Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο νεαρός πράκτορας του FBI Πίτερ Σάδερλαντ δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου. Όχι µε τη δική του προϊστορία – ο πατέρας του, επίσης πράκτορας, κατηγορήθηκε ότι πουλούσε µυστικά στους Ρώσους µε τραγικές συνέπειες για τον ίδιο.
Ο Πίτερ ξέρει πολύ καλά πως η παράβαση ενός κανόνα µπορεί να στοιχίσει ζωές. Και έχει τον νου του. Ειδικά σε αυτή την αίθουσα: στο άδυτο των µυστικών της Αµερικής. Ένα τηλεφώνηµα στη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας ωστόσο αρκεί για να βρεθεί στην καρδιά µιας συνωµοσίας που ετοιµάζεται χρόνια, η οποία συµπεριλαµβάνει έναν ρώσο χαφιέ στα υψηλότερα κλιµάκια της κυβέρνησης. Ο προδότης θα µπορούσε να είναι οποιοσδήποτε στον Λευκό Οίκο.
Για να σώσει τη χώρα, ο Πίτερ πρέπει να αγνοήσει τους κανόνες και να κάνει το σωστό, µε οποιοδήποτε κόστος...
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΟΡΜΗΤΙΚΟΥ ΣΑΣΠΕΝΣ, ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.

Προσωπική άποψη:
Διανύουμε μέρες όπου οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, με τον καθένα από εμάς να λέει το μακρύ του και το κοντό του, να υποστηρίζει και από μία διαφορετική θεωρία, ενώ υπάρχει και η μερίδα εκείνη των ανθρώπων που τα θεωρούν όλα ύποπτα και περίεργα και πως πίσω από κάθε τι που έρχεται στο φως, υπάρχει και μια καλά κρυμμένη αλήθεια που κάποιοι προσπαθούν να μας κρατήσουν μακριά της για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Παράνοια, το ξέρω, αλλά τι να κάνουμε, υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας. Τι θα λέγατε, όμως, αν αφήναμε για λίγο τις φανταστικές θεωρίες συνωμοσίας και πιάναμε μία πιο... πραγματική, ή έστω μια που θα μπορούσε να έχει τις ρίζες της στην πραγματικότητα; Μια ιστορία όπου κάποιοι παίζουν πράγματι παιχνίδια στις πλάτες άλλων με απώτερους σκοπούς;

Ο Πίτερ Σάδερλαντ είναι πράκτορας του FBI και εργάζεται στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου. Μια θέση που πολλοί αμφισβητούν πως θα έπρεπε να έχει, αφού το ιστορικό του είναι βεβαρυμένο, με τον πατέρα του, που κι εκείνος είχε υπάρξει πράκτορας της Υπηρεσίας, να έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως πουλούσε μυστικές πληροφορίες στους Ρώσους, κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο δεν είχε καλή κατάληξη για εκείνον. Ο Πίτερ, λοιπόν, προσπαθεί συνεχώς ν' αποδεικνύει πως είναι ο κατάλληλος για την θέση που του έχει αποδοθεί, ενώ φέρει βαθιά μέσα του το αίσθημα της ευθύνης αυτής, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως μία και μόνο παράβαση είναι αρκετή για να οδηγήσει πάρα πολλές ζωές στον θάνατο. Ένα νυχτερινό τηλεφώνημα αρκεί για να έρθει αντιμέτωπος με μια τέτοια κρίση, όταν άθελά του θα βρεθεί στο κέντρο μια συνωμοσίας που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια, μέσα στην καρδιά του Λευκού Οίκου, την οποία, αν θέλει να την αποτρέψει, πρέπει να ξεπεράσει τα όριά του και να αγνοήσει κανόνες, ό,τι κι αν του στοιχίσει κάτι τέτοιο.

Τα κατασκοπευτικά-πολιτικά θρίλερ, στη διάρκεια της λογοτεχνικής μου ζωής, έχουν αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Ή θα μου αρέσουν πολύ ή δεν θα μου αρέσουν καθόλου. Η αλήθεια είναι πως ενώ αυτού του είδους οι ιστορίες αποδίδουν και επιτυγχάνουν τον στόχο τους αρκετά εύκολα σε κινηματογραφικό επίπεδο, όταν τις συναντάμε σε μυθιστορήματα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, ίσως γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό τους δεν καταφέρνουν να μας μεταφέρουν την απαιτούμενη ένταση και αγωνία, καθώς και την δράση που αναζητά κάθε αναγνώστης μιας τέτοιας θεματικής. Ο Quirk, στην πρώτη μου αναγνωστική επαφή μαζί του, κατάφερε να με κερδίσει γιατί επιτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα που προαναφέρθηκα. Γιατί μας προσφέρει ένα καθαρόαιμο κατασκοπευτικό δράμα, απόλυτα ειλικρινές και τίμιο, που μπορεί να μην βρίθει πρωτοτυπίας, αλλά εξυπηρετεί τους βασικούς σκοπούς του.

Η ιστορία, ουσιαστικά, εξελίσσεται μέσα σε τρεις μέρες, με την Ουάσινγκτον ν' αποτελεί την καρδιά αυτής, αλλά και μια ακόμα άτυπη πρωταγωνίστριά της, αφού προσδίδει στοιχεία του δικού της χαρακτήρα στο σύνολο της αφήγησής μας. Στη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, η μία εξέλιξη διαδέχεται την άλλη, ενώ δεν λείπουν οι ανατροπές που έρχονται να κορυφώνουν την ένταση εδώ κι εκεί. Ως αποτέλεσμα όλον αυτών είναι το να έχουμε μια αφηγηματική γραμμή που δεν πέφτει σε ιδιαίτερα ατοπήματα και που δεν μας πετάει εκτός κλίματος ούτε για μια στιγμή, με την δράση και τις εξελίξεις να βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφέρω πως θα ήθελα μια λίγο καλύτερη και βαθύτερη ανάλυση χαρακτήρων, ειδικά όσον αφορά τον Πίτερ, τον οποίο ένιωσα να προσεγγίζεται πολύ πιο επιφανειακά απ' όσο θα μπορούσε και απ' όσο είχα ανάγκη.

Θα έλεγα πως το συγγραφικό και αφηγηματικό ύφος του Quirk μου θύμισε αρκετά τον John Grisham μιας άλλη εποχής, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν το αναφέρω ως αρνητικό στοιχείο. Αντίθετα, έχει υιοθετήσει αρκετά στοιχεία μιας πολύ πετυχημένης συνταγής όσον αφορά το συγκεκριμένο είδος, και την έχει φέρει στα δικά του μέτρα προσθέτοντάς της στοιχεία του χαρακτήρα του και της ποσωπικότητάς του, αλλά και μιας πιο σύγχρονης αισθητικής, που μπορεί στα σημεία να φαντάζει κάποιος πιο νευρική, αλλά που είναι απόλυτη ειλικρινής με τον εαυτό της. Εν κατακλείδι, αυτό το κατασκοπευτικό-πολιτικό θρίλερ είναι αναμφίβολα μια ευχάριστη έκπληξη, μια ιστορία με ένταση και δράση, αλλά και με αφηγηματικό νεύρο, που σε παρασύρει κατά την διάρκεια της ανάγνωσή της, και που παρά τα μικρά της ψεγάδια, σε κάνει να θες ν' αναζητήσεις κι άλλα έργα του Quirk. Εγώ τουλάχιστον θα το κάνω σίγουρα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Matthew Quirk
Μεταφραστής: Παϊδούση Ειρήνη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτενχία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-03-2040-4