Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Θυμάμαι πολύ καλά τη στιγμή. Αγναντεύαμε τη θάλασσα και τον πυρωμένο ορίζοντα. Και τότε η Άννα με ρώτησε: «Αν είχα κάνει κάτι κακό, θα μ’ αγαπούσες ακόμη;»
Εσείς τι θα απαντούσατε στη θέση μου; Η Άννα ήταν η γυναίκα της ζωής μου, σε τρεις βδομάδες θα παντρευόμασταν. Φυσικά θα συνέχιζα να την αγαπάω, ό,τι κι αν είχε κάνει. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα… Τότε όμως ψαχούλεψε την τσάντα της με χέρια που έτρεμαν, έβγαλε μια φωτογραφία και μου την έδωσε.
«Εγώ το έκανα αυτό.»
Άναυδος, ανακάλυψα το μυστικό που έκρυβε και κατάλαβα ότι η ζωή μας είχε αλλάξει για πάντα. Σοκαρισμένος, σηκώθηκα κι έφυγα χωρίς να πω λέξη.
Όταν γύρισα, ήταν πια αργά, η Άννα είχε φύγει. Κι από τότε ψάχνω να τη βρω.

Προσωπική άποψη:
Ο Guillaume Musso θεωρείται, και όχι άδικα, μια απ' τις πιο δυνατές και ιδιαίτερες αστυνομικές πένες της εποχής μας, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού πολλά απ' τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 44 γλώσσες. Είναι ένας συγγραφέας που δεν θα έλεγε κανείς πως αρέσκεται να μένει στα ίδια και στα ίδια, αλλά που πειραματίζεται και κάθε φορά καταφέρνει να σε εκπλήξει προσφέροντάς σου κάτι το διαφορετικό, διατηρώντας, ωστόσο, ένα στοιχείο πολύ σταθερό και συγκεκριμένο, που δεν είναι άλλο από το "πάντρεμα" μιας δυνατής αστυνομικής πλοκής γεμάτη μυστήριο, με την εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και του συναισθηματικού κόσμου των ανθρώπων, ο οποίος μπορεί να επηρεαστεί από πάρα πολλές συνθήκες και δεδομένα, οδηγώντας μας σε μονοπάτια εντελώς διαφορετικά απ' αυτά που θα περιμέναμε.

"Το κορίτσι του Μπρούκλιν" δεν αποτελεί εξαίρεση, και η ερωτική ιστορία του Ραφαέλ και της Άννας καταφέρνει να μας καθηλώσει από τις πρώτες κιόλας στιγμές, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Κυανή Ακτή, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τον γάμο τους, οι δυο τους έρχονται σε μια σύγκρουση, με τον Ραφαέλ να διεκδικεί να μάθει περισσότερα για το παρελθόν της αγαπημένης του, που εκείνη μοιάζει να κρατάει επτασφράγιστο μυστικό. Και ίσως οι λόγοι της να μην ήταν τόσο ανίσχυροι όσο πιθανότατα να πίστευε ο Ραφαέλ, αφού, παρά τη θετική του απάντησή στην ερώτησή της αν θα την αγαπούσε ακόμα κι αν είχε κάνει κάτι κακό, εκείνος σοκάρεται όταν του δείχνει μια φωτογραφία που ταράζει τον κόσμο του και τον οδηγεί σε φυγή. Και όταν βρίσκει την ψυχραιμία του κι επιστρέφει πίσω, η Άννα δεν είναι πλέον εκεί και το να την εντοπίσει, θ' αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ έως σήμερα.

Ο Musso έχει μια συγκλονιστικά ταξιδιάρικη πένα, από εκείνες που σε κάνουν ν' απολαμβάνεις κάθε τους φράση, κάθε τους λέξη, που μοιάζουν να είναι τοποθετημένες με τέτοιον τρόπο που δεν αφηγούνται απλά μια ιστορία, αλλά που η ιστορία αυτή ζει και πάλλεται μέσα τους. Το μυστήριο είναι διάχυτο καθ' όλη τη ροή της αφήγησης, που αν και σε πρώτο πρόσωπο, μοιράζεται ανάμεσα σε διαφορετικούς χαρακτήρες, ταξιδεύοντάς μας από το παρόν στο παρελθόν και από τότε σε τόπο, ξεδιπλώνοντας έτσι, πολύ οργανικά, το κουβάρι της κρυφής ζωής της Άννας και όλων των γεγονότων εκείνων που την έχουν οδηγήσει στο σήμερα και που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της -και κατ' επέκτασιν, πως αυτός έχει επιδράσει πάνω σε εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί της, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενώνοντας όλα τα άκρα της ζωής της σε ένα σημείο.

Όπως προανέφερα, ο Musso, εκτός απ' το να δημιουργεί ενδιαφέρουσες και περίπλοκες ιστορίες -αλλά σε καμία περίπτωση μπερδεμένες-, δίνει μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων του, που θα έλεγε κανείς πως αποτελούν τους πυλώνες των ιστοριών του γιατί χωρίς αυτούς, καμία από αυτές, δεν θα ήταν τόσο ξεχωριστή και μοναδική. Αναγνωρίζει το ότι ο άνθρωπος δεν είναι ένα τέλειο ον, πως έχει αδυναμίες και ελαττώματα, και ακριβώς αυτά είναι που μετατρέπει στην κινητήριο δύναμη των αφηγήσεών του, θυμίζοντάς μας συνεχώς πως υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας, και γεγονότα μέσα σε αυτήν, που μπορούν να μας κάνουν άπληστους και αδίστακτους, γιατί έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Ευάλωτη και ικανή να παρασυρθεί στον βαθύτερο βούρκο, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να δείξει και το πιο δυνατό της πρόσωπο, γιατί η αγάπη, σε κάθε της μορφή, και η συγχώρεση είναι πιο ισχυρά από οτιδήποτε άλλο.

Άραγε, πόσες αλήθειες σχετικές με τον άνθρωπο που αγαπάμε μπορούμε ν' αντέξουμε; Είναι καλό να γνωρίζουμε το παρελθόν του ή ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα να μένουν κρυμμένα στο σκοτάδι; Μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε για τον άνθρωπο αυτό και τι είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε για χάρη του; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που μας θέτει ο συγγραφέας, μέσα από την αφήγηση αυτής της παράξενης ερωτικής ιστορίας, που είναι καλυμμένη με ένα πέπλο μυστηρίου, που όλο μοιάζει να σηκώνεται, αλλά συνεχώς νιώθουμε πως κάτι λείπει προκειμένου να συμπληρωθεί ολόκληρη η εικόνα. Κι όταν ανακαλύπτουμε αυτό το κάτι, τότε καλούμαστε να δούμε όλη την ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και να δώσουμε μόνοι μας απαντήσεις στα ερωτήματα που μας βασάνιζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ένα διαφορετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που σίγουρα οι λάτρεις του είδους αξίζει να διαβάσουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Guillaume Musso
Μεταφραστής: Ξενάριος Γιώργος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-960-645-166-9