"Η συμφιλίωση" του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, ο γιατρός Ορέστης Ιωάννου αναζητά δουλειά σε νοσοκομείο του Μονάχου. Η παρουσία του εκεί θα γίνει η αφορμή να «συναντήσει» την ιστορία του παππού του, φοιτητή Ιατρικής στην ίδια πόλη, στα χρόνια της ναζιστικής παντοδυναμίας. Η σχέση αυτή παρέμενε μυστική για πάνω από εβδομήντα χρόνια, ζητώντας επίμονα να βγει στο φως. Στο Μόναχο θα γνωρίσει τον δικηγόρο Γιάννη Παπαδάκη, μετανάστη δεύτερης γενιάς, ο οποίος θα του εκμυστηρευτεί τη συγκλονιστική ιστορία του πατέρα του με τον Γερμανό φίλο του. Οι δύο ιστορίες τέμνονται, με τη συμφιλίωση να αναδεικνύεται κυρίαρχο στοιχείο στις σχέσεις των ανθρώπων.

"VOR - Πέρα από τον νόμο" της Σοφίας Νικολαΐδου

Οι Vory V Zakone είναι µια εγκληµατική οργάνωση που απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσµο. Όταν η Σοβιετική Ένωση έσπασε σε κοµµάτια, στη Μόσχα οι Βόρι έγιναν οι νέοι Ροµανόφ. Έχτισαν µια αυτοκρατορία µε γερανούς, πετρελαιοπηγές και καλάσνικοφ.
Όταν ο Πατερούλης της φατρίας αποφασίζει να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη, η Ασφάλεια της πόλης αρχίζει δουλειά. Μια οµάδα αστυνοµικών τους καταδιώκει. Τα στοιχεία µοιάζουν µε ρώσικες κούκλες. Η αλήθεια κρύβεται πίσω από πολλά πέπλα, τραβούν το ένα, πέφτουν πάνω στο άλλο κι αυτό µοιάζει να µην τελειώνει. Ο Vor V Zakone µπορεί να κολυµπήσει σε µια θάλασσα από ψέµατα και να εξαφανιστεί.

"Utopia avenue" του David Mitchell

Βρισκόμαστε στο 1967. Στους κύκλους των μουσικόφιλων αρχίζει να κυκλοφορεί πως στην ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου εμφανίστηκε μια νέα μπάντα – ένας απίθανος συνδυασμός μιας φολκ τραγουδίστριας, ενός μπλουζ μπασίστα, ενός τζαζ ντράμερ και ενός ηλεκτρικού κιθαρίστα. Άγνωστοι μεταξύ τους και με εντελώς διαφορετικές καταβολές, μαζί καταφέρνουν να κάνουν μαγικά.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ UTOPIA AVENUE.
Αυτή είναι η ιστορία του σύντομου, φλογερού ταξιδιού μιας μοναδικής μπάντας από τα καταγώγια του Σόχο μέχρι την εμπορική επιτυχία, και αποκεί στην αμερικάνικη γη της επαγγελίας, τη στιγμή ακριβώς που το Καλοκαίρι της Αγάπης έδινε τη θέση του σε κάτι σκοτεινότερο· μια ιστορία για τα όνειρα, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα, την τρέλα και τον πόνο, και τις παγίδες της δόξας. Καταγράφοντας μια εποχή κατά την οποία ο νεανικός ιδεαλισμός ερχόταν σε σύγκρουση με την απαθή πραγματικότητα, το μαγευτικό αυτό μυθιστόρημα τιμά τη δύναμη που έχει η μουσική να γεφυρώνει τα χάσματα, να ορίζει μια εποχή και να συναρπάζει την ψυχή.
Μπορούμε στ’ αλήθεια να αλλάξουμε τον κόσμο ή ο κόσμος αλλάζει εμάς;

"Τέσσερα διά τέσσερα" του Arne Dahl

Ο ΣΑΜ ΜΠΕΡΓΕΡ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ.
Η ΜΟΛΙ ΜΠΛΟΥΜ ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ.
Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΘΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ.
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ.
Έξι µήνες µετά τα γεγονότα του Πέντε συν τρία ο Σαµ Μπέργερ είναι ολοµόναχος. Έχει χάσει το «σταθερό σηµείο του περιστρεφόµενου κόσµου» – τους δίδυµους γιους του και τη Μόλι που είναι έγκυος µάλλον στο παιδί του. Μετά από παρότρυνση της Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ θα επισκεφτεί µια ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στη θεραπεία θυµάτων εγκληµατικών ενεργειών. Όταν µία από τις ασθενείς της απαχθεί από αγνώστους θα ζητήσει από τον Σαµ, ο οποίος πλέον εργάζεται ως ιδιωτικός ερευνητής, να αναλάβει την υπόθεση. Όσο προχωράει την έρευνά του τόσο πιο βαθιά βυθίζεται σε µια σκοτεινή ιστορία που φτάνει δεκατέσσερα χρόνια πριν – όταν η Μόλι Μπλουµ ήταν ακόµη µια µυστική αστυνοµικός που είχε παρεισφρήσει σε ένα παρακλάδι της ρώσικης µαφίας. Τώρα πια δεν είναι µόνο η αγνοούµενη γυναίκα που κινδυνεύει, αλλά και η ίδια η Μόλι… Πόσο ακριβό είναι το τίµηµα της ελευθερίας; Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΠΕΡΓΕΡ ΚΑΙ ΜΠΛΟΥΜ.

"Ζωή: Οδηγίες χρήσης από τους μεγάλους φιλοσόφους για να τα βγάλεις πέρα" των Julian Baggini & Antonia Macaro

- Πώς θα έπρεπε να ζω;
- Ποιος είναι ο σκοπός μου;
- Μπορώ να βρω την ευτυχία;
Νιώσατε ποτέ ότι η ζωή σας θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν είχε εγχειρίδιο µε οδηγίες χρήσης; Χάρη σε αυτό το πρωτότυπο λεξικό αυτοβοήθειας, θα αξιοποιήσετε τις συµβουλές των µεγάλων φιλοσόφων, για να µπορέσετε να ακολουθήσετε το δικό σας µονοπάτι και να δώσετε τις δικές σας απαντήσεις στα µεγάλα ερωτήµατα.
Από το Α ως το Ω, ανακαλύψτε τη διαχρονική σοφία που θα σας βοηθήσει να ζήσετε καλύτερα!
Αγωνία: Αντί να αγωνιούµε λιγότερο, θα πρέπει να µάθουµε να αγωνιούµε µε τον σωστό τρόπο, έλεγε ο Κίρκεγκορ.
Ευτυχία: Η αληθινή ευτυχία δεν βρίσκεται τόσο στη θετική διάθεση, όσο στην ικανότητα να διατηρείς πλήρως την αυτοκυριαρχία σου, σύµφωνα µε τους Στωικούς.
Τύχη: Κατά τον Πλάτωνα, δεν πρέπει ν’ αρνούµαστε τον ρόλο της τύχης, αλλά ούτε και να δεχόµαστε ότι η ευτυχισµένη ζωή εξαρτάται απ’ αυτήν.

"1974 - Μεταπολίτευση" του Αντώνη Κλάψη

Το 1974 σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και την απαρχή μιας εντελώς νέας. Ο μεταβατικός χαρακτήρας του αποτυπώθηκε με τον πιο γλαφυρό τρόπο στις αντιφάσεις του. Ήταν ταυτόχρονα annus horribilis και annus mirabilis. Ολέθριο, διότι το πρώτο μισό του σημαδεύτηκε από την πιο σκοτεινή εκδοχή του δικτατορικού καθεστώτος που προκάλεσε την ανεπανόρθωτη εθνική συμφορά στην Κύπρο, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην κατάρρευσή του. Καταπληκτικό, διότι πάνω στα ερείπια της χούντας ανοικοδομήθηκε με σχεδόν απίστευτη ταχύτητα και οπωσδήποτε με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα η πιο επιτυχημένη εκδοχή ομαλής δημοκρατικής ζωής στο ελληνικό κράτος. Διευθετήθηκε με τρόπο αδιαμφισβήτητο και κατά συνέπεια οριστικό το χρονίζον πολιτειακό ζήτημα. Επιπλέον, τέθηκαν ξανά οι βάσεις για την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας, στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το 1974 υπήρξε καθοριστικό και σε ένα άλλο επίπεδο. Εκείνο της διαμόρφωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σχεδόν όλες οι αξιώσεις που εγείρει μέχρι σήμερα η Τουρκία έναντι της Ελλάδας έχουν τη ρίζα τους στο μεταίχμιο μεταξύ του 1973 και του 1974. Η τομή του 1974 αποτυπώθηκε εύγλωττα ακόμα και στην καθημερινή γλώσσα, στην οποία η διαίρεση «πριν από το 1974» και «μετά το 1974» έγινε σημείο αναφοράς, μέχρι και σήμερα.