Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ένας άντρας σε αποστολή…
Μετά από πέντε εξαντλητικά χρόνια σε μια φυλακή του Τέξας, ο Όστιν Λι είναι ελεύθερος. Λαχταρά να επιστρέψει στο σπίτι του και να ανταμώσει ξανά τη σύντροφό του. Ωστόσο, όλα είναι διαφορετικά.
Η αγαπημένη του δεν τον περίμενε, είναι πλέον παντρεμένη.
Ο Όστιν πεισμώνει και αποφασίζει να παλέψει με όλες τις δυνάμεις του για να αποσυνδέσει εντελώς το όνομά του από ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε.
...συναντά μια γυναίκα που θα του αλλάξει τη ζωή.
Στον δρόμο του Όστιν εμφανίζεται μια όμορφη και ενδιαφέρουσα γυναίκα, η Λόρι Γκραντ. Μαζί με τον σκύλο της, έχουν επιβιώσει από μια μυστηριώδη τραγωδία και ο ίδιος θέλει να τους γνωρίσει καλύτερα. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια βρίσκει ξανά την ελπίδα. Πλέον, μπορεί να ονειρεύεται και πάλι μια νέα ζωή και μια αγάπη ικανή να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπόδιο. Θα βρει τη σωτηρία που ψάχνει;
Μια ιστορία με ανατροπές, πόνο και απώλεια, πάθος κι αγάπη.
Το τελευταίο βιβλίο της σειράς «Η τριλογία του Τέξας» ξυπνά όλα τα συναισθήματα που κρύβεις μέσα σου.

Προσωπική άποψη:
"Η τριλογία του Τέξας" ολοκληρώνεται με το βιβλίο "Η εξιλέωση", το οποίο αποδείχθηκε αρκετά διαφορετικό από αυτό που πιθανότατα θα περίμενε κανείς -εγώ σίγουρα, πάντως, το περίμενα πολύ διαφορετικό-, αλλά ιδανικό για να ρίξει αυλαία σε μια σειρά που έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από το αναγνωστικό κοινό, με έναν τρόπο ξεχωριστό και ιδιαίτερο, βάζοντας και επικυρώνοντας την σφραγίδα της μοναδικότητάς της, αλλά θυμίζοντάς μας παράλληλα πως η ζωή δεν είναι πάντοτε ιδανική ή δίκαιη, αλλά πως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πάψουμε να κυνηγάμε το ευτυχισμένο τέλος μας.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο Όστιν Λι, ο οποίος πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει. Τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, νιώθει απόλυτα εξαντλημένος, όμως ασκεί δύναμη από τη γνώση του ότι η αγαπημένη του θα τον περιμένει, όπως του είχε υποσχεθεί, και θα μπορέσει και πάλι να είναι μαζί της. Όμως η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική, αφού εκείνη όχι μόνο έχει αθετήσει την υπόσχεσή της, αλλά έχει παντρευτεί και με τον καλύτερό του φίλο. Σαν να μην έφτανε η προδοσία της, ο Όστιν έχει να δώσει έναν τεράστιο αγώνα για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του, αλλά και για ν' αποτινάξει από πάνω του τη ρετσινιά του εγκληματία.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τίποτα δεν είναι εύκολο για τον ήρωά μας και η ζωή δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να του χαριστεί. Η σύντροφός του τον πρόδωσε με δεκάδες τρόπους και επίσημα μπορώ να δηλώσω πως είναι από τους πιο μισητούς και αηδιαστικούς χαρακτήρες που έχω συναντήσει, όχι μόνο σε μυθιστορήματα του είδους, αλλά και σε ένα γενικότερο επίπεδο. Είναι ένας άνθρωπος χωρίς ηθική, χωρίς όρια, που το μόνο που την απασχολεί είναι το εγώ της, ο οποίος έχει δουλευτεί τόσο καλά από τη συγγραφέα με αποτέλεσμα να είναι τόσο αληθοφανής και ρεαλιστική ως προς την προσωπικότητά της, που νιώθεις ένα σφίξιμο στο στομάχι σε κάθε αναφορά σε αυτήν.

Αυτό, όμως, είναι κάτι που ισχύει και για τους υπόλοιπους χαρακτήρες της, δίνοντας, σαφέστατα, λίγη περισσότερη έμφαση στη Λόρι, που εισβάλλει στη ζωή του 'Όστιν για να της δώσει μία νέα ώθηση, ένα νέο κίνητρο ώστε να χτίσει τα πάντα και πάλι από την αρχή, και ακόμα περισσότερη στον ίδιο τον Όστιν, που θεωρώ πως έχει τη μεγαλύτερη εξελικτική πορεία μέσα στην ιστορία αυτή, με τον ίδιο να μεγαλώνει και να ωριμάζει, συναισθηματική και ψυχολογικά, ν' αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να χτίζει καλύτερες άμυνες γύρω από τον εαυτό του, τα θέλω του, όσα έχει δουλέψει γι' αυτά και νιώθει την ανάγκη να τα προστατεύσει.

"Η εξιλέωση", πάνω και πέρα απ' όλα, είναι μια ιστορία χαρακτήρων και ακριβώς σε αυτούς εστιάζει. Στην αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους, στο πως ο ένας επηρεάζει τον άλλον, αλλά και στο με ποιους τρόπους μπορεί να καθορίσει την πορεία της ζωής κάποιου καθένας από αυτούς. Πέραν αυτού, όμως, είναι και μια ιστορία που με βαθιά συναισθηματικό και ρομαντικό τρόπο προσεγγίζει όχι μόνο τον έρωτα και την αγάπη και το πως αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν ν' αλλάξουμε, αλλά και στο πως μπορούμε εμείς οι ίδιοι ν' αλλάξουμε τη ζωή μας και την εικόνα μας, αρκεί να έχουμε πίστη σε εμάς και σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lorraine Heath
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-5394-86-8