Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Να σας συστήσουμε την Ελίζαμπεθ Κάμερον…
Η κόμισσα του Χεϊβενχέρστ, Ελίζαμπεθ Κάμερον, διαθέτει σπάνια ευγένεια, απεριόριστο θάρρος, που ταιριάζουν απόλυτα με την αξεπέραστη ομορφιά της. Η υπόληψή της, όμως, κλονίζεται όταν την ανακαλύπτουν στην αγκαλιά του Ίαν Θόρντον, ενός τζογαδόρου καρδιοκατακτητή, τον οποίο η καλή κοινωνία έχει αποκλείσει από τους κύκλους της.
Να σας συστήσουμε τον Ίαν Θόρντον…
Ένας επικίνδυνα όμορφος άντρας, με τεράστια περιουσία, άγνωστη στους πολλούς, αλλά και με εξίσου άγνωστη καταγωγή. Το ταξίδι του στην καρδιά της Ελίζαμπεθ είναι γεμάτο ίντριγκες, σκάνδαλα, παρεξηγήσεις και μια τοξική εκδίκηση.
Παρόλο που προορίζεται ο ένας για τον άλλο, είναι επιφυλακτικοί. Η Ελίζαμπεθ και ο Ίαν εμπλέκονται σε μια διελκυστίνδα καχυποψίας και πάθους, που δοκιμάζει την αγάπη και τα όριά τους. Μια αλληλουχία από μυστικά θα τους οδηγήσει από τα σαλόνια του Λονδίνου στα μυστηριώδη Χάιλαντς της Σκοτίας, και εκεί η Ελίζαμπεθ θα αναζητήσει την αλήθεια: Είναι ο Ίαν ένας αδίστακτος προικοθήρας;

Προσωπική άποψη:
Τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας "Sequels", γνωστή στα ελληνικά και ως "Για πάντα", το "Σχεδόν παράδεισος" ήρθε για να ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια σειρά βιβλίων που κατάφερε να μας χαρίσει πολλές, έντονες και ισχυρές συγκινήσεις, κάνοντάς μας όχι μόνο να περπατήσουμε στα ίδια μονοπάτια με τους ήρωές τους, ζώντας μαζί τους τις ιστορίες τους που έμελλαν να τους αλλάξουν τις ζωές, αλλά να χτυπήσουν και οι καρδιές μας στον ίδιο ρυθμό με τις δικές τους. Γιατί, στο τέλος κάθε αφήγησης, αυτό που μένει δεν είναι άλλο απ' τα συναισθήματα που αυτή προκάλεσε, μα και απ' τον πόσο καιρό θα καταφέρουν αυτά να μας συντροφεύουν βαθιά μεσ' την καρδιά μας.

Η Ελίζαμπεθ Κάμερον είναι μια γυναίκα στην οποία κανένας άντρας δεν θα μπορούσε να αντισταθεί, ακόμα κι αν το προσπαθούσε.Η κόμισσα του Χεϊβενχέρστ, εκτός από τον τίτλο, την κοινωνική θέση και την ομορφιά της, διαθέτει κι έναν αξιομνημόνευτο χαρακτήρα, ούσα θαρραλέα, ευφυής, ευγενική, περήφανη, πιστή στις ιδέες της και όχι μόνο, μα την ίδια στιγμή διατηρώντας μια αθωότητα που δεν γίνεται να μην σε γοητεύσει. Και όμως, μια γυναίκα σαν κι αυτή θα μπλέξει, εξαιτίας των ζηλόφθονων φιλενάδων της, σε ένα σκάνδαλο με έναν άντρα που παρά την περιουσία του, έχει τη χειρότερη δυνατή φήμη στους κύκλους της καλής κοινωνίας, λόγω του ότι είναι τζογαδόρος, ερωτύλος και στην πραγματικότητα, αγνώστου καταγωγής, με τις φήμες να τον θέλουν νόθο γιο ενός πολλού γνωστού αριστοκράτη. Ο λόγος για τον Ίαν Θόρντον, που εκεί που δεν το περιμένει, θα συναντήσει τη γυναίκα εκείνη που προορίζεται να του αλλάξει τη ζωή.

Χωρίς να θέλω ν' ακουστώ υπερβολική, αυτή δεν είναι απλά μια απ' τις καλύτερες ιστορίες της McNaught, αλλά ίσως η καλύτερη που έχω διαβάσει, και ναι, ο καθένας μας έχει τα προσωπικά του κριτήρια, τα οποία και αναμφίβολα καθορίζουν και επηρεάζουν τα γούστα του, όμως κάποια πράγματα είναι δεδομένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, όπως είναι το πόσο καλογραμμένη μπορεί να είναι μια ιστορία, πόσο σωστά δομημένη ως προς τη δράση και την ανάπτυξή της, μα και πόσο ουσιώδης ως προς την εξέλιξη των ίδιων της των χαρακτήρων, που δεν παύουν στιγμή ν' αποτελούν τον κύριο παλμό όλης της δράσης, αλλά και της αντίδρασης, αυτής. Και το "Σχεδόν παράδεισος" είναι μια τέτοια ιστορία, που κατάφερε να με παρασύρει μαζί της και που ακόμα κι αν έχει ψεγάδια, δεν τα παρατήρησα και δεν τα πρόσεξα ούτε για μια στιγμή.

Όσον αφορά το αισθηματικό κομμάτι, έχουμε να κάνουμε με μια εσωτερική πάλη δύο χαρακτήρων που παλεύουν, όχι τόσο να κατανοήσουν και να παραδεχθούν τα δικά τους συναισθήματα, όσο να κάνουν τον άλλον απέναντί τους να καταλάβει πόσο μεγάλη βαρύτητα έχουν αυτά και πως διόλου επιπόλαια δεν είναι, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που μπορεί να φαντάζουν ως τέτοια. Πρόκειται για μια "μάχη" ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που παρά που θέλουν και πρέπει να είναι μαζί, δεν μπορούν να παραβλέψουν τα άγχη και τις αγωνίες τους, αλλά ούτε μπορούν να αγνοήσουν τα πλαίσια εκείνα μέσα στα οποία οριοθετούνται ορισμένες καταστάσεις, ακόμα κι αν δεν το επιλέγουμε εμείς, απλά και μόνο επειδή υπάρχουν κάποιες στιγμές που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.

Η Ελίζαμπεθ πρέπει να παντρευτεί με κάποιον ευκατάστατο άντρα προκειμένου να σώσει την πατρική της περιουσία και να γίνει, ουσιαστικά, θυσία για την οικογένειά της -ή τουλάχιστον, για ό,τι απέμεινε από αυτήν-, φέροντας στις πλάτες της και το βάρος της ευθύνης της διαχείρισης αυτής. Γίνεται θύμα της πλεκτάνης ανθρώπων που η ίδια εμπιστευόταν, πέφτει στην καλοστημένη τους παγίδα και βλέπει την καλή της φήμη να καταρρέει, αιματοβαμμένες μονομαχίες να λαμβάνουν χώρα, ενώ την ίδια ώρα εξαφανίζεται ο αδερφός της κι εκείνη πνίγεται ανάμεσα στα χρέη της και στα κομμάτια της διαλυμένης της ζωής. Ο Ίαν, λοιπόν, είναι η μόνη της διέξοδος, αλλά την ίδια στιγμή και ο μοναδικός άντρας που έχει κάνει την καρδιά της να χτυπήσει σε άγνωστους ρυθμούς. Μπορεί, όμως, ν' αφεθεί στα χέρια του; Κι εκείνος, με τη σειρά του, μπορεί να παραδοθεί στο βλέμμα της εκείνο που τον μάγεψε από την πρώτη στιγμή;

Ειλικρινά, θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, πολλά περισσότερα, αλλά πραγματικά δεν θέλω να σας χαλάσω ούτε ένα χιλιοστό της μαγείας της ιστορίας αυτής και της απόλαυσης που σου προσφέρει σε κάθε της κεφάλαιο. Ανατρεπτική, γεμάτη μυστικά, παρεξηγήσεις, σκάνδαλα και ίντριγκες, το βιβλίο αυτό είναι ένα συναισθηματικό roller coaster που δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα και που καμία στιγμή δεν μας προετοιμάζει για όσα πρόκειται ν' ακολουθήσουν στη συνέχεια. Μια ιστορία κυρίως χαρακτήρων, που μέσα από την κοινή τους πορεία καλούνται να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να παλέψουν γι' αυτά που εκείνοι θέλουν και όχι για όσα θα έπρεπε να θέλουν. Γιατί, σε παράδεισο μπορεί να μεταμορφωθεί ακόμα κι ένας απλός κήπος, αρκεί να τον μοιράζεσαι μαζί μ' εκείνον που κάνει να ηχούν μέσα σου οι σάλπιγγες του ουρανού.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Judith McNaught
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 568
ISBN: 978-618-5543-08-2