχνει απελπισμένα έναν τρόπο να ματαιώσει τον γάμο, αν και κάτι τέτοιο ίσως έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την οικογένειά της. Την ίδια ώρα, τα αισθήματα του Γούλφρικ αλλάζουν, αφού ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να αντισταθεί στην έλξη που υπάρχει ανάμεσά τους. Κι αν τελικά η ένωσή τους δεν είναι μόνο επιθυμία των ανθρώπων, αλλά και της μοίρας;
Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους δύο νέους, καθώς ο ίδιος ο βασιλιάς αντιτίθεται στον γάμο τους και η ζωή της Μίλισαντ βρίσκεται σε κίνδυνο. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συναντούν στον δρόμο τους και να ζήσουν ευτυχισμένοι;

Προσωπική άποψη:
Το δεύτερο και τελευταίο βιβλίο της σειράς "Οι ιππότες του Σέφορντ" της Johanna Lindsey, "Η υπόσχεση της φωτιάς" έρχεται, όχι μόνο για να σταθεί δίπλα στον προκάτοχό του, αλλά και για να κλείσει τον σύντομο μεν, συναρπαστικό και γεμάτο ένταση κύκλο της δε. Ένα βιβλίο που ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, στο κλασσικό και στο σύγχρονο καταφέρνοντας, παρά τις όποιες δυσκολίες, να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες, ώστε να δημιουργήσει μια δικιά του ταυτότητα, μα και να την υπερασπιστεί απέναντι σε αυτούς που αρέσκονται στο να τοποθετούν στα πράγματα ταμπέλες με αυστηρά πλαίσια, ενώ ξεκάθαρα μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά, αρκεί να το επιλέξουμε.

Η Μίλισαντ Κρίσπιν και ο Γούλφρικ ντε Θορπ είναι λογοδοσμένοι από την ημέρα που γεννήθηκαν. Ωστόσο, αυτή η απόφαση των γονιών τους δεν είναι κάτι που φαίνεται να είναι κάτι με το οποίο συμφωνούν οι δυο τους, με την Μίλισαντ να προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει απ' αυτό τον γάμο, ειδικά όσο η μέρα αυτού πλησιάζει, με τον πατέρα της να της έχει δώσει τελεσίγραφο να γνωριστεί καλύτερα με τον μέλλοντα σύζυγό της. Και παρά που η Μίλισαντ θέλει να ξεφύγει από τα δεσμά της, γνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την οικογένειά της, πράγμα που οδηγεί την καρδιά της στο να συγκρουστεί με την λογική της. Όμως, οι ίδιες ακριβώς σκέψεις βασανίζουν και τον Γούλφρικ, που κι εκείνος θυμάται πολύ καλά την καταστροφική τους συνάντηση όταν ήταν παιδιά, και που κάνει το κοινό τους μέλλον να φαντάζει αδύνατον.

Έλα όμως που κάποια πράγματα είναι πέρα από τη λογική, πέρα από τα θέλω και τα πρέπει, γιατί ο ρυθμός τους πάλλεται εκεί που χτυπάνε οι καρδιές, και που όταν αυτές συγχρονίζονται, οι όποιες επιλογές δεν είναι παρά μονόδρομος, ακόμα κι αν προσπαθήσεις να λοξοδρομήσεις από αυτόν. Και η αλήθεια είναι πως η Μίλισαντ και ο Γούλφρικ το προσπάθησαν αρκετά σκληρά, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια ν' αντισταθούν στην αμοιβαία τους έλξη, που μέρα με τη μέρα γινόταν κάτι περισσότερο, κάτι παραπάνω, πιο δυνατό και ισχυρό απ' αυτό που απλά επιθυμεί η σάρκα, και που μετουσιώθηκε σε κάτι που ποθούσε με ανυπόφορη λαχτάρα η ίδια η καρδιά. Και η καρδιά δεν μπορεί να κάνει λάθος, οπότε αρκεί να το παραδεχθείς αυτό για να μπορέσεις να προχωρήσεις και ν' ακολουθήσεις το μονοπάτι που η ίδια η μοίρα σού έγραψε.

Κάπως έτσι, έχουμε μια ρομαντική ιστορία που από τη μία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, λόγω της χρονικής πίεσης που υπάρχει στην αφήγηση, μα που την ίδια στιγμή παίρνει και τον χρόνο της, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, μέσα στην ροή αυτής, επιτρέποντάς μας να γνωρίσουμε εις βάθος τους χαρακτήρες μας, που είναι πολλά περισσότερο απ' όσα φαίνονται αρχικά, σε ένα πρώτο επίπεδο, μα και τα συναισθήματά τους που αναπτύσσονται, εξελίσσονται, μεγαλώνουν, μέχρι που φτάνουν στην κορύφωσή τους, μα και σε μια συναισθηματική ωρίμανση που δεν μπορούμε να μην εκτιμήσουμε, επειδή μέσα στο βεβιασμένο του χρόνου, υπάρχει η αλήθεια της στιγμής που καμιά φορά αποδεικνύεται σπουδαιότερη και σημαντικότερη.

Παράλληλα, όμως, με όλα τα παραπάνω, έχουμε και μια ξεχωριστή ιστορία που εξελίσσεται πίσω από τη βασική μας, σαν ένα δεύτερο κείμενο, κρυμμένη στις σκιές και με σκοτεινά μυστικά στα σεντούκια της, που η δικιά της αλήθεια εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, πιο καταχθόνιους, πιο προσωπικούς. Σκοπούς ενός ανθρώπου, ή ίσως και περισσότερων, που δεν δεν θέλει μαζί τους δύο αυτούς νέους, γεγονός που μας ξαφνιάζει και μας προβληματίζει, αλλά που συμβάλλει στο να έχουμε, εκτός από ένα ιστορικό αισθηματικό μυθιστόρημα με μπόλικες δόσεις ερωτικού δράματος, και μια περιπέτεια με έντονες στιγμές δράσης και αγωνίας που ανατρέπει τις ισορροπίες και τις σταθερές μας ουκ ολίγες φορές. Μια ιστορία που είναι περισσότερα απ' όσα νομίζουμε και με αλήθειες πολύ πιο κοινές, για όλους μας, απ' όσο ίσως φανταζόμαστε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Johanna Lindsey
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-5394-56-1