Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η δεκαεξάχρονη Νοά μένει έγκυος από έναν Ναζί στρατιώτη και αναγκάζεται να δώσει το μωρό που γεννάει. Η οικογένειά της την πετάει στον δρόμο και για να μπορέσει να επιζήσει βρίσκει καταφύγιο σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, όπου δουλεύει ως καθαρίστρια. Όταν ανακαλύπτει ένα βαγόνι γεμάτο με δεκάδες εβραιόπουλα βρέφη που τα πηγαίνουν σε κάποιο στρατόπεδο εξόντωσης, στο μυαλό της έρχεται το παιδί που της έχουν πάρει. Και σε μια στιγμή αυθορμητισμού που θα αλλάξει την πορεία ολόκληρης της ζωής της αρπάζει ένα από τα μωρά και φεύγει τρέχοντας μέσα στη χιονισμένη νύχτα.
Η Νοά θα καταφύγει σε ένα τσίρκο, όμως θα πρέπει να μάθει να κάνει νούμερα στην ακροβατική αιώρα για να περνά απαρατήρητη. Έτσι όμως προκαλεί την αντιπάθεια της κορυφαίας ακροβάτισσας, της Άστριντ. Στην αρχή είναι ανταγωνίστριες, αλλά σύντομα αναπτύσσεται μεταξύ τους ένας πανίσχυρος δεσμός. Όμως καθώς οι πλαστές ταυτότητες και των δύο γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο επισφαλείς, η Νοά κι η Άστριντ πρέπει να αποφασίσουν αν η φιλία τους αρκεί για να σώσει η μία την άλλη.
Η συγγραφέας με υποβλητική και καθηλωτική γραφή φωτίζει μια από τις πιο εμπνευσμένες ιστορίες ηρωισμού στη ναζιστική Γερμανία, φέρνοντας στο προσκήνιο δύο εκπληκτικές γυναίκες και τις οδυνηρές τους ιστορίες θυσίας και επιβίωσης.

Προσωπική άποψη:
Έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία η δράση των οποίων τοποθετείται κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κι επικεντρώνονται στο Ολοκαύτωμα, και κάθε φορά νιώθω έναν κόμπο στο στομάχι. Είναι πολύ σκληρό να σκέφτεσαι πως όσα διαβάζεις, ακόμα κι αν πρόκειται για μυθοπλασία, έχουν τις ρίζες τους στην πραγματικότητα και πως ο άνθρωπος είναι ικανός να δείξει την χειρότερη πλευρά του με τόσο βίαιο και βάναυσο τρόπο. Από την άλλη, όμως, μέσα από τις ιστορίες αυτές μπορείς να δεις και την άλλη, τη φωτεινή πλευρά των ανθρώπων, εκείνων που δεν έσκυψαν το κεφάλι τους μπροστά στις δυσκολίες και που ακόμα και μπροστά στην πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους, επέλεξαν να ρισκάρουν και να κάνουν το σωστό.

Μια τέτοια ιστορία είναι και η συγκεκριμένη, όπου μας συστήνει την δεκαεξάχρονη Νόα, η οποία μένει έγκυος από έναν στρατιώτη των Ναζί κι αναγκάζεται ν' αποχωριστεί το μωρό της και ν' απομακρυνθεί από την οικογένειά της, με σκληρό και άδικο τρόπο. Για να καταφέρει να επιβιώσει, βρίσκει εργασία ως καθαρίστρια σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, με τη ζωή της ν' αλλάζει ριζικά την ημέρα που σε ένα βαγόνι ανακαλύπτει δεκάδες βρέφη, εβραιόπουλα όλα στην καταγωγή τους, τα οποία θα οδηγηθούν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σαν να την καθοδηγεί μια δύναμη πολύ πιο ισχυρή από εκείνη, και σε μια παρόρμηση της στιγμής, ενθυμούμενη το παιδί που η ίδια έχασε, αρπάζει ένα από τα βρέφη και εξαφανίζεται.

Ο δρόμος της θα την οδηγήσει σε ένα περιπλανώμενο τσίρκο, στο οποίο θα βρει καταφύγιο, αλλά για να μπορέσει να διατηρήσει τη νέα, μυστική της ταυτότητα, θα πρέπει να προσαρμοστεί στους δικούς του κανόνες και να μάθει να εκτελεί ακροβατικά κόλπα. Εκεί, θα έρθει σε σύγκρουση με την Άστριντ, την κορυφαία ακροβάτισσα του τσίρκου, όμως η κατάσταση μεταξύ τους δεν θ' αργήσει ν' αλλάξει και ο δεσμός ανάμεσά τους να γίνει πολύ πιο ισχυρός απ' όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν, αφού όσα τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ' όσα τους χωρίζουν. Και κάπως έτσι, ξεκινάει ένας νέος αγώνας, όπου δεν πρέπει μόνο να προστατεύσουν τις ταυτότητες που έχουν υιοθετήσει, αλλά και η μία την άλλη.

Η Jenoff έχει κάνει μια εκ βαθέων μελέτη της εποχής και των ιστορικών προεκτάσεων αυτής, πράγμα που είναι εξαιρετικά εύκολο να διακρίνει κανείς στις μικρές και στις μεγάλες λεπτομέρειες της αφήγησης της ιστορίας, η οποία διαθέτει ένα καθαρά κινηματογραφικό ύφος, που σε παρασύρει στον ρυθμό του και που κάνει την καρδιά σου να πάλλεται στον ρυθμό της και όσων αυτή θέλει να περάσει στον αναγνώστη μέσα από το "πάντρεμα" της Ιστορίας και της μυθοπλασίας. Το ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσα από τις περιπέτειες ενός περιπλανώμενου τσίρκου, πράγμα που οδηγεί στη συνεχή αλλαγή του σκηνικού διατηρώντας, ωστόσο, τον σκοπό της σταθερό καθ' όλη της την διάρκεια, αναδεικνύοντας έτσι τη γενναιότητα εκείνων που επέλεξαν να ρισκάρουν προκειμένου να μπορέσουν να βοηθήσουν και ίσως να σώσουν κάποιους άλλους ανθρώπους.

Τα ψυχογραφήματα των ηρώων είναι ολοκληρωμένα, πλήρως ανεπτυγμένα και πολύ σωστά δομημένα, επιτρέποντάς μας να παρακολουθήσουμε ένα ευρύ φάσμα της συναισθηματικής τους κατάστασης και το πως αυτή επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τα εκάστοτε γεγονότα. Πολύ ανθρώπινη προσέγγιση και ρεαλιστικές αντιδράσεις, ειδικά λόγω των συνθηκών στις οποίες εμπλέκονται και που δεν μπορούν να διασφαλίσουν το αποτέλεσμα κάθε μίας εξ αυτών. Το μοναδικό στοιχείο που δεν λειτουργεί απόλυτα, είναι εκείνο του ρομαντισμού, αλλά αυτό αποτελεί μια πολύ μικρή λεπτομέρεια στο σύνολο μιας ιστορίας που η συγγραφέας της την έχει αφηγηθεί με τόσο όμορφο και βαθιά συναισθηματικό τρόπο, με σκληρή αλήθεια αλλά και με βαθιά ευαισθησία συνάμα, που δεν μπορεί παρά ν' αγγίξει βαθιά την καρδιά και την ψυχή μας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Pam Jenoff
Μεταφραστής: Δεληγιάννη Αναστασία
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 484
ISBN: 978-618-02-1808-4