Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Άραγε ξέρουμε τα πάντα για τις τελευταίες ώρες του Χριστού; Μήπως συνέβη κάτι λίγο πριν από τη Σταύρωση, για το οποίο κανείς δεν έχει μιλήσει εδώ και αιώνες;
Και όμως, εκείνη την ημέρα στο Πραιτώριο της Ιερουσαλήμ, μια γυναίκα όρθωσε το ανάστημά της και προσπάθησε να σώσει τον Ναζωραίο, κάνοντας ό,τι δεν τόλμησαν δεκάδες άντρες γύρω της. Το όνομά της Κλαυδία Πρόκλα. Η σύζυγος του ίδιου του Πόντιου Πιλάτου, του ανθρώπου που δίκασε τον Ιησού. Μια Ρωμαία της άρχουσας τάξης, που, σε καιρούς αντίξοους για κάθε γυναίκα, επέλεξε το δικό της πεπρωμένο, ακολουθώντας τη φωνή της καρδιάς. Ποια ήταν πραγματικά; Και πώς έφτασε να ανακηρυχτεί Αγία της Χριστιανικής Εκκλησίας μετά τον θάνατό της;
Από τις ανεμοδαρμένες ερήμους της Ιουδαίας μέχρι τα ομιχλώδη μονοπάτια της αστραφτερής Ρώμης, αυτή εδώ είναι η συγκλονιστική ιστορία ανθρώπων που πάλεψαν με τα σκοτάδια τους για να βγουν στο φως. Είναι το πορτρέτο μιας θαρραλέας ύπαρξης που αντιτάχθηκε στη βία των ημερών της. Η ανατομία ενός γάμου που χτυπήθηκε ανελέητα από τη μοίρα. Το δραματικό χρονικό μιας δίκης που σημάδεψε την ανθρωπότητα και εκείνου του τραγικού δικαστή που ένιψε τας χείρας του, του άντρα που είχε ξεκινήσει την καριέρα του με όνειρα και έσβησε στην αφάνεια. Και, τέλος, η οδύσσεια ενός παλιού Ρωμαίου στρατηγού, που σαράντα χρόνια μετά τη Σταύρωση έφερε στο φως τα κρυμμένα μυστικά οδεύοντας προς τη δική του λύτρωση.
Ο Στέφανος Δάνδολος αντλεί έμπνευση από ένα καταγεγραμμένο γεγονός των τελευταίων ωρών του Χριστού, το οποίο ουδέποτε αναδείχτηκε, και, συνυφαίνοντας πραγματικότητα και μυθοπλασία, χτίζει ένα βαθιά υποβλητικό μυθιστόρημα για την ελπίδα, τον έρωτα και τα θαύματα της ανθρώπινης ψυχής.
Ένα επικό έργο που καθηλώνει τον αναγνώστη με τη χειμαρρώδη γραφή και την έξοχη αναπαράσταση της εποχής, ζωντανεύοντας με μαεστρία μια άγνωστη πτυχή της ωραιότερης ιστορίας του κόσμου.

Προσωπική άποψη:
Κάθε φορά που φτάνει στα χέρια μου ένα νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου, έχω τη βεβαιότητα από πριν το ξεφυλλίσω ακόμα, πως θα έρθω αντιμέτωπη με μια ακόμα φανταστική εξιστόρηση μέσω της πένας του. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως ο Δάνδολος είναι ένας μοναδικός συγγραφέας κι εξαιρετικός τεχνίτης του λόγου και αφηγητής, αλλά γιατί, εκτός όλων αυτών, είναι κι ένας σπουδαίος ερευνητής κι αναλυτής. Δεν μας μεταφέρει απλά μια ιστορία, αλλά εμβαθύνει σε αυτήν, στη σημειολογία και στην σημασιολογία αυτής, γνωρίζοντάς μας πρόσωπα που ίσως αγνοούσαμε ή που δεν γνωρίζαμε αρκετά καλά, συστήνοντάς μας μέσα απ' αυτά αλήθειες που ίσως ποτέ δεν μην είχαμε μπει στη διαδικασία ν' αναλύσουμε περισσότερο, πόσο μάλλον όσο θα τους άξιζε πραγματικά.

Ο Στέφανος Δάνδολος δεν καταπιάνεται για πρώτη φορά με την Ιστορία και σημαντικά πρόσωπα αυτής, όμως θαρρώ πως στο νέο του ιστορικό μυθιστόρημα, είναι η πρώτη φορά που τολμάει τόσο πολύ, επιλέγοντας ν' αγγίξει ένα κομμάτι της Ιστορίας όλων των ανθρώπων, ολόκληρου του κόσμου, είτε αυτός πιστεύει σε κάτι ανώτερο είτε όχι. Γιατί όταν επιλέγεις να "ταξιδέψεις" πίσω στα χρόνια που έζησε ο Χριστός, και πιο συγκεκριμένα στις μέρες της δίκης του που έμελλε ν' αλλάξουν τη ροή της Ιστορίας, του κόσμου που εμπλέχθηκε σε αυτήν, αλλά και όλων όσων έγιναν μάρτυρές της έμεσα ή άμεσα, είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται και ακόμα πιο πολλά αυτά που μπορούν να ειπωθούν, γιατί το θρησκευτικό συναίσθημα είναι κάτι που δεν αγγίζει κανείς εύκολα.

Το "Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο" μάς μεταφέρει ακριβώς εκεί που αναφέρεται ο τίτλος του, στη δίκη του Ιησού, τότε που ο Πόντιος Πιλάτος κλήθηκε να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της καριέρας του, ακολουθώντας το μονοπάτι εκείνο που θα άφηνε μεν το όνομά του στην Ιστορία, όχι όμως για τους σωστούς λόγους. Για το "νίπτω τας χείρας μου" δεν ήταν η γενναία απάντηση που θα έπρεπε να έχει δώσει, αλλά εκείνη που μπόρεσε να δώσει, και η οποία του επέτρεψε να νιώσει πως έδιωξε από πάνω του το βάρος κάθε ευθύνης, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει πραγματικά κάτι τέτοιο -αν κι από την άλλη, θα μπορούσαμε να πούμε πως στην ιστορία αυτή ο καθένας απ' όσους ενεπλάκησαν, είχε το δικό του σταυρό να κουβαλήσει και το δικό του χρέος να πληρώσει.

Το τι έγινε τελικά, ποια ήταν η κατάληξη της δίκης, τι συνέβη με τον Χριστό, την πορεία του προς την Σταύρωση και την Ανάσταση, λίγο πολύ τα γνωρίζουμε, τουλάχιστον μέσα απ' τις γραφές και τα Ευαγγέλια. Κι αν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακριβώς ιστορικά ως δεδομένα, είναι τα μόνα που έχουμε, μαζί με τη δική μας, εσωτερική πίστη. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ποια ήταν η κατάληξη του Πιλάτου μετά τη δίκη και όσα ακολούθησαν, μα και το πόσο σημαντική υπήρξε κατά τη διάρκεια αυτής, και μετά, η παρουσία της συζύγου του, Πρόκλας, που όχι απλά προσπάθησε να γλιτώσει τον σύζυγό της απ' το να βουτήξει τα χέρια του στο αίμα ενός αθώου για να μην πάρει την ευθύνη μιας απόφασης που δεν μπορούσε να σηκώσει πάνω του, αλλά τον ίδιο τον υιό του Θεού. Και μπορεί να μην τα κατάφερε, όμως έμελλε να γίνει Αγία και ίσως τώρα πια να της μέλλει να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

"Παντρεύοντας" την Ιστορία με τη μυθοπλασία και τα χριστιανικά φρονήματα, αντλώντας έμπνευση απ' το κατά Ματθαίου Ευαγγέλιο απ' όσα καταγράφηκαν κι αφορούσαν τις τελευταίες ώρες του Θεανθρώπου στη Γη, ο συγγραφέας μάς μιλάει για τις κρυφές εκείνες αλήθειες που πρέπει ν' ακουστούν, υφαίνοντας μια αφήγηση που βρίθει εικόνων, συναισθημάτων, αγώνα, θυσίας, ελπίδας, έρωτας, λύτρωσης, εσωτερικής αναζήτησης για κάτι βαθύτερο, μα πάνω απ' όλα το μεγαλείο που μπορεί να φτάσει μια ανθρώπινη ψυχή και η δύναμη που αυτή μπορεί να κρύβει μέσα της, και που είναι ικανή να σε βγάλει απ' τα σκοτάδια της ζωής σου και να σε οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερο, σε κάτι ανώτερο, πιο πνευματώδες κι άξιο. Κι όλα αυτά κι άλλα τόσα είναι η ιστορία της Κλαύδιας Πρόκλας, που αγίασε κι άφησε το δικό της στίγμα στη θρησκεία μας και που ίσως έφτασε η ώρα της να συστηθεί και με όσους δεν την γνώριζαν ως τώρα -και πολύ κακώς, θα ήθελα να συμπληρώσω.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δάνδολος Στέφανος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-01-4147-4