Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ.
Στην αρχή φαίνεται να είναι μία ακόμη θλιβερή υπόθεση:
Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο 84χρονος Τέο Ράιφενρατ, που ζούσε απομονωμένος τα τελευταία είκοσι χρόνια, πέθανε στο σπίτι του πριν από αρκετές ημέρες. Κατά τη διάρκεια όμως της έρευνας, η Πία Ζάντερ και ο Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν ανακαλύπτουν στο οικόπεδο του νεκρού τα λείψανα πολλών γυναικών. Ήταν ο Ράιφενρατ ένας αδίστακτος κατά συρροή δολοφόνος που έθαβε τα θύματά του κάτω από το κλουβί του σκύλου; Μαζί με τη σύζυγό του Ρίτα ήταν για πολλά χρόνια ανάδοχοι ορφανών και εγκαταλειμμένων παιδιών, στα οποία εξασφάλιζαν ένα στοργικό σπιτικό περιβάλλον.
Καθώς η Πία και ο Όλιβερ πέφτουν πάνω σε σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας των Ράιφενρατ, εξαφανίζεται ακόμη μια γυναίκα. Όλες οι γυναίκες έχουν εξαφανιστεί κοντά στην Ημέρα της Μητέρας. Η Πία είναι πεπεισμένη: O δολοφόνος κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος εκεί έξω, αναζητώντας το επόμενο θύμα του. Και η Ημέρα της Μητέρας πλησιάζει.

Προσωπική άποψη:
Ένατο και τελευταίο, μέχρι στιγμή τουλάχιστον, βιβλίο της σειράς "Bodenstein & Kirchhoff" της Nele Neuhaus, και έκτο που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, με την συγγραφέα να μας προσφέρει μία ακόμα έντονη και δυνατή αστυνομική περιπέτεια, τα θρίλερ στοιχεία της οποίας είναι πιο έντονα από κάθε άλλη φορά, στέλνοντας ρίγη ανατριχίλας στη ραχοκοκαλιά μας, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε πως η ιστορία αυτή δεν αποτελεί απλά αποκύημα της φαντασίας της, αλλά πως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, θυμίζοντάς μας πόσο τρομακτική και αρρωστημένη μπορεί να υπάρξει η ανθρώπινη φύση.

Ο 84χρονος Τέο Ράιφενρατ, ο οποίος τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του τα είχε περάσει σχεδόν σε πλήρη απομόνωση, φεύγει από τη ζωή, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό αρκετές μέρες μετά τον θάνατό του, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί ερωτηματικά, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει τι ακριβώς τον προκάλεσε. Ωστόσο, αυτό που θα προκαλέσει σοκ στους ερευνητές της υπόθεσης δεν είναι ο θάνατος αυτός, αλλά το γεγονός πως στο οικόπεδο όπου στεγάζεται στο σπίτι του νεκρού άντρα, βρίσκονται οστά που ανήκουν σε πολλές διαφορετικές γυναίκες, πράγμα που σημαίνει πως μιλάμε για κατά συρροήν εγκληματική ενέργεια. Και πράγματι, δεν αργούν να εντοπίσουν την ταυτότητα αρκετών θυμάτων, με όλες τους να είναι δηλωμένες ως αγνοούμενες και μάλιστα ορισμένες από αυτές πολλά χρόνια πίσω.

Εδώ, λοιπόν, είναι που γεννάται το μεγάλο ερώτημα του βιβλίου; Ήταν ο Ράιφενρατ ο κατά συρροήν δολοφόνος που αναζητούσαν; Τα οστά που βρέθηκαν στο οικόπεδό του είναι αρκετά για να τον κατηγορήσουν και να του φορτώσουν μια τέτοια βαριά ενοχή; Η Πία και ο Όλιβερ δεν είναι και τόσο σίγουροι γι' αυτό, όμως πρέπει να κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον, να ανακαλύψουν ποιος και για ποιον λόγο μπορεί να σκότωνε αυτές τις γυναίκες και να τις έθαβε στο οικόπεδο του Ράιφενρατ. Δεύτερον, με αφορμή την εξαφάνιση μιας ακόμα γυναίκας, ενόσω η Ημέρα της Μητέρας όπου εξαφανίστηκαν όλα τα θύματα πλησιάζει, να κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν προκειμένου να ανακαλύψουν την αλήθεια και να σώσουν την καημένη γυναίκα πριν να είναι αργά. Ωστόσο, ούτε τα στοιχεία ούτε ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους μοιάζει να λειτουργεί υπέρ τους.

Αν κάτι είναι σίγουρο για το συγκεκριμένο βιβλίο, αυτό δεν είναι άλλο απ' το ότι είναι άκρως απολαυστικό και απόλυτα χορταστικό, τόσο όσον αφορά το περιεχόμενό του όσο και την έκτασή του. Και παρά που είναι ένα μεγάλο σε όγκο μυθιστόρημα, δεν νιώθεις να σε κουράζει ούτε για μια στιγμή, αφού σε παρασύρει σε μια σκοτεινή περιπέτεια γεμάτη μυστικά, εκπλήξεις και ανατροπές, που δεν σε αφήνει ούτε να βαρεθείς, αλλά ούτε και να χαλαρώσεις, φτάνοντας πολλές φορές κοντά στο να δοκιμάσει τα όρια των αντοχών σου, αλλά χωρίς ποτέ να τα ξεπεράσει. Το γεγονός δε πως η ιστορία αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, την καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, με έναν κάπως διαστροφικό τρόπο, αποτελώντας παράλληλα και μια ανάλυση της ανθρώπινης ψυχής και του πως αυτή μπορεί να λειτουργεί ούσα ακρωτηριασμένη, καθώς και του τι μπορεί να συμβαίνει μέσα σε μια οικογένεια χωρίς να το γνωρίζει κανείς, αλλοιώνοντας τον πυρήνα της με τραγικές συνέπειες για όλους.

Η εξέλιξη των Πία και Όλιβερ, από βιβλίο σε βιβλίο, είναι πραγματικά εξαιρετική και σε κάθε νέα τους περιπέτεια έχουν να μας προσφέρουν κι ένα νέο κομμάτι του εαυτού και της προσωπικότητάς τους, χωρίς όμως αυτό να καταρρίπτει την εικόνα που ήδη έχουμε χτίσει γι' αυτούς, αλλά αντίθετα την ενισχύει και την θωρακίζει δημιουργώντας ένα πιο ολοκληρωμένο σύνολο το οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα, μα και να ταυτιστούμε περισσότερο μαζί του. Παράλληλα, έχουμε εξαιρετική σκιαγράφηση και της οικογένειας Ράιφεναρτ, την ιστορία της οποίας πληροφορούμαστε μέσα από την έρευνα των δύο προηγούμενων και η οποία φέρνει στο φως πράγματα που ακόμα κι αν έχουμε αρχίσει να τα υποψιαζόμαστε, ξεπερνάνε κατά πολύ τη φαντασία μας, ξαφνιάζοντάς μας όμως ευχάριστα, αφού δεν αγγίζουν τα όρια της υπερβολής προς χάριν εντυπωσιασμού, αλλά παραμένουν μέσα σε πλαίσια που ακόμα κι αν είναι έξω απ' τα δικά μας, μπορούν να σταθούν.

Αν και η ροή φαντάζει κάπως αργή, ειδικά κατά το πρώτο μισό του βιβλίου, πράγμα που συμβαίνει σε όλα τα βιβλία της συγγραφέως, στην προκειμένη περίπτωση, αντί να σπάσει την ένταση, βοηθάει ώστε να χτιστεί αυτή ακόμα καλύτερα, σε πιο δυνατές και σταθερές βάσεις, έτσι που όταν αρχίζει ν' αποκτά πολλαπλές διαστάσεις, είμαστε σε θέση να τις ακολουθήσουμε με το ίδιο ενδιαφέρον όλες τους, όχι απλά παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αλλά έχοντας γίνει μέρος αυτών. Επιπλέον, στο στόχαστρο της συγγραφέως μπαίνουν και διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η αναδοχή παιδιών από οικογένειες που ίσως και να μην είναι πάντοτε κατάλληλες όπως φαινομενικά δείχνουν, δίνοντας τροφή για σκέψη και προβληματισμό, εκτός από μια δυνατή αφήγηση με τρομακτικές αφηγήσεις και περιγραφική απεικόνιση βιαιότητας και αγριότητας, γιατί η μεγαλύτερη αγριότητα του ανθρώπου είναι αυτή που κρύβει στην ψυχή του και δεν μπορούμε πάντοτε να την διακρίνουμε, γι' αυτό μπορεί να είναι και η πιο επικίνδυνη απ' όλες.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nele Neuhaus
Μεταφραστής: Τσαλής Βασίλης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 648
ISBN: 978-960-645-154-6