Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μερικοί τύποι δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο ένα δυνατό, σταθερό «ΟΧΙ».
Η ζωή του Κίρεν Έλιοτ μέσα σε μια μέρα άλλαξε για πάντα, από μια απερισκεψία με ολέθριες συνέπειες. Η ενοχή που ακόμα τον κατατρύχει αναδύεται στη διάρκεια μιας οικογενειακής επίσκεψης στη μικρή παραθαλάσσια κοινότητα που κάποτε αποκαλούσε σπίτι του.
ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΥΤΟ.
Οι γονείς του Κίρεν παλεύουν να επιβιώσουν σε μια πόλη όπου η θάλασσα ορίζει τις μοίρες των ανθρώπων. Ανάμεσά τους στέκει πάντα η ανάμνηση του αδερφού του, του Φιν, που χάθηκε πριν δώδεκα χρόνια κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης καταιγίδας των τελευταίων ογδόντα χρόνων.
Όταν το πτώμα μιας γυναίκας βρεθεί στην παραλία, βαθιά θαμμένα μυστικά απειλούν να έρθουν στο φως. Ένα ναυάγιο, ένα αγνοούμενο κορίτσι και ερωτήματα που δεν τα πήρε ποτέ το κύμα…

Προσωπική άποψη:
Ξέρω πως το έχω επαναλάβει πολλές φορές, αλλά θα το κάνω ακόμα μία. Η Jane Harper είναι μια σύγχρονη πένα της αστυνομικής λογοτεχνίας, που διαθέτει μια πολύ ισχυρή και δυνατή φωνή, και που επάξια έχει καταφέρει να κατακτήσει μια πολύ υψηλή θέση στις καρδιές και στις προτιμήσεις των αναγνωστών του είδους -και όχι μόνο. Γιατί η Harper διαθέτει στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλους ομότεχνούς της που παίζουν μπάλα στο ίδιο γήπεδο με αυτήν, με σημαντικότερο όλων, την ενσυναίσθησή της, που όχι μόνο δεν διστάζει να την προβάλει αλλά αντίθετα την κάνει μέρος των αφηγήσεών της, κάθε φορά, ξεφεύγοντας από την κλασσική, τετριμμένη αστυνομική προσέγγιση, μιλώντας στην καρδιά μας και όχι μόνο στο μυαλό μας.

Ο Κίρεν Έλιοτ, μαζί με την σύντροφό του Μία, με την οποία γνωρίζονται από παιδιά, έχουν χτίσει μια ζωή, μαζί με την κορούλα τους, στο Σίδνεϊ, με τον πρώτο να πιστεύει πως έχει καταφέρει ν' αφήσει πίσω του το παρελθόν, κάτι που σύντομα θα ανατραπεί, όπως και η ίδια η ζωή του, για μια ακόμη φορά, όταν θα επιστρέψει στη γεννέτηρά του, προκειμένου να βοηθήσει τη μητέρα του να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε ο πατέρας του, που πάσχει από άνοια, να μεταφερθεί σε ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον φροντίζουν καλύτερα. Θα επιστρέψει στο μέρος εκείνο όπου δώδεκα χρόνια πριν επλήγησε από μια τρομερή κακοκαιρία, που άφησε πίσω της νεκρούς, κατεστραμμένες περιουσίες και διαλυμένες ψυχές.

Ανάμεσα στα θύματα εκείνης της καταστροφής, και ο αδερφός του Φιν, που "έφυγε" από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μια διαλυμένη οικογένεια και δεκάδες ερωτηματικά. Παράλληλα, μια νεαρή κοπέλα εξαφανίστηκε από την παραλία και δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή, ο δεκαοχτάχρονος τότε Κίρεν παρ' ολίγον να χάσει και τη δική ζωή του εξαιτίας ορισμένων ηλίθιων αποφάσεων, που με τη σειρά τους οδήγησαν στο θάνατο δύο ακόμα άντρες. Και τώρα, ο Κίρεν επιστρέφει εκεί όπου κανείς στη θέση του δεν θα ήθελε, γιατί τόσο οι γονείς του όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής, δεν μπορούν να ξεχάσουν τη συμμετοχή του στην τραγωδία εκείνης της μέρας, ενώ βαθιά μέσα του, ούτε ο ίδιος νιώθει άξιος για λύτρωση και συγχώρεση, φορτώνοντας τον εαυτό του με ακόμα μεγαλύτερες ενοχές, με τον ίδιο ν' αποτελεί τον πιο αυστηρό κριτή του εαυτού του.

Τώρα, δώδεκα χρόνια μετά, το πτώμα μιας γυναίκας θα βρεθεί στην παραλία και ο κόσμος θ' αρχίσει να μιλάει. Πολλοί απ' όσους βρίσκονταν στην καρδιά της καταστροφής του παρελθόντος, βρίσκονται στην ακτή και σήμερα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο στόχαστρο όλων ως ύποπτοι, με τις φήμες να εξαπλώνονται όλο και πιο γρήγορα, με όλο και πιο οργιώδη τρόπο, με την τεχνολογία να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο σε αυτό -γιατί όποιος δεν τολμάει να μιλήσει φανερά, εύκολα μπορεί να πει ό,τι θέλει πίσω από την ανωνυμία που του προσφέρει ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη, χωρίς καν να χρειάζεται αποδείξεις για τα όσα λέει. Κι έτσι είναι που η πραγματικότητα με τις υποθέσεις και τα φανταστικά σενάρια μπλέκονται σε ένα κουβάρι που μοιάζει να μην έχει αρχή και τέλος, και που φέρνει αντιμέτωπους το παρελθόν με το παρόν, φέρνοντας στην επιφάνεια αλήθειες που είχα θαφτεί καλά, και μυστικά που νόμιζαν πως τα είχε πνίξει το κύμα, όμως στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να πνίξει τους δαίμονές του, παρά μονάχα να τους σιωπήσει για λίγο.

Η Harper είναι μια συγγραφέας που, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, δεν φημίζεται για την γρήγορη εξέλιξη των ιστοριών της. Οι αφηγήσεις της τείνουν να είναι αρκετά αργές, πράγμα που ίσως να μην ευχαριστεί στον απόλυτο βαθμό τους αποκλειστικούς αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά που αν κάποιος είναι ανοιχτός στο να εξερευνήσει τις πολλαπλές πτυχές που ανοίγονται μέσω αυτής της αφηγηματικής προσέγγισης, θα μπορέσει να δει τις ιστορίες αυτές με άλλα μάτια. Γιατί μπορεί ο πυρήνας τους να είναι αστυνομικός, οι διακλαδώσεις όμως που ξεκινάνε από αυτόν και προεκτείνονται προς τόσες άλλες κατευθύνσεις, κρύβουν μέσα τους βαθιές και σπουδαίες αλήθειες, τόσο για την ίδια τη ζωή όσο και τους ανθρώπους, που κανείς τους δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατος και κατ' επέκτασιν, ούτε και οι αλήθειες τους.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της Harper είναι η μοναδική της ικανότητα να δίνει πνοή στον τόπο που εξελίσσεται κάθε φορά η δράση της αφήγησής της, αφού αυτός δεν αποτελεί απλά ένα σκηνικό, αλλά έναν ξεχωριστό, μοναδικό χαρακτήρα που παίζει τον δικό του ρόλο στις εξελίξεις, που συμμετέχει στη δράση και στην αντίδραση αυτής, και που την ίδια στιγμή είναι τόσο γοητευτικός, μα και τόσο επικίνδυνος, που διχάζεσαι ανάμεσα στον φόβο και στην έλξη που σου προκαλεί. Κι εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η Ακτή Έβελιν της Τασμανίας, όπου διαδραματίζεται η ιστορία μας, είναι ένα μέρος ολότελα φανταστικό και όμως, η συγγραφέας το περιγράφει με τόσο ρεαλισμό και ζωντάνια, που νιώθεις σαν να βρίσκεται εκεί, με τα πόδια σου βουτηγμένα στη νοτισμένη άμμο, νιώθοντας τον άνεμο στο πρόσωπό σου και ακούγοντας τα αγριεμένα κύματα να χτυπούν πάνω στα βράχια, που μέσα τους κρύβουν σπηλιές κι ανομολόγητα μυστικά.

Και μέσα από μια μακρά διαδρομή, όπου γνωρίζουμε πληθώρα ανθρώπων, όλοι τους με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους, σπασμένοι και διαλυμένοι από την ίδια τη ζωή μα και το βάρος των δικών τους επιλογών και μυστικών, άνθρωποι πολυδιάστατοι και πολυεπίπεδοι, όπως και η ίδια η ιστορία τους, που βυθίζονται στο πένθος, στη θλίψη και στην αδυναμία διαχείρισης των όσων έχουν αντιμετωπίσει και όλων όσων θα έρθουν, φτάνουμε σε ένα σπαραξικάρδιο φινάλε που σε αφήνει μουδιασμένο και με την καρδιά σου να βουλιάζει, μα και χωρίς να είσαι σίγουρος για το πως πρέπει ν' αντιδράσεις, πόσο μάλλον για το πως πρέπει να νιώσεις. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, ένα ενδιαφέρον και πολύπλευρο αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονες ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις, που θα μας προσφέρει έντονες στιγμές μυστηρίου, ισχυρές δόσεις αγωνίας, μα πάνω απ' όλα, ένα συναισθηματικό χαστούκι που θα θυμάστε για καιρό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jane Harper
Μεταφραστής: Παπαδημητρίου Χίλντα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-03-2589-8