"Εάλω η Σμύρνη: Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922" του Βασίλη Ι. Τζανακάρη

Aπό τις αστραφτερές αίθουσες των Bερσαλιών και το «Παρίσι της ελπίδας» στα ματωμένα χώματα της Mικράς Aσίας, από τη Σμύρνη, την Kωνσταντινούπολη, το Eσκί Σεχίρ, το Aφιόν Kαραχισάρ, την Aλμυρά 'Eρημο και τον Σαγγάριο στην άγνωστη Eλλάδα της καθημερινότητας, της ξεγνοιασιάς, του μεροκάματου, της ανέχειας, της ελπίδας. Aπό τα «ωσαννά» και το «ευλογημένος ο ερχόμενος» στην εναγώνια κραυγή «Γιουνανλάρ γκελίορλαρ» (έρχονται οι 'Eλληνες) και από την τελευταία λειτουργία του Xρυσόστομου στην οδοιπορούσα ρωμιοσύνη της προσφυγιάς.
Tο έπος της Mικρασιατικής εκστρατείας και ο ακάνθινος στέφανος των ξεριζωμένων μέχρι τη Nέμεση των ανθρώπων και της ιστορίας. Mε πρωταγωνιστές ματωμένα πιόνια στα δάχτυλα της ειμαρμένης: Βενιζέλος, Αλέξανδρος, Κωνσταντίνος, Γούναρης, Πρωτοπαπαδάκης, Μπαλτατζής, Θεοτόκης, Στράτος, Χατζανέστης, Παρασκευόπουλος, Παπούλας, Πλαστήρας, Πάγκαλος, Χρυσόστομος, Αριστείδης Στεργιάδης κ.ά. 'Eνα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα καθώς τα συγκλονιστικά γεγονότα τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα. Tι έκαναν οι 'Eλληνες για να θέλουν με τόσο μίσος να πάρουν πίσω το αίμα τους οι Tούρκοι; Tι πραγματικά γινόταν στην παραλία της Σμύρνης εκείνη τη μέρα της φωτιάς και του θανάτου; Kαι τι μάθαιναν για όλα αυτά οι άνθρωποι στην Eλλάδα;
Η έκδοση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας του Σερραίου φωτογράφου Σεραφείμ Β. Σεραφείμ από το αρχείο του περιοδικού Γιατί.

"Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα - Εφηβεία: Η πορεία προς την ανεξαρτησία" του Hedvig Montgomery

Για τους γονείς η εφηβεία μπορεί να είναι περίοδος αμήχανη και δύσκολη. Λίγο καιρό πριν, το παιδί ζητούσε τη συμβουλή και την αγκαλιά τους – τώρα κλείνεται στο δωμάτιο και στον εαυτό του. Αυτό το στάδιο της εξέλιξής του μοιάζει να το απομακρύνει από όλα όσα ήταν σημαντικά μέχρι τότε, σαν να εξαφανίζεται το παρελθόν.
Ευτυχώς, αυτό δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια.
Η ανεξαρτητοποίηση επιτυγχάνεται όταν το παιδί νιώθει ασφαλές. Αυτή την περίοδο είστε ταυτόχρονα λιγότερο σημαντικοί και περισσότερο απαραίτητοι. Με πολλούς τρόπους το έφηβο παιδί σάς λέει: «Άφησέ με!» και συγχρόνως ψιθυρίζει: «Κράτα με!». Δική σας δουλειά είναι να κάνετε και τα δύο.
Στον πέμπτο και τελευταίο τόμο της εικονογραφημένης σειράς, η καταξιωμένη ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Hedvig Montgomery βοηθάει τους γονείς μέσα από πραγματικά περιστατικά να κατανοήσουν την εξελικτική διαδικασία της εφηβείας και τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών αυτή την περίοδο. Ταυτόχρονα, προτείνει τρόπους για να διαχειριστούν με επιτυχία σημαντικά θέματα, όπως τις συναισθηματικές εξάρσεις, το άγχος, την πίεση της ομάδας και τον εκφοβισμό, την αφύπνιση της σεξουαλικότητας, την εξάρτηση από τις οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Καιρός του σιγάν - Στη σιωπή των μοναστηριών Βόρεια Γαλλία - Καππαδοκία" του Patrick Leigh Fermor

Από τα αβαεία στη βόρεια Γαλλία ως τα επιβλητικά μοναστήρια στους βράχους της Καππαδοκίας, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ περιγράφει την αυστηρή στοχαστική ζωή των μοναχών και την άχρονη ομορφιά του μοναστικού τους περιβάλλοντος. Στα περιστασιακά αποτραβήγματά του από τον κόσμο, ο κορυφαίος ταξιδιωτικός συγγραφέας αποτυπώνει αβίαστα τη γαλήνια μοναξιά και τη γοητεία των μοναστηριών ως μια αναπάντεχη υπερφυσική ευλογία.