"Η μέρα της μητέρας" της Nele Neuhaus

ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ.
Στην αρχή φαίνεται να είναι μία ακόμη θλιβερή υπόθεση:
Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο 84χρονος Τέο Ράιφενρατ, που ζούσε απομονωμένος τα τελευταία είκοσι χρόνια, πέθανε στο σπίτι του πριν από αρκετές ημέρες. Κατά τη διάρκεια όμως της έρευνας, η Πία Ζάντερ και ο Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν ανακαλύπτουν στο οικόπεδο του νεκρού τα λείψανα πολλών γυναικών. Ήταν ο Ράιφενρατ ένας αδίστακτος κατά συρροή δολοφόνος που έθαβε τα θύματά του κάτω από το κλουβί του σκύλου; Μαζί με τη σύζυγό του Ρίτα ήταν για πολλά χρόνια ανάδοχοι ορφανών και εγκαταλειμμένων παιδιών, στα οποία εξασφάλιζαν ένα στοργικό σπιτικό περιβάλλον.
Καθώς η Πία και ο Όλιβερ πέφτουν πάνω σε σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας των Ράιφενρατ, εξαφανίζεται ακόμη μια γυναίκα. Όλες οι γυναίκες έχουν εξαφανιστεί κοντά στην Ημέρα της Μητέρας. Η Πία είναι πεπεισμένη: O δολοφόνος κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος εκεί έξω, αναζητώντας το επόμενο θύμα του. Και η Ημέρα της Μητέρας πλησιάζει.

"Τέσσερις άνεμοι" της Kristin Hannah

Θα ανακαλύψει τον καλύτερο εαυτό της στους χειρότερους καιρούς.
Τέξας, 1921. Ο Α΄ Παγκόσµιος Πόλεµος έχει τελειώσει και η Αµερική ετοιµάζεται να µπει σε µια νέα, αισιόδοξη περίοδο. Αλλά για την Έλσα Γουόλκοτ, που θεωρείται πολύ µεγάλη για να παντρευτεί, το µέλλον διαγράφεται ζοφερό µέχρι τη νύχτα που γνωρίζει τον Ρέιφ Μαρτινέλι και αποφασίζει να αλλάξει τη ρότα της ζωής της.Το 1934 ο κόσµος έχει αλλάξει· εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και η ξηρασία έχει καταστρέψει τις Μεγάλες Πεδιάδες. Οι αγρότες δουλεύουν σκληρά για να µη χάσουν τη γη και τη ζωή τους. Στο αγρόκτηµα των Μαρτινέλι όλα πεθαίνουν, µαζί και ο σαθρός γάµος της Έλσας· κάθε µέρα είναι µια καταδικασµένη µάχη µε τη φύση, µια πάλη για να κρατήσει τα παιδιά της στη ζωή. Σε αυτή την αβέβαιη και επικίνδυνη εποχή, η Έλσα είναι αναγκασµένη να πάρει µια σκληρή απόφαση: να πολεµήσει για τη γη που αγαπά ή να την εγκαταλείψει και να πάει στη ∆ύση, στην Καλιφόρνια, σε αναζήτηση µιας καλύτερης ζωής. Οι Τέσσερις άνεµοι είναι ένα συναρπαστικό µυθιστόρηµα που ζωντανεύει την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης –τις σκληρές αλήθειες που δίχασαν τους Αµερικανούς και τις µακροχρόνιες συγκρούσεις ανάµεσα στους έχοντες και τους µη έχοντες. Είναι ένας ύµνος στην ελπίδα, την ανθεκτικότητα και τη δύναµη του ανθρώπινου πνεύµατος απέναντι στις αντιξοότητες, ένα ανεξίτηλο πορτρέτο της Αµερικής, ιδωµένο µέσα από τα µάτια µιας αδάµαστης γυναίκας, της οποίας η γενναιότητα και η θυσία θα καθορίσουν µια ολόκληρη γενιά.

"Το σπίτι με τις φοινικιές" της Τίτσας Πιπίνου

Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα-ψηφιδωτό που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα και αφηγείται ιστορίες ανθρώπων των οποίων η ζωή παρασύρθηκε στη δίνη ιστορικών γεγονότων που συγκλόνισαν τον κόσμο.
Ρόδος, 1927. Όταν η οικογένεια του Φιλήμονα Σαλίβερου μεταναστεύει απ’ το μικρό άγονο νησί τους στη Ρόδο για να συνεχίσουν τα τρία παιδιά το σχολείο, κανείς τους δεν διανοείται τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη ζωή τους.
Κάιρο, 1934. Η Μαρίνα, η όμορφη και περήφανη κόρη της οικογένειας Σαλίβερου, ταξιδεύει με προορισμό το Κάιρο για να μείνει στην εύπορη οικογένεια των θείων της. Εκεί θα γνωρίσει τον Ανδρέα Λίντον, έναν ανεξάρτητο και παθιασμένο με την περιπέτεια άνδρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πολέμου θα γίνει ήρωας.
Η ιστορία των οικογενειών Σαλίβερου και Λίντον ορθώνεται με αξιοπρέπεια μπροστά στη ματαίωση των ονείρων τους, στις διαψεύσεις, στα πάθη, στις φιλοδοξίες και στις απώλειες κατά τα δύσκολα χρόνια της Ιταλοκρατίας –σαν τις δύο πανύψηλες φοινικιές που στέκονται αγέρωχες μπροστά στην παλιά έπαυλη, δίνοντας μια ψευδαίσθηση αρχοντιάς ανάμεσα στα ρημαγμένα φτωχόσπιτα της γειτονιάς.

"Ο ήχος των πουλιών" του Sebastian Faulks

Μια οικογενειακή σάγκα που εμπνεύστηκε ο Βρετανός Sebastian Faulks προκειμένου να φωτίσει τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις των βετεράνων του ΒΠΠ.
O ήχος των πουλιών είναι ένα μυθιστόρημα με συντριπτική συναισθηματική δύναμη, μια ιστορία αγάπης, θανάτου, έρωτα και επιβίωσης.
Ο Στίβεν Ρέισφορντ, ένας νεαρός βρετανός, φτάνει στην Αμιέν της Βόρειας Γαλλίας το 1910 για να μείνει με την οικογένεια Αζέρ. Εκεί ερωτεύεται την Ιζαμπέλ, η οποία είναι δυστυχισμένη στον γάμο της. Αλλά, καθώς ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη του πολέμου, η σχέση τους διαλύεται και ο Στίβεν κατατάσσεται εθελοντικά στο Δυτικό Μέτωπο.
Με την αγάπη του για την Ιζαμπέλ θαμμένη για πάντα στην καρδιά του, βιώνει την απίστευτη φρίκη του πολέμου από την οποία ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και κανένας αναγνώστης του βιβλίου δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος.

"Άνθρωπος 4.0" του Δημήτρη Λακασά

Για μια σοφή διαχείριση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Τι είναι επιτέλους αυτή η 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Αφορά τη βιομηχανία των ανεπτυγμένων χωρών ή μήπως μας αφορά όλους; Τα ερωτήματα που δημιουργεί η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι πολλά και δύσκολα, η απάντηση όμως είναι απλή. Η σοφή διαχείριση της γνώσης θα αποτελέσει το σημείο-κλειδί στην επιτυχημένη εφαρμογή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο άνθρωπος έχει φθάσει σε μια καμπή της εξελικτικής του πορείας και βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε σταυροδρόμι, όπου καλείται να διαμορφώσει το μέλλον του.
Το βιβλίο Άνθρωπος 4.0 επιχειρεί μια διείσδυση στα άδυτα των νέων τεχνολογιών με μια απλή ματιά και με την ίδια ματιά βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας. Τάσσεται ξεκάθαρα και με επιχειρήματα υπέρ του ανθρώπου στο νέο δίλημμα «άνθρωπος ή μηχανή». Εν τέλει, θα επικρατήσει το φως ή το σκοτάδι στη νέα εποχή που έρχεται; Η μήπως αυτή η εποχή κιόλας ήρθε;

"Ο Δρακοσυλλέκτης: Ένα παγωτό για τον Ισίδωρο" του Κυριάκου Αθανασιάδη

To τρίτο βιβλίο της νέας σειράς «Δρακοσυλλέκτης» από τους αγαπημένους σε όλα τα παιδιά Κυριάκο Αθανασιάδη και Ναταλία Καπατσούλια. Ιστορίες με συμπαθητικά δρακάκια που μπλέκονται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες!
Πριν από πολλά πολλά χρόνια υπήρχαν δράκοι. Αλλά φοβόνταν τους ανθρώπους και πήγαν να κρυφτούν στα δάση. Όμως κάποιοι δράκοι εξακολουθούσαν να γυρίζουν μόνοι τους στην εξοχή. Καμιά φορά, έμπαιναν και στις πόλεις. Και οι άνθρωποι τότε έτρεχαν δεξιά αριστερά, και γινόταν μεγάλη φασαρία. Έτσι, μια μέρα, ένα παιδί αποφάσισε να μαζέψει όλους τους δράκους και να τους οδηγήσει σε μια μυστική περιοχή. Το παιδί αυτό το έλεγαν Δρακοσυλλέκτη.

"Τι ώρα είναι;" του David A. Adler

Ένα πρωτότυπο STEM βιβλίο που εισάγει τα παιδιά στην έννοια του χρόνου και τα μαθαίνει να διαβάζουν την ώρα σε ψηφιακά και αναλογικά ρολόγια.
Τέσσερις μικροί ταξιδιώτες στο διάστημα ανυπομονούν να φάνε πίτσα. Όμως… τι ώρα είναι;
Ακολούθησε τους μικρούς αστροναύτες και τον Αρειανό φίλο τους στη διαγαλαξιακή περιπέτειά τους και ανακάλυψε τι είναι οι ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα.
Μάθε τις διαφορές ανάμεσα στα ψηφιακά και τα αναλογικά ρολόγια και, φυσικά, βρες πόση ώρα χρειάζεται για να φας μια νόστιμη, λαχταριστή πίτσα στο διάστημα!
Ο βετεράνος συγγραφέας των non fiction παιδικών βιβλίων David Adler ενσωματώνει μαθηματικές έννοιες όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση σε αυτό το διασκεδαστικό αφήγημα. Ένα χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση της έννοιας του χρόνου και της ώρας που περιέχει γλωσσάρι για την επεξήγηση των ζωνών ώρας, της θερινής ώρας κ.ά.

"Μπόγκι το ψευτρόνι" του Aaron Blabey

Ένα ακόμα ξεκαρδιστικό βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Μπόγκι το Παγκ.
Ο Μπόγκι το Παγκ είναι σούπερ παντού, παίζει πιάνο, διαβάζει και ξέρει κουνγκ-φου.
Μα αν ψάχνεις ψεγάδι καλά και σώνει, εντάξει λοιπόν: είναι ψευτρόνι!
Ακόμη ένα σούπερ διασκεδαστικό βιβλίο από τον πολυβραβευμένο Aaron Blabey, που μας χάρισε το απίθανο Μπόγκι, ο Φαταούλας.
Αλήθεια λέμε, δεν είναι ψέματα!

"Ιδιωτική παραλία" της Sophie Lescaut

Ένα βιβλίο που μιλάει για τη διαφορετικότητα με χιούμορ.
Μια οικογένεια Πλατυπόδων παίρνουν τα μπανιερά τους για να πάνε θάλασσα αλλά τους διώχνουν συνεχώς από τις παραλίες τα άλλα ζώα. Μέχρι που βρίσκονται με κάποια εξίσου κατατρεγμένα ζώα, που ψάχνουν μια διαθέσιμη παραλία. Γίνονται μια μεγάλη παρέα και συνεχίζουν μαζί τις αναζητήσεις ώσπου στο τέλος βρίσκουν μια παραλία που την κάνουν ανοιχτή για όλους.