Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Τζακ Τράβις ζει την ανέμελη και χωρίς προβλήματα ζωή ενός ανθρώπου που έχει μεγαλώσει σε μια απίστευτα πλούσια οικογένεια. Δεν πιστεύει στις δεσμεύσεις, δηλώνει ότι τα αισθήματά του είναι απλώς ευκαιριακά και ζει μόνο για το σήμερα. Ποτέ κανείς δεν έχει πραγματικά αγγίξει την ψυχή του, και σε κανέναν δεν θα το επέτρεπε ούτως ή άλλως.
Μέχρι που μια μέρα εμφανίζεται στο κατώφλι του μια άγνωστη και μυστηριώδης γυναίκα με ένα μωρό στην αγκαλιά της, υποστηρίζοντας ότι είναι δικό του. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας έρχεται σαν χαστούκι στο πρόσωπο. Η αληθινή μητέρα του παιδιού το έχει εγκαταλείψει, και τώρα, για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Τζακ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, και από κενόδοξος εγωιστής να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ένας άντρας με κατανόηση, ευγένεια και ειλικρινή συναισθήματα.
Με την υπέροχη ρομαντική ένταση που κορυφώνει η Lisa Kleypas, οι χαρακτήρες γίνονται τόσο αληθινοί, που από τις σελίδες του βιβλίου καταλήγουν να σε συντροφεύουν σε κάθε στιγμή της μέρας σου. Το Μια Ευτυχισμένη Ζωή είναι ένα μυθιστόρημα για την αγάπη, τις ευθύνες της οικογένειας και το νόημα της ύπαρξής μας σε αυτόν τον κόσμο.

Προσωπική άποψη:
Η Lisa Kleypas είναι μια συγγραφέας που στο είδος της αποτελεί φαινόμενο. Αυτό το λέω γιατί είτε αποφασίσει να προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό ένα ρομαντικό μυθιστόρημα εποχής, είτε ένα άλλο, πιο σύγχρονο και μοντέρνο, καταφέρνει να το κερδίσει σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε διάσταση. Μπορεί να μην σας ακούγεται και τόσο σπουδαίο ή δύσκολο, όμως, πιστέψτε με, είναι και μάλιστα πολύ περισσότερο απ' όσο μπορεί να διανοηθεί κανείς με μια πρώτη σκέψη, αφού αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο μια καθόλα ρομαντική συγγραφέας να μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, μιλώντας πάντα ως προς το αφηγηματικό κομμάτι, χωρίς τα στοιχεία του ενός να παρεμβάλλουν στο άλλο δημιουργώντας σύγχυση στον αναγνώστη, μα πάνω απ' όλα, στο συναίσθημά του. Αν μη τι άλλο, γι' αυτό και μόνο αξίζει να την αγαπάει κανείς και να της βγάζει το καπέλο.

Στο τρίτο βιβλίο, λοιπόν, των αισθηματικών περιπετειών της οικογένειας Τράβις, γινόμαστε μάρτυρες της ζωής του Τράβις, που από τη μία στιγμή στην άλλη, και χωρίς αυτός να το περιμένει, αλλάζει δραματικά. Από εκεί που ζει μια πλούσια ζωή, χωρίς ευθύνες και με ευκαιριακές σχέσεις χωρίς συναισθηματικές δεσμεύσεις, χωρίς ποτέ να έχει δεθεί με κάποιον άνθρωπο, αφού όχι μόνο κανείς δεν έχει καταφέρει ν' αγγίξει την ψυχή του, αλλά και ο ίδιος αντιστέκεται σθεναρά σε αυτή την προοπτική, θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα αυτά για τα οποία δεν είναι προετοιμασμένος. Πράγματα που αποτυπώνονται στο πρόσωπα, μα και στην ύπαρξη, ενός μωρού, που φτάνει στην πόρτα του, στα χέρια μιας γυναίκας, που διατείνεται πως είναι δικό του. Ένα μωρό που η μητέρα του το εγκατέλειψε και που ο Τζακ οφείλει να αναλάβει και μαζί με αυτό, να αναλάβει και την ευθύνη του ίδιου του τού εαυτού και αυτού που μπορεί, αλλά και που οφείλει να γίνει.

Ο Τζακ, ο μεσαίος γιος της οικογένειας Τράβις, ενώ διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να με κάνουν να τον αντιπαθήσω βαθιά -και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, οι πρώτες που σκέψεις γι' αυτόν δεν ήταν και οι καλύτερες-, καταφέρνει σταδιακά να εξελιχθεί σε έναν άντρα που δεν γίνεται να μην σε γοητεύσει. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με το ότι ξέρει πως να μιλάει ώστε να σε φέρει στα νερά του, ούτε με το ότι είναι κολασμένα σέξι, αλλά με το ότι διαθέτει μια εσωτερική γοητεία, η οποία έρχεται στην επιφάνεια και καλλιεργείται όλο και περισσότερο όσο αυξάνεται η διάδραση και η αλληλεπίδρασή του, τόσο με το μωρό του όσο και με την Έλλα, στα πρόσωπα των οποίων βρίσκει όλα εκείνα που χρειάζονταν οι πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής του προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να του παίξουν μελωδίες που δεν γνώριζε καν πως υπήρχαν, αλλά ούτε και πως κατά βάθος τις περίμενε μια ολόκληρη ζωή.

Η Έλλα από την άλλη, είναι μια γυναίκα εξαιρετικά ανεξάρτητη, θεωρητικά πολύ δυνατή και με ισχυρή αυτοπεποίθηση, κάπως απλησίαστη και απρόσιτη, αλλά όλο αυτό αποδεικνύεται πως δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μηχανισμός άμυνας που η ίδια ανέπτυξε προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό της, αφού στο παρελθόν δεν το έκανε και αυτό είχε το τίμημά του, μα και άφησε πολλά σημάδια μέσα της, στην ψυχή, στην καρδιά και στο μυαλό της. Όμως ο γιος της αδερφής της, και ο Τζακ στην πορεία, θα έρθουν για να μαλακώσουν την καρδιά και τις άμυνές της, φέρνοντάς την αντιμέτωπη όχι μόνο με καταστάσεις που δεν φανταζόταν ποτέ, μα κυρίως με συναισθήματα που δεν ήξερε πως μπορεί να νιώσει, όχι τουλάχιστον σε αυτή τη διάσταση, με τόσο μεγάλη ένταση, μα και με ρίζες τόσο βαθιές που το να τις βγάλει από μέσα της μπορεί να μην είναι αδύνατον, αλλά αν το επιχειρήσει θα είναι εξαιρετικά επίπονο -σίγουρα πολύ περισσότερο από το ν' αποδεχθεί την ύπαρξή τους και να τις αγκαλιάσει για να τις προστατεύσει.

Δύο άνθρωποι που φαινομενικά δεν ταιριάζουν, αλλά που σίγουρα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Κανένας τους δεν σκόπευε ν' αποκτήσει ένα παιδί, αλλά και οι δυο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ευθύνη να μεγαλώσουν ένα, χωρίς καν να το ζητήσουν, αλλά με την επιλογή τους ν' αποδεχθούν την ύπαρξη και τις ευθύνες του να είναι μονόδρομος. Και εκεί που και οι δυο τους νόμιζαν πως μπορούν να ζήσουν μόνοι τους, η παρουσία του Λουκ στη ζωή τους τούς κάνει να συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα πως αυτό είναι αδύνατον και πως χωρίς εκείνον, τώρα πια, δεν μπορούν ούτε καν να διανοηθούν πως θα μπορούσε να ήταν έστω η επόμενη μέρα. Όμως, όχι μόνο χωρίς τον Λουκ, αφού η Έλλα για τον Τζακ και αυτός για εκείνη δεν είναι απλά το στήριγμα στο μεγάλωμα ενός παιδιού, αλλά και το στήριγμα που και οι δυο είχαν ανάγκη προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους, με έναν διαφορετικό τρόπο απ' αυτόν που είχαν συνηθίσει, αντιμετωπίζοντας τη ζωή τους με μια νέα οπτική που μπορεί να τους προσφέρει ένα διαφορετικό μέλλον απ' αυτό που είχαν φανταστεί, μα πολύ πιο πλήρες και ευτυχισμένο την ίδια στιγμή.

Τολμώ να πως πως η Lisa Kleypas έχει εξελιχθεί σε μια απ' τις αγαπημένες μου συγγραφείς του είδους της αισθηματικής λογοτεχνίας -είτε μιλάμε για την ιστορική, είτε για την σύγχρονη εκδοχή αυτής. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να αφηγείται τις ιστορίες της, με έναν ρεαλισμό και μια αλήθεια που σπάνια συναντά κανείς και που σου επιτρέπει τόσο το να ταυτιστείς με τους ήρωές της, όσο και την πραγματικότητα της ζωής τους και τις αποφάσεις που αυτοί παίρνουν σε κάθε νέα στροφή αυτού του μονοπατιού που καλούνται να περπατήσουν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ένα μονοπάτι που άλλοτε τους προσφέρει χαρούμενες στιγμές, άλλοτε πικρές, αλλά που η κάθε μία απ' αυτές έχει τη δική της μοναδικότητα, μα και την ξεχωριστή της σημασία. Με τρυφερότητα, ρομαντισμό, χιούμορ, αλλά και με σκληρό ρεαλισμό κάποιες στιγμές, η Kleypas μάς αφηγείται μια ιστορία που μιλάει για τις επιλογές μας που καθορίζουν το ποιοι είμαστε και το ποιοι μπορούμε να γίνουμε. Μια ιστορία για την αγάπη και το πως αυτή μπορεί να μας αλλάξει προς το καλύτερο, αρκεί να της το επιτρέψουμε. Μια ιστορία για τους οικογενειακούς δεσμούς και τις ευθύνες που αυτοί φέρουν μαζί τους. Μια ιστορία για το παρόν και το μέλλον, μέσα από τις μοναδικές εκείνες στιγμές που πρέπει απλά να παραδοθείς, ή να κάνεις την υπέρβαση. Και πραγματικά, υπάρχουν φορές που αξίζει να την κάνεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-5394-54-7