"Σε τροχιά πολέμου - Μπορούν Η.Π.Α. και Κίνα να αποφύγουν την Παγίδα του Θουκιδίδη;" του Graham Allison

Η αιτία είναι η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: όταν μια ανερχόμενη δύναμη απειλεί να εκτοπίσει μια άλλη κυρίαρχη, τότε το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο πόλεμος. Αυτό το φαινόμενο είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η Ιστορία. Ο Θουκυδίδης, γράφοντας για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο που κατέστρεψε την αρχαία Ελλάδα, είπε ότι «η άνοδος της Αθήνας και ο φόβος που αυτή γέννησε στη Σπάρτη έκαναν τον πόλεμο αναπόφευκτο». Παρόμοιες συνθήκες έχουν προκύψει δεκαέξι φορές κατά τα τελευταία πεντακόσια χρόνια. Οι δώδεκα από αυτές έληξαν βίαια.
Στη δέκατη έβδομη περίπτωση, η ισχυρή και ανερχόμενη Κίνα βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την κυρίαρχη Αμερική. Τόσο ο Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχονται, ο καθένας χωριστά, να αναβιώσει το μεγαλείο της χώρας του. Αν όμως η Κίνα δεν περιορίσει τις φιλοδοξίες της ή η Ουάσιγκτον δεν συμφωνήσει να μοιραστεί την πρωτοκαθεδρία της στον Ειρηνικό, τότε μια εμπορική διαμάχη, μια κυβερνοεπίθεση ή ένα ατύχημα στη θάλασσα μπορεί να γίνουν η σπίθα που θα πυροδοτήσει έναν μεγάλο πόλεμο.
Στο βιβλίο αυτό ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Graham Allison εξηγεί για ποιο λόγο η «Παγίδα του Θουκυδίδη» είναι το καλύτερο πρίσμα μελέτης για την κατανόηση του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο Allison δείχνει με ποιον τρόπο η πολιτική δεξιοτεχνία στο παρελθόν απέφυγε την «Παγίδα του Θουκυδίδη» και ποια είναι τα οδυνηρά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί ένας πόλεμος στο παρόν. Συσχετίζοντας αριστοτεχνικά την Ιστορία με τα τρέχοντα γεγονότα, το βιβλίο δεν επιδιώκει να προβλέψει το μέλλον, αλλά να το προλάβει.

"Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση" της Nessia Laniado

Σήμερα κανείς πια δεν μιλάει για τον «μπαμπούλα που έρχεται μέσα στη νύχτα για να αρπάξει τα μικρά άτακτα παιδιά». Ακόμα και η κακιά μάγισσα των παραμυθιών έχει χάσει την αξιοπιστία της. Όμως τα καινούρια φαντάσματα δεν είναι λιγότερο τρομακτικά: πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, αρρώστιες, σεισμοί, τσουνάμι, λιμοί, ερημοποίηση… Ο σημερινός κόσμος μεταδίδει στα παιδιά τις αγωνίες του και τα τρομάζει προβάλλοντας καταστροφικές σκηνές.
Πώς, λοιπόν, να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας σε έναν αβέβαιο και ανασφαλή κόσμο; Μαθαίνοντάς τους να είναι αισιόδοξα, να βλέπουν δηλαδή μια λύση σε κάθε πρόβλημα, χωρίς να αποθαρρύνονται ή να παραιτούνται. Το βιβλίο αυτό, γραμμένο με τα λόγια των παιδιών και εμπλουτισμένο με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, θα σας δώσει τη δύναμη, παρά τις δυσκολίες, να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αισιοδοξία, την ελπίδα, την εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και τη θέληση να στοιχηματίσουν σε ένα καλύτερο αύριο.