Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας γοητευτικός λόρδος και μια διανοούμενη γυναίκα ξεκινούν ένα ταξίδι… της καταστροφής.
Η έξυπνη και κυνική Μινέρβα Χάιγουντ, μια από τις ανύπαντρες του Σπιντλ Κόουβ, πρέπει να μεταβεί στη Σκοτία. Ο γοητευτικός και «κακός» λόρδος Κόλιν Σάντχερστ είναι απαραίτητο να βρίσκεται οπουδήποτε αλλού εκτός από το Σπιντλ Κόουβ.
Ανάμεσά τους επικρατεί μια ένταση, μια περιφρόνηση, αλλά για μια εβδομάδα καλούνται να:
Προσποιηθούν πως «κλέφτηκαν» για να παντρευτούν.
Πείσουν τις οικογένειες και τους φίλους τους ότι είναι ερωτευμένοι.
Να ξεφύγουν από ληστές.
Να επιβιώσουν από τους χειρότερους εφιάλτες τους.
Να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μακριά χωρίς να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον.
Και όλα αυτά ενώ είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται μια πάρα πολύ μικρή άμαξα κι ένα ακόμη μικρότερο κρεβάτι.
Όμως, η έλξη ανάμεσά τους ολοένα και μεγαλώνει. Παρότι δεν έχουν χρόνο, λαχταρούν να αποκαλύψουν όσα κρύβουν βαθιά στην ψυχή τους. Ξαφνικά μια εβδομάδα είναι αρκετή για να έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα και ανοιχτές πληγές.
Θα βρουν, όμως, την αγάπη;

Προσωπική άποψη:
Ορισμένες φορές διαβάζουμε κάποια βιβλία και δεν ξέρουμε πως ακριβώς να περιγράψουμε το πως μας έκαναν να αισθανθούμε. Κάποιες άλλες πάλι, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, όπως στην προκειμένη περίπτωση, όπου θα μπορούσα να συνοψίσω την άποψή μου σε δύο μόνο λέξεις: Το λάτρεψα! Ξέρω, μπορεί να μην είναι πολύ περιγραφικό, ούτε να αναλύει τα γεγονότα, αλλά υπόσχομαι πως θα το κάνω στη συνέχεια. Για αρχή, ήθελα να γνωρίζετε πόσο πολύ απόλαυσα και αγάπησα αυτό το βιβλίο, μα και πως το έχω ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλα βιβλία της Tessa Dare, όχι μόνο γιατί είχε αυτό το "κάτι" που συνέβαλλε σε αυτό, αλλά και γιατί είχε αυτό το "κάτι" που το κατέστησε διαφορετικό, συγκριτικά τουλάχιστον με ό,τι έχω διαβάσει από τα χέρια της.

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς "Ουτοπία" συναντάμε τη Μινέρβα Χάιγουντ και τον Κόλιν Σάντχερστ. Η πρώτη είναι κλασσική έξυπνη και κυνική γεροντοκόρη, που κάθε επαρχία που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει, και η οποία πρέπει σύντομα να βρει άντρα να την αποκαταστήσει, ενώ ο δεύτερος είναι ο κλασσικός γοητευτικός και λιγάκι κάφρος λόρδος, που κάθε ρομαντικό ιστορικό μυθιστόρημα που σέβεται τις αναγνώστριές του και τα βίτσια τους οφείλει να έχει. Και ναι, ομολογώ πως είμαι μία απ' αυτές τις αναγνώστριες, ενώ έχω υπάρχει και στην προσωπική μου ζωή πόλος έλξης αρκετών ανδρών που θα χαρακτηρίζαμε ως κλινικές περιπτώσεις, αλλά αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης για κάποια άλλη ώρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, η Μινέρβα είναι μια γυναίκα που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια αδιέξοδη κατάσταση από την οποία θέλει να ξεφύγει, αφού η ίδια ορίζει τον εαυτό της και δεν είναι διατεθειμένη να παντρευτεί τον πρώτο τυχόντα, απλά και μόνο για να φύγει από πάνω της η ρετσινιά της ανύπαντρης, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή, ο Κόλιν ψάχνει τρόπο διαφυγής από τους δικού του μπελάδες και το Σπιντλ Κόουβ, το επίκεντρο όλων αυτών. Και παρά που ανάμεσά τους δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από μια βαθιά και αμοιβαία περιφρόνηση, που κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της αντιπάθειας, χωρίς ωστόσο να τα ξεπερνάει, προκειμένου η Μινέρβα να κρατήσει τον Κόλιν μακριά από την αδερφή της, προστατεύοντάς την αλλά και γλιτώνοντας και τον εαυτό της την ίδια στιγμή, παίρνουν την απόφαση να περάσουν μία ολόκληρη εβδομάδα μαζί, προσποιούμενοι πως "κλέφτηκαν" με σκοπό να τη παντρευτούν. Αλλά το να πείσουν τους πάντες πως σοβαρολογούν θα είναι το μικρότερο πρόβλημα απ' όσα θα έχουν να αντιμετωπίσουν, αφού θα πρέπει να επιβιώσουν περνώντας από δεκάδες δυσκολίες, μα πάνω απ' όλα, από τα διλήμματα της καρδιάς τους.

Σε περίπτωση που δεν το θυμάστε, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τον Κόλιν. Είχαμε πρωτανταμώσει μαζί του στο πρώτο βιβλίο της σειράς, στο "Πριν την καταιγίδα", όπου από τότε μας είχε φανερώσει το ποιόν του, εγωκεντρικός, αλαζόνας, ολίγον τι ρεμάλι και κόπανος, μα και με τεράστια επιτυχία στο γυναικείο φύλο, αφού είναι τόσο γοητευτικός και καταφερτζής που καταφέρνει να ανατρέψει ακόμα και τις μεγαλύτερες καταστροφές με ένα του και μόνο χαμόγελο -και με λίγη μαγευτική πειθώ. Με απλά λόγια, είναι ο χαρακτήρας εκείνος που μας εκνευρίζει αλλά την την ίδια στιγμή τον λατρεύουμε και που δεν περνάει ποτέ και πουθενά απαρατήρητος και σε αυτό το βιβλίο ξεπερνάει τον εαυτό του -και τις πιο κρυφές προσδοκίες μας. Συνδυαστικά δε με τη Μινέρβα, που είναι μια ηρωίδα που διαθέτει μεν πολλά βασικά στοιχεία που συναντάμε συχνά στο είδος, αλλά που παράλληλα έχει δυναμική, χαρακτήρα και προσωπικότητα, έχουμε ένα δίδυμο φωτιά όπου ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, χωρίς σταματημό.

Η χημεία ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό μας δίδυμο νομίζω πως είναι το κλειδί της επιτυχίας της ιστορίας αυτής, αφού χωρίς αυτούς δεν θα ήταν το ίδιο απολαυστικό. Πραγματικά, αυτοί οι δύο χαρακτήρες γεννήθηκαν για να είναι μαζί, για να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και αυτό δεν είναι κάτι που αφορά καθαρά και μόνο το συναισθηματικό σκέλος της ιστορίας τους. Οι διάλογοι ανάμεσά τους είναι επικοί, άκρως ρεαλιστικοί, ζωντανοί και παραστατικοί, γεμάτοι νεύρο και διαθέτοντας την απαιτούμενη ένταση όταν και όπου χρειάζεται -και με τη μορφή που χρειάζεται-, μα και έντονα κωμικά στοιχεία που δεν γελοιοποιούν καταστάσεις, αλλά που τις διασκεδάζουν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και με κάθε άλλο ζευγάρι όπου μεταξύ τους θα υπήρχε τόσο αξιομνημόνευτη διάδραση.

Πέραν, όμως, των ηρώων μας και της υπέροχης αλληλεπίδρασής τους, έχουμε και μια αφηγηματική ροή που με τη σειρά της δεν υστερεί ενδιαφέροντος και εξαιρετικά υπέροχων στιγμών, με αυτές να μοιράζονται ανάμεσα στην ένταση, στην αγωνία, στην περιπέτεια και στη δράση, μα και σε πιο χιουμοριστικές στιγμές, με την κάθε μία απ' αυτές να είναι απολύτως ξεχωριστή και μοναδικά απολαυστική. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι βαθύτερα συγκινητικές και συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, όπου οι ήρωές μας ανοίγουν την καρδιά τους και μας αποκαλύπτουν όσα κρύβονται βαθιά μέσα τους, κάτι που όχι μόνο μας επιτρέπει να τους κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά και ν' ανακαλύψουν οι ίδιοι αλήθειες για τους εαυτούς τους που μέχρι τότε μπορεί και ν' αγνοούσαν. Μια υπέροχα μοναδική ιστορία, δύο εξαιρετικοί χαρακτήρες που πραγματικά έπρεπε να συναντηθούν και ένα βιβλίο που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tessa Dare
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-5394-52-3