Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όλη η ζωή της Ανναλία ντελ Βάλε ήταν ο Πρέστον Σόγιερ. Κόρη μιας φτωχής μετανάστριας, μεγάλωσε σε μια μικροσκοπική καλύβα στην Καλιφόρνια. Η καρδιά της βρήκε τη γαλήνη που αναζητούσε στα δύο δίδυμα αδέλφια που έγιναν οι μοναδικοί της φίλοι.
Τα συναισθήματα του Πρέστον για την Ανναλία είχαν γεννηθεί από τότε που ήταν μικρό αγόρι. Αλλά μια αίσθηση τιμής πάντα τον εμπόδιζε να τη διεκδικήσει. Μέχρι που μια καλοκαιρινή νύχτα οι κόσμοι και τα σώματά τους ενώνονται.
Μια νύχτα που θα πυροδοτήσει μια σειρά από γεγονότα, τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή τους για πάντα.
Φεύγοντας από την πόλη και χωρίς να δώσει ίχνος ζωής για έξι μήνες, η Ανναλία επιστρέφει αποφασισμένη. Αποφασισμένη να πάρει πίσω την καρδιά της, τη ζωή της και το μωρό που άφησε: τον γιο της, που δημιουργήθηκε σε μια στιγμή αγάπης και πόθου.
O Πρέστον έχει καταφέρει να επιβιώσει από τη θλίψη, μια καταστροφική ξηρασία και έναν ανείπωτο πόνο στην καρδιά του, αλλά δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να εμπιστευτεί ξανά την Ανναλία. Και είναι απρόθυμος να δοκιμάσει.
Η περηφάνια και η πικρία θα τον κρατήσουν μακριά από το πρόσωπο που πάντα αγαπούσε;

Προσωπική άποψη:
Θα τολμούσα να πω πως η προσωπική μου σχέση με τους Διδύμους είναι κάπως καρμική και στα... άκρα. Είναι αυτοί με τους οποίους δεν μπορώ πάντοτε να επικοινωνήσω έτσι ακριβώς όπως θα ήθελα, αφού ερχόμαστε σε κόντρα σε πολλά βασικά ζητήματα, όμως με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνουν να κατέχουν μια πολύ ξεχωριστή θέση στη ζωή μου και να την έχουν καθορίσει σε αρκετά επίπεδα. Ως εκ τούτου, μια ιστορία με έναν τέτοιον χαρακτήρα στο επίκεντρό της, πόσο μάλλον όταν αυτή φέρει την υπογραφή της λατρεμένες Mia Sheridan, δεν θα μπορούσε παρά να με αγγίξει με δεκάδες τρόπους και τελικά να κατακτήσει μια πολύ ξεχωριστή και σημαντική θέση στην καρδιά μου.

Ο Πρέστον, απ' όταν ήταν ακόμα ένα μικρό αγόρι, είχε αφοσιώσει την καρδιά και όλα του τα συναισθήματα στην Ανναλία. Ωστόσο, πάντοτε υπήρχε ένα αίσθημα τιμής που τον κρατούσε πίσω, σαν ένας δικός του κώδικας ηθικής που τον εμπόδιζε να εκφράσει όσα πραγματικά ένιωθε και να την διεκδικήσει έτσι όπως πραγματικά λαχταρούσε να κάνει. Μέχρι που ήρθε εκείνη η μία, η μοναδική, η μαγική στιγμή, που οδήγησε σε μια καλοκαιρινή νύχτα που έφερε μαζί της μια ένωση που έκανε ξαφνικά τα πάντα να μοιάζουν διαφορετικά και δυνατά. Μια νύχτα που έμελλε ν' αλλάξει τη ζωή των δύο νέων για πάντα, με τρόπους που ποτέ έως τότε δεν είχαν φανταστεί.

Η Ανναλία θα εγκαταλείψει την πόλη της, θα εξαφανιστεί χωρίς ν' αφήσει κανένα ίχνος πίσω της και χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, για να επιστρέψει έξι μήνες μετά, αποφασισμένη να διεκδικήσει όλα όσα εγκατέλειψε και να πάρει και πάλι τη ζωή της πίσω στα χέρια της, ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνει για να το πετύχει. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάει πως πίσω της άφησε κι έναν Πρέστον σπασμένο, με ραγισμένη ψυχή, με τραύματα που τροφοδοτήθηκαν από σιωπές και μυστικά, από αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων και παραδοχής καταστάσεων, που με τη σειρά τους θέριευσαν ανασφάλειες, αμφισβητήσεις, κακές συνεννοήσεις που έφεραν στην επιφάνεια πηγαίες στεναχώριες και πληγές που δεν επουλώνονται απλά αν τις γλύψει κανείς, αλλά που χρειάζεται να ψάξει βαθιά μέσα του για να βρει τις αλήθειες εκείνες και την παραδοχή του ποιος είναι και του τι θέλει, για να μπορέσει να συνεχίσει να πορεύεται.

Οι ήρωές μας ψάχνουν να βρουν την πραγματική τους θέση μέσα στον κόσμο, στην ίδια τους τη ζωή, μα κι ο ένας μέσα στη ζωή του άλλου, αφού αυτές δέθηκαν μεταξύ τους χρόνια πριν με νήματα που μπορεί να μην είναι πάντοτε ορατά, αλλά που δεν παύουν να υπάρχουν και να θρέφουν δεσμούς που ξεπερνάνε κατά πολύ την επιφάνεια των πραγμάτων, φτάνοντας σε έναν πυρήνα που κρύβει μέσα του τόσα συναισθήματα που είναι ικανά είτε να σε πνίξουν και να σε καταστρέψουν, είτε να σε απελευθερώσουν και να επιτρέψουν στην ψυχή σου και το είναι σου ν' απογυμνωθεί και ν' αγγίξει αυτό που πραγματικά σημαίνει η λέξη "ελευθερία", που τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο πολυδιάστατη και σημαντική απ' όσο αντιλαμβανόμαστε σε ένα πρώτο επίπεδο και μια πρώτη ανάγνωση.

Η Mia Sheridan, εμπνευσμένη από την ιστορία των διδύμων Κάστορα και Πολυδεύκη, και οι Έλληνες νομίζω πως γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι αναφέρεται αυτή, δημιουργεί μια δικιά της, μέσα στην οποία ενσωματώνει το πίσω κείμενο την θνηνότητας και της αθανασίας που αυτή πρεσβεύει, και η οποία αποτυπώνεται μέσα από δύο πρόσωπα που όσο όμοια είναι εξωτερικά, τόσο βαθιά και ουσιαστικά διαφέρουν μέσα τους, πράγμα που καθορίζει απόλυτα το ποιος είναι ο καθένας τους, τι πρεσβεύει, τι αντιπροσωπεύει με τη θέση που έχει μέσα στον κύκλο της ζωής, μα και μέσα στη ζωή της Ανναλία, για να μπορέσει κι αυτή να αποδεχθεί τη δικιά της θέση της, τόσο στην ίδια τη ζωή, όσο και στη ζωή των δύο αδερφών -κι όχι μόνο-, γιατί, κακά τα ψέματα, όπως όλοι μας, έτσι κι εκείνη, έχει την ανάγκη να νιώθει πως την αγαπούν, μα πάνω απ' όλα πως κάπου ανήκει, όχι γιατί δεν έχει επιλογές, αλλά γιατί αυτή είναι η σωστή.

Η ιστορία αυτή, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, έχει ως κεντρικό της άξονα την περηφάνια του Πρέστον, όμως δεν μένει μόνο σε αυτή. Απλά, την χρησιμοποιεί ως κεντρική της δύναμη, για να χτίσει γύρω της έναν πόλο πράξεων κι αποφάσεων, που έχουν βαθιά τις ρίζες τους στο τι σημαίνει ηθική, αξίες κι εντιμότητα, ακόμα κι όταν αυτές οι έννοιες έρχονται σε κόντρα με τα θέλω μας, γιατί κάποια πράγματα ίσως τελικά ν' αξίζουν περισσότερο στο ζύγι, γιατί αν δεν τ' αφήσουμε να φτηνύνουν, μόνο τότε μπορούμε να είμαστε αυτοί που πρέπει και να πορευτούμε, εν τέλει, έτσι όπως πρέπει. Γιατί, τελικά, αυτό που πραγματικά μπορεί να μας οδηγήσει στην ευτυχία δεν είναι τίποτα άλλο απ' το να παραδεχτούμε ποιοι είμαστε, τι νιώθουμε, να το αποδεχτούμε, να υπερασπιζόμαστε το εγώ μας και τις αξίες μας, και μέσα απ' όλα αυτά ν' αναδεικνύουμε και την αγάπη μας για εμάς και τους γύρω μας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mia Sheridan
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-618-5543-40-2