Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Κίρα Νταλέρ βρίσκεται σε απόγνωση…
Με λίγα χρήματα και ακόμα λιγότερες επιλογές, η έξυπνη και δραστήρια νεαρή κοπέλα πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της. Γνωστή για τη γενναιοδωρία της και την παρορμητική φύση της, επινοεί ένα σχέδιο επιβίωσης. Ίσως το πιο εξωφρενικό από όλα.
Ο Γκρέισον Χόθορν έχει αρχίσει να χάνει τις ελπίδες του…
Ορισμένα εμπόδια στη ζωή είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Και η προδοσία είναι ένα από αυτά. Με περιορισμένους πόρους, ο Γκρέισον προσπαθεί να αναστήσει τον αποτυχημένο οικογενειακό αμπελώνα. Άλλωστε, το έχει ορκιστεί στον εαυτό του.
Μέχρι που μια νεαρή γυναίκα μπαίνει στο γραφείο του με μια παράξενη, απροσδόκητη πρόταση. Είναι αδύνατον να της αρνηθεί.
Ό,τι ξεκινάει ως μια επιχειρηματική συμφωνία εξελίσσεται σε κάτι μεγαλύτερο ανάμεσα στην προκλητική και ανεξάρτητη Κίρα και στον άπληστο Γκρέισον, που θέλει περισσότερα για τον εαυτό του.
Και καθώς τα θέλω τους συγκρούονται και η έλξη ανάμεσά τους είναι αναπόφευκτη, θα συνειδητοποιήσουν ότι το παρελθόν τούς καταδιώκει. Και σίγουρα το ψέμα και η απάτη δεν οδηγούν σε ένα ευτυχισμένο τέλος.
Σύντομα ανακαλύπτουν ότι ορισμένοι όρκοι θα πρέπει να καταπατηθούν, ενώ για άλλους θα πρέπει να διακινδυνεύσουν τα πάντα. Ακόμα και την καρδιά τους.

Προσωπική άποψη:
Όσες φορές και να το πω, δεν ξέρω αν είναι αρκετές... Η Mia Sheridan είναι μία απ' τις καλύτερες σύγχρονες "φωνές" της ρομαντικής λογοτεχνίας, καταφέρνοντας να κρατάει τον εαυτό της μακριά από μελοδραματικές αφηγήσεις κι εστιάζοντας στην πραγματική φύση των συναισθημάτων των ηρώων της και του πως αυτά επηρεάζουν την πορεία της ζωής τους -και όχι μόνο-, αλλά και διατηρώντας τη μοναδική της ικανότητα να παίρνει στα χέρια της την πιο κοινότυπη ιδέα, το πιο κλισέ σενάριο, και να καταφέρνει τελικά να μας προσφέρει μια ιστορία που έχει ψυχή να δώσει, και που μέσα στον πυρήνα της ανθίζουν μερικά απ' τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής που καλείται να πάρει ο άνθρωπος όσο περισσότερο προχωράει σε αυτήν. Αυτή είναι η Mia Sheridan και γι' αυτό την αγαπάμε!

Στο προκείμενο, τώρα, "Ο όρκος του ζυγού" είναι η ιστορία της Κίρα Νταλέρ και του Γκρέισον Χόθορν, δύο ανθρώπων των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται με τρόπο απροσδόκητο και τελικά τους οδηγούν σε ένα μέλλον που κανείς απ' τους δυο τους δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Η Κίρα έχει ανάγκη τα χρήματα που της έχει αφήσει ως κληρονομιά η γιαγιά της, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει από τον έλεγχο του αυστηρού και καταπιεστικού πατέρα της. Όμως για να πάρει τα πολυπόθητα λεφτά στα χέρια της πρέπει είτε να κλείσει τα τριάντα της χρόνια, πράγμα που απέχει ακόμα πολύ, είτε να παντρευτεί, κάτι που σίγουρα δεν βρίσκεται μέσα στα σχέδιά της, αλλά που την ίδια στιγμή φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος από την απόγνωση και το τέλμα όπου έχει βρεθεί.

Στον αντίποδα, ο Γκρέισον, έχει ν' αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα, που έρχονται κατά πάνω σου σαν χιονοστιβάδα, απειλώντας να τον πλακώσουν. Κινδυνεύει να χάσει τον αμπελώνα του πατέρα του και έτσι να καταπατήσει την υπόσχεσή του πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να τον προστατεύσει, και όταν η τράπεζα αρνείται να του δώσει το δάνειο που θα τον έβγαζε από το αδιέξοδό του, βυθίζεται στην απελπισία ακόμα περισσότερο. Τότε είναι που στο γραφείο του μπαίνει η Κίρα και του κάνει μια πρόταση που δεν περίμενε ν' ακούσει ποτέ, πόσο μάλλον να δεχθεί υπό άλλες συνθήκες, όμως με τις παρούσες δεν έχει άλλη επιλογή απ' το να κάνει το μεγάλο βήμα, προκειμένου να σωθεί από την απόλυτη καταστροφή. Δεν ήξερε, όμως, πως θα είχε να αντιμετωπίσει μια διαφορετική καταστροφή, πολύ σύντομα, και ίσως μεγαλύτερη απ' αυτή που θέλησε ν' αποφύγει.

Εκείνη είναι δυναμική, ανεξάρτητη και δεν διστάζει να τα εκφράζει αυτά με κάθε της κίνηση, την ίδια στιγμή που εκείνος κυριεύεται από ένα αίσθημα απληστίας και όσα έχει δεν του είναι αρκετά, αλλά θέλει περισσότερα. Η σχέση τους ξεκινάει ως μία εμπορική συμφωνία και τίποτα περισσότερο, όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως περίμεναν ή και όπως θα ήθελαν. Ανάμεσά τους υπάρχει μια έλξη που κανείς απ' τους δυο τους δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει, όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν μυστικά στο παρελθόν τους που απειλούν να τους καταστρέψουν. Ένας δράκος και μια μάγισσα, όπως αποκαλούν ο ένας τον άλλον, με τον καθέναν τους να έχει μια προσωπική ιστορία που ο άλλος δεν θα μπορούσε να φανταστεί, αλλά που είναι εκεί, υπάρχει, και έχει σημαδέψει ανεξίτηλα το μυαλό και την καρδιά τους, με τον Γκρέισον να έχει χτίσει ένα τείχος γύρω του, την ίδια ώρα που η Κίρα επιθυμεί να φτιάξει τη ζωή της, έχοντας την καρδιά της ανοιχτή απέναντι στους ανθρώπους και στις προοπτικές που αυτοί μπορεί να φέρνουν μαζί τους.

Το παρελθόν των ηρώων μας δεν είναι ιδανικό, με τον καθένα τους να έχει δυσάρεστες αναμνήσεις και πληγές που ακόμα κι αν έκλεισαν με τα χρόνια, έχουν αφήσει τα σημασία τους. Και δεν έχει σημασία αν τα τραύματά τους είναι διαφορετικά, όλα τους έχουν τη ρίζα τους σε εκείνη την τρυφερή ηλικία που καθορίζει σημαντικά το ποιος θα γίνεις στο μέλλον και στο πως θα αντιλαμβάνεσαι τη ζωή και τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους. Κι αν αυτό φαντάζει μονόδρομος, αποδεικνύεται πως δεν είναι, γιατί δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, δεν αντιδράμε με τον ίδιο τρόπο, δεν χειριζόμαστε τις καταστάσεις με συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά με το πως προστάζει το μέσα μας. Και όσο κι αν διαφέρει αυτό, από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην πραγματικότητα, όλοι μας αναζητάμε το ίδιο πράγμα. Ν' αγαπήσουμε και ν' αγαπηθούμε γι' αυτό που είμαστε, με όλα τα καλά και τις ατέλειές μας.

Η μάγισσά μας, λοιπόν, καταφέρνει να βγάλει τον δράκο μας από τη σπηλιά του και να τον κάνει ν' ανοίξει την καρδιά του. Σίγουρα, η κοινή τους πορεία, μέχρι να φτάσουν στην πραγμάτωση των στόχων τους, δεν θα είναι εύκολη, αλλά γλυκόπικρη, όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή. Θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον, τον κόσμο γύρω τους, μα πάνω απ' όλα, το παρελθόν τους και τον ίδιο τους τον εαυτό. Γιατί κάθε τι που χτίζεται πάνω σε ψέματα δεν μπορεί ν' αντέξει για πάντα, αλλά πάντα μπορείς να βρεις τη δύναμη να σώσεις ό,τι σώζεται και να χτίσεις και πάλι απ' την αρχή. "Ο όρκος του ζυγού" είναι μια τρυφερή, ρομαντική ιστορία, με έντονα φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές, μα και με άλλες πιο ανάλαφρες, πιο διασκεδαστικές, που μας θυμίζουν πως οι άνθρωποι, όπως και η ζωή, έχουν δυο πλευρές και το ζητούμενο δεν είναι να επιλέξουν μία, αλλά να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αυτές.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mia Sheridan
Μεταφραστής: Ελιάσα Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-5543-02-0