Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ζωή σαν μυθιστόρημα, με το σύμπαν να συνωμοτεί για να επιτευχθεί το ακατόρθωτο, είναι η ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο!
Τι πιθανότητες υπάρχουν ο γιος μεταναστών από τη Νιγηρία να αναδειχθεί δύο φορές MVP, μόλις στα μισά της τρίτης δεκαετίας της ζωής του, και να υπογράψει το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία του NBA;
Η πορεία της ζωής του Γιάννη είναι τόσο μοναδική όσο και ο ίδιος. Με πρωτοφανή σωματικά χαρακτηριστικά και αστείρευτο μπασκετικό ταλέντο, αφήνει πίσω τους αντιπάλους με την ίδια ταχύτητα που στο παρελθόν έτρεχε για να βοηθήσει την οικογένειά του να βιοποριστεί. Πανίσχυρος και δυναμικός κάτω από το καλάθι, έγινε θρύλος που τη ζωή του θα διηγούμαστε για να εμπνέουμε τις επόμενες γενιές.
Γιατί όταν η ίδια η ζωή ξεπερνά και την πιο ζωηρή φαντασία και την πιο ευφάνταστη ταινία, τότε γράφεται Ιστορία!

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως δεν συνηθίζω να διαβάζω βιογραφίες, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Η συγκεκριμένη βιογραφία είναι μία από αυτές, γιατί όταν το κεντρικό της θέμα δεν είναι άλλο από τον Γιάννη Αντετοκούμπο, όπως και να το κάνεις, δεν μπορείς να μην παρασυρθείς σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα, αλλά και γιατί νιώθεις μια παράξενη και ιδιόμορφη "οικειότητα" με το συγκεκριμένο άτομο, η οποία πολύ πιθανόν να οφείλεται στο ότι ξεκίνησε από εκεί που ξεκινάμε οι περισσότεροι, κι όχι μόνο κατάφερε να κατακτήσει το όνειρό του, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, κι αν μη τι άλλο αυτό είναι κάτι που αξίζει να θαυμάζεις.

Από την άλλη, δεν μπορώ να μην παραδεχθώ πως είχα μια κάποια ανησυχία όταν διάβασα το βιογραφικό του συγγραφέα αυτής της βιογραφίας, που είναι μόλις είκοσι πέντε ετών, πράγμα που σημαίνει πως δεν έχει τεράστια προϋπηρεσία στον χώρο του αθλητικογραφίας, και όχι μόνο, και πως πολύ πιθανόν να μην είχε ούτε την απαραίτητη ωριμότητα για να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά ούτε και το απαιτούμενο υλικό ώστε να παρουσιάσει κάτι το απόλυτα ολοκληρωμένο. Κι όμως, αποδείχθηκε περίτρανα πως όλα μου τα άγχη και οι σκέψεις μου ήταν παντελώς αβάσιμες, με τον Puertas να συγγράφει μια απ' τις πιο πλήρεις κι όμορφες βιογραφίες που έχουν φτάσει ποτέ στα χέρια μου.

Μπορεί εμείς, ως Έλληνες, να γνωρίζουμε την ιστορία του Γιάννη, και όσοι είναι φανατικοί ακόλουθοί του να μην κερδίζουν πολλές νέες πληροφορίες μέσα από ένα βιβλίο όπως αυτό, όμως έχουν την ευκαιρία να τις εξερευνήσουν και πάλι από την αρχή, ανακαλύπτοντας και ορισμένες πτυχές που ίσως να μην κατανοούσαν πλήρως, ή που τους δίνεται η ευκαιρία να τις επανεξετάσουν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Για εκείνους, πάλι, που δεν γνώριζαν τίποτα απολύτως, πέραν ίσως κάποιων πολύ βασικών στοιχείων, η εξιστόρηση αυτής της ιστορίας θα τους παρασύρει και θα τους θυμίσει κάτι από παραμύθι -πράγμα απόλυτα λογικό, τόσο λόγω της πορείας της ζωής του Γιάννη, όσο και λόγω του ότι το μισό βιβλίο αφορά τη ζωή πριν το NBA.

Το βιβλίο δεν εστιάζει τόσο στα στατιστικά και σε αθλητικές λεπτομέρειες, που σίγουρα θα κούραζαν αναγνώστες που δεν είναι τόσο μεγάλοι γνώστες του αθλήματος του μπάσκετ -ή που δεν παίζουν στοιχήματα όλη μέρα, σαν μερικούς που γνωρίζω-, αλλά είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικό, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάλυση της ζωής και του χαρακτήρα του ίδιου του ανθρώπου που θέλει να μας συστήσει και παρά που, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, δεν τελειώνει με το φινάλε της καριέρας του Γιάννη -πώς θα μπορούσε, άλλωστε;-, τελειώνει με το πικ αυτής, με τη στιγμή που σίγουρα τον καθορίζει ως αθλητή και που θα μείνει στις μνήμες όλων για πάντα. Εξαιρετική δουλειά από τον Puertas, αλλά και από τις εκδόσεις Κάκτος.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: José Manuel Puertas
Μεταφραστής: Παπαδάκης Κ. Νικόλαος
Εκδόσεις: Κάκτος
Κατηγορία: Βιογραφικά
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-382-074-1