"Η πλήξη" του Alberto Moravia

«Η πλήξη που προσπάθησα να περιγράψω στο βιβλίο μου είναι σίγουρα το προϊόν μιας συγκεκριμένης κοι-νωνίας. […] Στην ουσία, είναι το προϊόν μιας αποξένωσης. Δηλαδή, η διάρρηξη της σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και στην πραγμα-τικότητα».
Αλμπέρτο Μοράβια, 1960
Το κλασικό πλέον έργο του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα, το οποίο γράφτηκε στα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια αξεπέραστη λογοτεχνική σπουδή σχετικά με τις ατέλειωτες διακυμάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο πλαίσιο της κατακερματισμένης, και συχνά διχασμένης, σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Η πλήξη, η ιστορία ενός αποτυχημένου καλλιτέχνη, κακομαθημένου γόνου μιας εξαιρετικά εύπορης οικογένειας, ενός άνδρα που καταλήγει πλήρως παραδομένος στα κάλλη ενός νεαρού μοντέλου. Μια σαγηνευτική ιστορία που πραγματεύεται την πάντα περίπλοκη και απρόβλεπτη ισορροπία ανάμεσα στο χρήμα, στον σαρκικό έρωτα και στους κινδύνους που κρύβει η αχαλίνωτη ανδρική φύση. Ένα δυναμικό, συχνά ενοχλητικό ανάγνωσμα, το οποίο μελετά σε βάθος την παθολογία και τα αδιέξοδα του ατόμου στις σύγχρονες δυτικές κοινω-νίες. Αναμφίβολα, ένα από τα αριστουργήματα του Αλμπέρτο Μοράβια, ο οποίος, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Άντονι Μπέργκες, «πάντα προσπαθούσε να αποκαλύψει τις σκοτεινότερες, συναρπαστικότερες και κυρίως άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης φύσης».

"Το πεπρωμένο της σάρκας" των Ambrose Parry

Εδιμβούργο 1847. Ο Γουίλ Ρέιβεν είναι φοιτητής Ιατρικής, μαθητευόμενος του πρωτοπόρου και διάσημου δόκτορος Σίμσον. Η Σάρα Φίσερ, η υπηρέτρια του Σίμσον, διαθέτει την ίδια ευφυΐα με τον Ρέιβεν αλλά κανένα από τα προνόμιά του.
Όταν ανεξήγητοι φόνοι και φρικτά παραμορφωμένα πτώματα αναστατώνουν την Ολντ Τάουν, ο Ρέιβεν και η Φίσερ θα βρεθούν βυθισμένοι στις σκοτεινές σκιές του υποκόσμου του Εδιμβούργου. Και, για να καταφέρουν να βγουν ζωντανοί, θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ανακαλύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτούς τους αποτρόπαιους θανάτους.

"Γκραν Παρί" του Olivier Norek

Ένα ευνουχισμένο πτώμα που ανοίγει τα μάτια του την ώρα της νεκροψίας. Ένα κινητό τηλέφωνο που κουδουνίζει στο σώμα ενός νεαρού ναρκομανούς που πέθανε από ανεξήγητα εγκαύματα. Παρά τη μακροχρόνια θητεία του στην περιοχή του Σεν-Σαν-Ντενί, ο αστυνόμος Βίκτορ Κοστ προετοιμάζεται για το χειρότερο.
Και μια στοίβα από ανώνυμα γράμματα που αποκαλύπτουν τη διαδρομή προς έναν μυστηριώδη φάκελο με το όνομα «Κώδικας 93»…
Μια διαδρομή που, από τους υψηλούς παρισινούς κύκλους ώς τις υποβαθμισμένες γειτονιές, θα κάνει τον Κοστ να διασχίσει τα όρια της περιφερειακής οδού και της λογικής...

"Μια σειρά από ατυχή γεγονότα #10 - Η ολισθηρή οροσειρά" του Lemony Snicket


Οι χειραψίες, τα κατοικίδια ζώα, τα ωµά καρότα και πολλά άλλα πράγµατα είναι προτιµότερα όταν δεν γλιστρούν. Πολύ φοβάµαι ότι σε αυτό το άθλιο βιβλίο η Βάιολετ, ο Κλάους και η Σάνι Μποντλέρ έπεσαν σε κάτι πολύ πιο ολισθηρό απ’ ό,τι τους άξιζε στη διάρκεια της τροµακτικής ανάβασης –και κατάβασης– ενός παράξενου και επικίνδυνου βουνού.
Για να σας προφυλάξω από περαιτέρω αποστροφή, θα ήταν καλύτερο να µην αναφέρω καµία από τις δυσάρεστες λεπτοµέρειες αυτής της ιστορίας, όπως ένα µυστικό µήνυµα, ένα έλκηθρο, µια δόλια παγίδα, ένα σµήνος χιονοσκνιπών, έναν δαιµόνιο κακό, µια οργανωµένη οµάδα παιδιών, µια κατσαρόλα µε καπάκι και έναν απρόσµενο επιζώντα από µια καταστροφική πυρκαγιά.
∆υστυχώς, εγώ έχω αφιερώσει τη ζωή µου στην έρευνα και στην καταγραφή της θλιβερής ιστορίας των ορφανών Μποντλέρ, όµως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνετε και εσείς το ίδιο. Εσείς µπορείτε απλώς να αφήσετε αυτό το ολισθηρό βιβλίο να γλιστρήσει από τα χέρια σας και να πέσει σε έναν σκουπιδοτενεκέ ή σε ένα βαθύ πηγάδι.
Με όλο τον σεβασµό µου,
Λέµονι Σνίκετ

"Μια σειρά από ατυχή γεγονότα #11 - Η σπαρακτική σπηλιά" του Lemony Snicket


Υποθέτω ότι δεν σου αρέσει να είσαι µουσκεµένος – εκτός αν είσαι γυµνοσάλιαγκας, θαλάσσια ανεµώνη ή µούχλα. Επίσης, ίσως προτιµάς να µη διαβάσεις αυτό το βιβλίο, στο οποίο τα ορφανά Μποντλέρ συναντούν µια ιδιαίτερα δυσάρεστη ποσότητα υγρασίας το διάστηµα που βρίσκονται κάτω από το νερό και στα βάθη της απελπισίας.
Τα τροµερά γεγονότα µε τα οποία έρχονται αντιµέτωπα είναι υπερβολικά για να απαριθµηθούν, και σίγουρα δεν θα ήθελες να αναφέρω τα χειρότερα από αυτά, που περιλαµβάνουν µανιτάρια, την απεγνωσµένη αναζήτηση ενός χαµένου αντικειµένου, ένα µηχανικό τέρας, το θλιβερό µήνυµα ενός χαµένου φίλου και χορό µε κλακέτες.
Εγώ, ως αφοσιωµένος συγγραφέας που έχει υποσχεθεί να µη σταµατήσει να καταγράφει την καταθλιπτική ιστορία των Μποντλέρ, οφείλω να συνεχίσω να εµβαθύνω στις ζωές των παιδιών. Εσύ όµως µπορείς να εµβαθύνεις σε ένα πιο χαρούµενο βιβλίο ώστε να µη µουσκέψουν τα µάτια και το κέφι σου.
Με όλο τον σεβασµό µου,
Λέµονι Σνίκετ