Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Mια ιδιοφυΐα με την καρδιά ενός δολοφόνου. Αθόρυβα, γίνεται η σκιά του θηράματος. Τα βήματά του προσεκτικά και καλά μελετημένα. Στοιχειώνει την αστυνομία με γρίφους για τα εγκλήματα που πρόκειται να διαπράξει. Φροντίζει πάντα να είναι πολύ αργά για να σωθεί η ζωή των θυμάτων του.
H Ιβ Ντάλας βρήκε το πρώτο θύμα μέσα στο διαμέρισμά του. Μια αποτρόπαια ανθρωποκτονία. Το δεύτερο θύμα δολοφονήθηκε σε ένα άδειο πολυτελές διαμέρισμα. Τα κοινά μεταξύ των δύο αντρών φαινομενικά ήταν ελάχιστα.
Και οι δύο υπέστησαν ανείπωτα βασανιστήρια πριν από τον θάνατό τους. Και οι δύο κρατούσαν καλά φυλαγμένο ένα μυστικό, εδώ και δέκα χρόνια. Ένα μυστικό, το οποίο μοιραζόταν και ο Ρόαρκ, ο σύζυγος της Ιβ. Ο χρόνος είναι εχθρός και η Ιβ πρέπει να προλάβει πριν προστεθεί ακόμα ένα θύμα στη λίστα.

Προσωπική άποψη:
Οι περιπέτειές μας στο φουτουριστικό σύμπαν που δημιούργησε η J.D. Robb συνεχίζεται, με το 6ο βιβλίο της σειράς "Στον θάνατο" να βρίσκεται στα χέρια μας, με τις εκδόσεις Elxis κυριολεκτικά να μην μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα -όχι ότι αυτό μας ενοχλεί, το αντίθετο θα έλεγα. Και μπορεί κάπου μέσα μου να πίστευα πως όσο η σειρά θα προχωράει, τόσο θα μειώνεται το ενδιαφέρον μου γι' αυτήν και πως το επίπεδό της θα πέφτει, τόσο αυτή με διαψεύδει κάθε φορά με τον πιο δυνατό και κραυγαλέο τρόπο που μπορεί, αποδεικνύοντάς μου πως όχι μόνο μπορεί να διατηρήσει σταθερό το υψηλό της επίπεδο, αλλά να δοκιμάζει, κάθε φορά, να το πάει ακόμα ψηλότερα, κάτι που μέχρι στιγμής καταφέρνει περίφημα.

Ένας εξαιρετικά ευφυής δολοφόνος έχει στήσει ένα πολύ καλοσχεδιασμένο παιχνίδι θανάτου. Κάθε του βήμα είναι πολύ προσεχτικό, μελετημένο, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, και τα θύματά του, πριν να συναντήσουν τον θάνατό τους, βασανίζονται βίαια, άγρια, και παρά που ενημερώνει την αστυνομία για όσα πρόκειται να πράξει, μέσω γρίφων κι αινιγμάτων, φροντίζει να εξασφαλίσει πως δεν θα φτάσουν στη λύση τους παρά μονάχα όταν θα έχει ολοκληρώσει τα εγκλήματά του. Τα δύο πρώτα θύματά του δεν πρόλαβαν να τα σώσουν, κι αν και φαινομενικά δεν έχουν τίποτα να τα συνδέει, στην πραγματικότητα φυλούσαν ένα μυστικό για δέκα ολόκληρα χρόνια. Όπως και ο Ρόαρκ, ο σύζυγος της Ιβ, που όλα δείχνουν πως είναι και ο βασικός στόχος του δολοφόνου, και για να προλάβει η Ιβ να τον συλλάβει πριν να ολοκληρώσει το σχέδιό του, εφόσον δεν έχει χρόνο στη διάθεσή της, θα χρειαστεί πολλή πίστη και αρκετή τύχη.

Το έχω ξαναπεί, αλλά καλό είναι να επαναλαμβάνουμε ορισμένα πράγματα και να μην τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά το ότι έχουμε μια γυναίκα ως κεντρικό χαρακτήρα σε μια τέτοιου είδους ιστορία, ίσως και να είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει τη διαφορά. Γιατί η Ιβ, εκτός από μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με πολλαπλές πτυχές στον χαρακτήρα και στη ζωή της, είναι ένα πρόσωπο που μπορεί και συνδυάζει τη γυναικεία της φύση με το σκληροτράχηλο του χαρακτήρα της, που δεν διστάζει να ρισκάρει, να κινδυνεύσει και να φτάσεις στα άκρα προκειμένου να πετύχει τους στόχους της και να φέρει εις πέρας τις αποστολές που αναλαμβάνει, κάτι που μας επιτρέπει να έχουμε περιπετειώδεις ιστορίες που δεν στερούνται διόλου δράσης και αγωνίας, αλλά ούτε ρομαντισμού, ερωτισμού και χιούμορ συνάμα, χωρίς το ένα στοιχείο να καταπίνει το άλλο.

Ο χαρακτήρας της Ιβ, λοιπόν, είναι το καλό και δυνατό "χαρτί" αυτής της σειράς, ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές ιστορίες που μας συστήνονται σε κάθε νέο της βήμα είναι κι αυτές όλο και πιο ενδιαφέρουσες. Η συγγραφέας μάς προσφέρει, και αυτή τη φορά, μια καλοχτισμένη αστυνομική πλοκή, με έντονη και αδιάκοπη δράση, που ανεβάζει την αδρεναλίνη του αναγνώστη στα ύψη και που κορυφώνει συνεχώς την αγωνία του μην αφήνοντάς τον να χαλαρώσει ούτε για μια στιγμή -ούτε καν εκείνες τις στιγμές που το έξυπνο χιούμορ της προσπαθεί ν' αποφορτίσει καταστάσεις, καταφέρνοντάς το στον απόλυτο βαθμό, επιτυγχάνοντας παράλληλα να μην μας βγάλει από το ευρύτερο κλίμα, αλλά που μας επιτρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να συνεχίσουμε την περιπέτειά μας.

Έχουμε δει και σε προηγούμενα βιβλία της σειράς να υπάρχουν και προσωπικοί λόγοι που οδηγούν την Ιβ στην εμπλοκή της με τις εκάστοτε υποθέσεις, όμως στη συγκεκριμένη γίνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού ο Ρόαρκ, ο αγαπημένος της σύζυγος, βρίσκεται στο στόχαστρο του δολοφόνου που αναζητά, και που αν δεν τον βρει σύντομα, όχι απλά θα έχουν κι άλλους νεκρούς, αλλά πιθανότατα θα δει την ίδια της το ζωή να καταστρέφεται κάτω από το βάρος της εκδίκησης του σκοτεινού παρελθόντος του άντρα που αγαπά. Και σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το σκοτεινό παρελθόν, η συγγραφέας το χειρίζεται άψογα, δημιουργεί και αναπτύσσει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα γύρω του και μας προσφέρει μια ενδοσκόπηση στον χαρακτήρα του Ρόαρκ, αλλά και μια ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση του χαρακτήρα της Ιβ, που συνεχώς εξελίσσεται κι αλλάζει κι αυτό δεν σταματά λεπτό να μας γοητεύει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Νιτσάκης Στέλιος
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-5543-36-5