"Πες-πες μία ιστορία" της Μαρίας Παπαγιάννη

Δυο εντελώς διαφορετικά παιδιά κάνουν τα ίδια ακριβώς όνειρα. Να ζήσουν μια περιπέτεια. Να γίνουν ήρωες μιας ιστορίας. Μήπως σας θυμίζει κανέναν γνωστό σας, κάποιο φίλο σας ίσως;

"Ο παππούς που δε γνώρισα" της Κατερίνας Σέρβη

Τον παππού μου δεν τον γνώρισα... Πώς ξέρω ότι ο παππούς μου ήταν πολύ γενναίος; Γιατί μου λέει ιστορίες γι’ αυτόν ο μπαμπάς μου. Να, σαν κι αυτή που έπεσε με το αεροπλάνο του στην έρημο και χτύπησε το πόδι του και έμεινε χωρίς νερό... Μ’ αρέσει πολύ ν’ ακούω ιστορίες για τον παππού μου. Γιατί είναι σαν να τον βλέπω και να συζητάμε, να μου μιλάει και να του μιλάω, και κυρίως γιατί είναι αληθινές.

"Οι μεγάλοι όταν ήταν μικροί (Βιβλίο 2ο): Οι απίθανες περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες" της Ελένης Κατσαμά

Ο μεγάλος Μιγκέλ ντε Θερβάντες όταν ήταν μικρός! Η συναρπαστική ζωή του, από την περιπετειώδη πλατεία του Πότρο στην Κόρδοβα, με τους μάγους, τους θιάσους, τους ταυρομάχους, μέχρι το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Σεβίλλης. Τον συναντάμε αξιωματικό στην επική ναυμαχία της Ναυπάκτου, σκλάβο των αγριότερων πειρατών του κόσμου, φυλακισμένο αλλά ελεύθερο στο πνεύμα, έχοντας πάντα μέσα του τον περιπλανώμενο ιππότη, τον Δον Κιχώτη, να τον συντροφεύει στις απίστευτες περιπέτειές του. Στη σειρά Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί συναντάμε τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όταν ήταν παιδιά, σε μια αφήγηση σαν παραμύθι!

"Έτοιμος από καιρό (αναθεωρημένη έκδοση)" του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Όταν πηγαίνεις ένα ταξίδι στην Αίγυπτο, το οποίο δεν ήθελες… Όταν συνειδητοποιείς ότι δεν ταξιδεύεις μόνο στον χώρο, αλλά και στον χρόνο… Όταν στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια μαθαίνεις καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά… Όταν ο Καβάφης κι η ιστορία των Ελλήνων της Αιγύπτου μπλέκουν με τη δική σου ιστορία… Όταν στην τέχνη βρίσκεις τις απαντήσεις στα ερωτήματά σου… Όταν στον τόπο που έζησαν οι παππούδες σου βρίσκεις το νόημα για τη δική σου ζωή… Τότε ξέρεις. Aυτό το ταξίδι είναι ένα ταξίδι ενηλικίωσης, για το οποίο ήσουν έτοιμος από καιρό.

"Τα ποδοσφαιρόνια. Το μυστήριο με τους κοιμισμένους διαιτητές" του Roberto Santiago

Στη Μικρή Σεβίλλη, ένα φανταστικό χωριό κοντά στη Μαδρίτη, εννιά εντεκάχρονα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, συμμαθητές στο ίδιο σχολείο και συμπαίκτες στη σχολική ομάδα επταμελούς ποδοσφαίρου, τη Σότο Άλτο, ορκίζονται να μη χωρίσουν ποτέ και να παίζουν πάντα και παντού μαζί. Ονομάζονται μυστικά «Τα Ποδοσφαιρόνια» κι αποφασίζουν να λύνουν τα προβλήματα και να εξιχνιάζουν όλοι μαζί τις περίεργες καταστάσεις που τους παρουσιάζονται.
Το Διασχολικό Πρωτάθλημα τελειώνει και η Σότο Άλτο κινδυνεύει όχι μόνο να υποβιβαστεί αλλά και να καταργηθεί ως ομάδα. Ο Σύλλογος γονέων έχει δηλώσει πως, αν η Σότο Άλτο πέσει στη Β΄ κατηγορία, θα βγάλει από τις δραστηριότητες το ποδόσφαιρο και θα βάλει μαθήματα χορού. Τα εννιά παιδιά, δηλαδή οι επτά βασικοί παίκτες και οι δύο αναπληρωματικοί, αποφασίζουν να βάλουν τα δυνατά τους για να κερδίσουν έστω και έναν από τους τρεις αγώνες που απομένουν. Αλλά, εκεί που φαίνεται να πετυχαίνουν τον στόχο τους, ο διαιτητής πέφτει φαρδύς πλατύς στο γήπεδο και κοιμάται του καλού καιρού. Ο αγώνας διακόπτεται κι όταν έπειτα από ώρα συνεχίζεται με αναπληρωτή διαιτητή, το παιχνίδι χάνεται για τη Σότο Άλτο. Το ίδιο συμβαίνει και στον δεύτερο αγώνα, οπότε τα παιδιά, για να μη χάσουν και τον τελικό, αποφασίζουν να λύσουν το μυστήριο με τους διαιτητές που κοιμούνται. Θα τα καταφέρουν ή θα μπλέξουν σε επικίνδυνες περιπέτειες; Ποιους υποπτεύονται και τι θα φέρει στο φως η έρευνά τους;

"Πώς διαβάζεται ένα βιβλίο;" του Daniel Fehr

Τούμπες, ακροβατικά, πιρουέτες.
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου δε στέκεται τίποτα ακίνητο: ούτε οι εικόνες ούτε οι λέξεις! Και δεν μπορείς να το διαβάσεις αν δεν το στριφογυρίζεις συνέχεια στα χέρια σου.
Ένα βιβλίο που φέρνει τα πάνω κάτω!

"Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες" της Justyna Bednarek


Tι συμβαίνει με τις κάλτσες που χάνονται στο πλύσιμο; Το βιβλίο «Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες» απαντάει στο ερώτημα αυτό με μαγευτικό τρόπο και αχαλίνωτη φαντασία. Περιγράφει τις διάφορες περιπέτειες που ζουν δέκα μονές κάλτσες. Υπάρχει μία ιστορία μυστηρίου, ένας μύθος με ηθικό δίδαγμα, ένα παραμύθι με ευτυχισμένο τέλος και άλλες. Μία από αυτές είναι η αγαπημένη μου, αλλά δε σας τη μαρτυράω! Μπείτε κι εσείς στον κόσμο με τις κάλτσες για να βρείτε την ιστορία που σας αρέσει πιο πολύ. Σας προειδοποιώ, όμως, ότι διαβάζοντας αυτό το βιβλίο κινδυνεύετε από υπερβολικό ενθουσιασμό. Και να ξέρετε ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδείτε με τον ίδιο τρόπο καμία κάλτσα, ακόμα και την πιο παλιά!