"Ιστορία µιας καθωσπρέπει οικογένειας" της Rosa Ventrella

Δεκαετία του ογδόντα. Στις εργατικές συνοικίες της παλιάς πόλης του Μπάρι τα παιδιά περνάνε τα καλοκαίρια παίζοντας κυνηγητό στα δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια, ανάµεσα σε µυρωδιές απλωµένων σεντονιών και σάλτσας για το µεσηµεριανό φαγητό που ετοιµάζουν οι µανάδες τους. Όλοι γνωρίζουν την «Κακορίζικη», τη µικρή Μαρία Ντε Σάντις, µε τον εκρηκτικό, δύστροπο χαρακτήρα. Η Μαρία είναι αφοσιωµένη στην οικογένειά της, στην αγράµµατη µητέρα, στα δυο µεγαλύτερα αδέρφια της και σε έναν τυραννικό πατέρα, ονειρεύεται όµως να ανοίξει µια µέρα τα φτερά της, µακριά από τη φτώχεια, τη βία και τη µιζέρια της γειτονιάς. Μοναδική της διέξοδος είναι το πάθος για µάθηση και η κρυφή φιλία της µε τον Μικέλε, γιο αντίπαλης οικογένειας. Μια φιλία που, παρά τα χτυπήµατα της µοίρας, θα δυναµώσει µε το πέρασµα του χρόνου και θα µετουσιωθεί σε έρωτα και βαθιά αγάπη. Σε φλόγα για την ίδια τη ζωή.
Μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία για τα όρια της αφοσίωσης, τη δύναµη της φιλίας και του έρωτα, για τη διαχωριστική γραµµή ανάµεσα στη ζωή που έχουµε και στη βούληση να παλέψουµε για µια καλύτερη ζωή.

"Είμαστε αλλού: κορίτσια της προσφυγιάς" της Malala Yousafzai

Δεν παύει ποτέ να με συγκλονίζει το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν την ειρήνη κάτι δεδομένο. Εγώ είμαι ευγνώμων για αυτήν κάθε μέρα. Δεν είναι αυτονόητη. Εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά ζουν τον πόλεμο καθημερινά. Η δική τους πραγματικότητα είναι η βία, τα κατεστραμμένα σπίτια, οι εκατόμβες αθώων. Και η μόνη επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους είναι να φύγουν. Να «επιλέξουν» να εκτοπιστούν. Δύσκολα το λες επιλογή αυτό.
Από τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι

"To Πρώτο Θαύµα" του Gilles Legardinier

Η Κάρεν Χολτ είναι µια ξεχωριστή πράκτορας των µυστικών υπηρεσιών. Ο Μπέντζαµιν Χόργουντ είναι ένας παθιασµένος ιστορικός που η ζωή του ξάφνου ανατρέπεται. Εκείνη ερευνά µια σειρά θεαµατικών κλοπών ιστορικών αντικειµένων ανά την υφήλιο. Εκείνος περνάει τις διακοπές του στη Γαλλία αναπολώντας έναν χαµένο έρωτα. Όταν ο σεβάσµιος καθηγητής Ιστορίας που βοηθούσε την Κάρεν στις έρευνές της πεθαίνει υπό περίεργες συνθήκες, η πράκτορας δεν έχει άλλη επιλογή από το να στρατολογήσει, διά της βίας, τον Μπέντζαµιν.
Αυτά που θα ζήσουν θα τους αναστατώσουν.
Αυτά που θα ανακαλύψουν θα τους σαγηνέψουν.
Αυτά που θα αντιµετωπίσουν µπορούν εύκολα να τους καταστρέψουν…
Στο Πρώτο Θαύµα, ο συγγραφέας των Μικρή ερωτική ιστορία και Αυτή τη φορά δεν την πατάω συνδυάζει, για πρώτη φορά, γοητευτική ίντριγκα, ιστορία, επιστήµη και µυστήριο µε το ανατρεπτικό χιούµορ που τον έχρισε έναν από τους πιο αγαπηµένους συγγραφείς στη Γαλλία σήµερα.

"Η ευφράδεια της σαρδέλας" του Bill Francois

Κι αν γινόταν ν’ ακούσουµε κάτω από το νερό; Κι όµως· µέσα στον «κόσµο της σιωπής» τους τα ψάρια µιλούν… Kι έχουν µάλιστα πολλά να µας πουν! Επιστήµονας, ειδικός της θαλάσσιας ζωής, ο Μπιλ Φρανσουά, µε απλότητα και χιούµορ, µας παίρνει µαζί του για να συναντήσουµε τις φάλαινες µουσικούς ή τον µπακαλιάρο που ανακάλυψε την Αµερική, δίνει τον λόγο στη σαρδέλα αλλά και στον κόκκινο τόνο, µας προσφέρει την ευκαιρία να ακούσουµε τι λέει ο ιππόκαµπος και πώς τραγουδούν τα χτένια του Ατλαντικού.
Μύθοι, ιστορίες και επιστηµονικές ανακαλύψεις, σε µια ονειρική καταβύθιση στον αθέατο υποβρύχιο κόσµο, που προκαλεί θαυµασµό και σεβασµό. Φωτισµένο από τις φθορίζουσες µέδουσες µε τα αόρατα χρώµατα, το βιβλίο αυτό είναι µια κατάδυση στα βάθη της Επιστήµης και της Ιστορίας, µε τρόπο που δείχνει πως οι µύθοι συχνά είναι πιο πειστικοί από την απίστευτη πραγµατικότητα.

"Το μαύρο βιβλίο" του Orhan Pamuk

Ο Γκαλίπ είναι δικηγόρος και ζει στην Ιστανµπούλ. Μια µέρα εξαφανίζεται ξαφνικά η γυναίκα του Ρουγιά. Μήπως τον εγκατέλειψε για να επιστρέψει στον πρώην σύζυγό της ή για χάρη άραγε του ετεροθαλούς αδελφού της Τζελάλ, γνωστού δηµοσιογράφου, που έχει και εκείνος εξαφανιστεί; Καθώς ο Γκαλίπ προσπαθεί να βγάλει άκρη, διαπιστώνει ότι σταδιακά υιοθετεί την ταυτότητα του Τζελάλ: φοράει τα ρούχα του, απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις που εκείνος δέχεται, γράφει ακόµη και τα κείµενά του για την εφηµερίδα. Ο Γκαλίπ προσπαθεί να βρει στοιχεία τριγυρνώντας στην ατµοσφαιρική πόλη, όπου κάθε γωνιά της είναι κι ένα σηµάδι της ιστορίας της, αλλά η φύση του µυστηρίου αλλάζει διαρκώς – ώσπου δέχεται απειλές για τη ζωή του, και τότε αρχίζει να φοβάται το χειρότερο. Στο µαγευτικό περιβάλλον της Ιστανµπούλ, ο Γκαλίπ, εκτός από τη Ρουγιά και τον Τζελάλ, αναζητά εν τέλει και την αληθινή φυσιογνωµία της πόλης του, κυρίως όµως τον ίδιο του τον εαυτό.