Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Τζουν Τζόουνς δεν έχει φύγει ποτέ από το Τσάλκοτ, το μικρό αγγλικό χωριό όπου μεγάλωσε. Σε όλη την παιδική ηλικία της ήταν χωμένη μέσα σε ένα βιβλίο και κολλημένη στο πλευρό της μητέρας της, που ήταν η αγαπημένη βιβλιοθηκάριος της τοπικής βιβλιοθήκης. Τώρα, χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Τζουν έχει κλειστεί στον εαυτό της και στις αναμνήσεις της, δουλεύοντας στην ίδια βιβλιοθήκη. Ντροπαλή και μοναχική, η τριαντάχρονη κοπέλα προτιμά να περνά τον χρόνο της παρέα με τα αγαπημένα της βιβλία παρά να βγει έξω στον κόσμο.
Όταν το δημοτικό συμβούλιο ανακοινώνει τα σχέδιά του να κλείσει τη βιβλιοθήκη, ο κόσμος της Τζουν καταρρέει. Μια παρέα εκκεντρικών θαμώνων δημιουργεί την ομάδα Φίλοι της Βιβλιοθήκης του Τσάλκοτ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Ο παλιός συμμαθητής της Άλεξ Τσεν επιστρέφει στο χωριό και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει.
Θα καταφέρει η Τζουν να βγει από τη ζώνη ασφαλείας της και να σώσει το μόνο μέρος στο οποίο έχει τις πιο γλυκές αναμνήσεις;
Τα βιβλία σημαίνουν τόσο πολλά για κείνη, είναι όμως πρόθυμη να κάνει αλλαγές στη ζωή της και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις;
Πολεμώντας για την πολυαγαπημένη της βιβλιοθήκη, ίσως καταφέρει να σώσει και τον εαυτό της.
Ένα μυθιστόρημα για τη χαρά της ανάγνωσης και την αγάπη για τα βιβλία!

Προσωπική άποψη:
Ψάχνετε ένα βιβλίο που να απευθύνεται αποκλειστικά σε βιβλιοφάγους, βιβλιολάτρεις, ερωτευμένους με τις βιβλιοθήκες και τους θησαυρούς που βρίσκονται στα ράφια αυτής; Αν ναι, "Η γυναίκα της βιβλιοθήκης" είναι ένα βιβλίο που έχει κυριολεκτικά γραφτεί για εσάς, αφού όχι μόνο απευθύνεται στις προαναφερόμενες κατηγορίες ανθρώπων, αλλά έχει ως κεντρικούς της ήρωες ανθρώπους που φέρουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τις εν λόγω κατηγορίες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να είναι δεδομένη η ταύτιση μαζί τους, αλλά και το να μπορέσει ο αναγνώστης να βιώσει την ίδια την ιστορία σε ένα κάπως πιο προσωπικό επίπεδο, θα λέγαμε.

Η Τζουν Τζόουνς δεν έχει φύγει ποτέ από την μικρή της πόλη, και παρά που όταν ήταν πιο νέα είχε όνειρα να σπουδάσει, τα εγκατέλειψε πολύ σύντομα για να σταθεί στο πλευρό της αγαπημένης της μητέρας, και άλλοτε βιβλιοθηκάριου της τοπικής βιβλιοθήκης του Τσάλκοτ, η οποία κι έπασχε από καρκίνο. Τώρα, στα τριάντα της, με τη μητέρα της να έχει φύγει από τη ζωή και τα κάποτε όνειρά της να έχουν πάει περίπατο, η Τζουν εργάζεται η ίδια στη βιβλιοθήκη, που τόσο πολύ αγαπάει, χαμένη ανάμεσα στις σελίδες των αγαπημένων της μυθιστορημάτων, αφοσιωμένη στη μοναξιά της και δέσμια των αναμνήσεών της που την κρατάνε κολλημένη στο παρελθόν, αλλά και στον εσωστρεφή της εαυτό. Και τίποτα δεν φαίνεται πως θα μπορούσε ν' αλλάξει την κατάστασή της, αν το δημοτικό συμβούλιο δεν ανακοίνωνε την απόφασή του να βάλει λουκέτο στη βιβλιοθήκη.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Τζουν νιώθει τον κόσμο της καταρρέει, όμως θα βρει ανέλπιστη συμπαράσταση σε μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό της και να μην αφήσουν το αγαπημένο τους στέκι να κλείσει μια για πάντα. Την ίδια στιγμή, όμως, επιστρέφει στην πόλη και το Άλεξ, παλιός συμμαθητής τής Τζουν, που κι αυτός με τη σειρά του δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Έτσι, συντίθεται μια παρέα ανθρώπων που μπορεί να φαντάζει εκκεντρική κι αλλόκοτη που, όμως, έχει πολύ περισσότερα πράγματα να την ενώνουν από εκείνα που ίσως, στα μάτια κάποιων, να την χωρίζουν. Και μέσα από την συναναστροφή της μαζί τους, η Τζουν αρχίζει να σκέφτεται για πρώτη φορά στη ζωή της πως θα ήταν αν έβγαινε έξω από το κουτάκι ασφαλείας που έχει χτίσει γύρω της.

Η ιστορία είναι αρκετά απλή, τόσο ως προς τον πυρήνα της όσο και ως προς την δομή της, όμως διαθέτει έναν ρεαλισμό και μια γλύκα που σε συγκινεί και παράλληλα σε διασκεδάζει. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βρεθεί, σε κάποια στιγμή της ζωής μας, αντιμέτωποι με καταστάσεις που μας έχουν αναγκάσει να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας και πάνω απ' όλα, τι πραγματικά θέλουμε από αυτήν, προχωρώντας σε ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και βαθύτερης κατανόησης του ίδιου μας του εαυτού και των εσωτερικών μας θέλω, που πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε, αλλά τα καταπιέζουμε και τα καταπνίγουμε, απλά και μόνο για να μην φύγουμε από την ασφάλειά μας, παραμένοντας εκεί που νιώθουμε οικεία και όμορφα, αλλά που ενίοτε χανόμαστε μέσα του και ξεχνάμε να ζήσουμε πραγματικά.

"Η γυναίκα της βιβλιοθήκης" είναι ένα βιβλίο που δεν θα σου αλλάξει τη ζωή μεν, θα σου θυμίσει τι είναι πραγματικά σημαντικό σε αυτή δε. Γραμμένο με απλό και άμεσο τρόπο, μοιράζεται με τον αναγνώστη τις αλήθειες του, προσφέροντάς του στιγμές γέλιου αλλά και στιγμές βαθιάς ευαισθησίας, εστιάζοντας στις ανθρώπινες σχέσεις, στη βαθιά σημασία της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, και πόσο καταλυτική μπορεί να υπάρξει αυτή για τον καθένα από εμάς, στη σημαντικότητα της φιλίας που είναι στήριγμα για κάθε άνθρωπο, μα πάνω απ' όλα, στη σπουδαιότητα του να ζεις την κάθε στιγμή που σου προσφέρεται στη ζωή αυτή και όχι απλά να τις διεκπεραιώνεις, γιατί η ζωή είναι δώρο.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Freya Sampson
Μεταφραστής: Μπακοδήμου Αγορίτσα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 372
ISBN: 978-618-02-1725-4