Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Περήφανη και αφοσιωμένη στον στόχο της.
Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Τζούντιθ Χάμπτον.
Μια υπόσχεση που είχε δώσει στην παιδική της φίλη θα την οδηγήσει σε ένα ταξίδι που θα της αλλάξει τη ζωή.
Έτσι λοιπόν, αφήνει το ψυχρό σπίτι της στη Βρετανία για να ταξιδέψει στα Χάιλαντς. Αλλά υπάρχει ένας ακόμα πιο προσωπικός λόγος για να το κάνει: θέλει να συναντήσει τον πατέρα που ποτέ δεν γνώρισε, τον άρχοντα Μακλίν.
Τίποτα όμως δεν την έχει προετοιμάσει για τον Σκοτσέζο βάρβαρο που θα τη συνοδεύσει ως εκεί: τον Ίαν Μέιλαντ.
Αρχηγός της φατρίας του, ένας άντρας που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει συναντήσει ως τώρα.
Σε μια μοιραία σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία και στην ηθική, η Τζούντιθ αναζητά την αγκαλιά του Ίαν.
Μπερδεμένος από το ανεξάρτητο πνεύμα της και τον δυναμισμό της, εκείνος αρχίζει να την ερωτεύεται.
Φαινομενικά τίποτα δεν μπορεί να απειλήσει την προστατευτικότητα και την εμπιστοσύνη που της δείχνουν ο Ίαν και η φατρία… εκτός από την αλήθεια για τον πατέρα της.
Ένα σκοτεινό μυστικό που θα μπορούσε να κλονίσει τη σχέση τους και να διαταράξει τις ισορροπίες.

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Elxis άνοιξαν το εκδοτικό πρόγραμμα του 2022 με το πρώτο βιβλίο μιας νέας σειράς της Julie Garwdood, την οποία γνωρίσαμε μέσα απ' τη διλογία της "Άγνωστα μονοπάτια" που το αναγνωστικό κοινό αγκάλιασε με εξαιρετική θέρμη, και πραγματικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν πιο δυναμική είσοδο απ' αυτήν, μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Γιατί η Garwood δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τη μοναδική της ικανότητα να μας "ταξιδεύει" με την πένα της, συναισθηματικά αλλά και οπτικά, μεταφέροντάς μας ακριβώς εκεί όπου θέλει εκείνη, αλλά και απ' το ότι πλάθει ιστορίες που δεν είναι μόνο τρυφερές ή ρομαντικές, αλλά και διασκεδαστικές συνάμα, πράγμα που ορισμένες φορές τείνουν να ξεχνούν οι συγγραφείς αυτής της κατηγορίας, προσφέροντάς μας κείμενα πιο αυστηρά και, συγκριτικά, λιγότερο ευχάριστα.

Η Τζούντιθ και η Φράνσις είναι δύο κορίτσια που αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, γνωρίζονται όταν είναι παιδιά ακόμα και γίνονται οι καλύτερες φίλες. Μια φιλία, μάλιστα, που όχι μόνο δεν ξεθυμαίνει με τα χρόνια και την απόσταση που μπαίνει ανάμεσά τους, αλλά που παραμένει δυνατή, σταθερή κι ακλόνητη. Και τώρα που η Φράνσις είναι μια παντρεμένη γυναίκα κι ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί, η Τζούντιθ πρέπει να κρατήσει την υπόσχεσή της και να βρεθεί δίπλα της ώστε να είναι κοντά της, όταν με το καλό φτάσει η ώρα. Φυσικά, η Τζούντιθ δεν το σκέφτεται λεπτό, κι αφήνει το σπίτι της στη Βρετανία για να ταξιδέψει μέχρι τα Χάιλαντς, έχοντας στο πλευρό της τον Ίαν Μέιλαντ, ο οποίος έχει αναλάβει ως αποστολή να την συνοδεύσει στο ταξίδι της αυτό.

Αρχικά, ο Ίαν δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την αποστολή που του ανατέθηκε, πιστεύοντας μάλιστα πως μια Αγγλίδα δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει μια παιδική υπόσχεση, όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Μια έκπληξη που θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη όσο περισσότερο χρόνο περνάει μαζί με την Τζούντιθ. Χρόνο που μπορεί να μην είναι αρκετός για ν' αλλάξει όλη του η κοσμοθεωρία από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σίγουρα είναι αρκετός για να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι ίδιοι όλοι οι άνθρωποι και πως η καταγωγή μας δεν είναι αυτό που μας καθορίζει, αλλά το πως εμείς οι ίδιοι ορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας, τα συναισθήματά μας. Μια συνειδητοποίηση πως δεν τον κάνει μόνο ν' αλλάξει τη στάση του και τα συναισθήματά του απέναντί της, αλλά και να την υπερασπιστεί σε εκείνους που συνεχίζουν να την αμφισβητούν.

Η Τζούντιθ, από την άλλη, είναι μια γυναίκα που παρά που δεν έχει ζήσει μια εύκολη ζωή μέχρι εκείνη τη στιγμή, και που δεν προβλέπεται να γίνεται πιο εύκολη στο άμεσο μέλλον, δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία και τη δυναμική της, τολμώντας να υψώσει το ανάστημα και τη φωνή της για να υπερασπιστεί τον εαυτό και τα πιστεύω της κι αν μη τι άλλο αυτό σε κάνει να την εκτιμάς ακόμα περισσότερο, ειδικά όταν την τόλμη της αυτή την εκφράζει μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, όπου η θέση της γυναίκας είναι πολύ συγκεκριμένη, αλλά που η ίδια δεν νιώθει καμία υποχρέωση να υποταχθεί σε αυτή την ιδέα. Σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τον Ίαν, υπάρχει ένας έντονος ερωτισμός μεν, την ίδια στιγμή υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες δε, που με τη σειρά του οδηγούν σε κρίσεις και διλήμματα. Ωστόσο, η χημεία μεταξύ τους είναι αδιαμφισβήτητη και ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας χειρίζεται τη σχέση τους μέχρι αυτή να φτάσει στην ωρίμανσή της είναι εξαιρετικός.

Πέραν όλων των άλλων, η Garwood έχει κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά στην σκιαγράφηση και την ανάλυση των χαρακτήρων της, εμβαθύνοντας στην ψυχοσύνθεσή τους κι επιτρέποντας να έχουμε μια πλήρη εικόνα αυτών, τόσο ως προς το τι σκέφτονται όσο και ως προς το τι αισθάνονται. Αυτό είναι ένα στοιχείο που βοηθάει πάρα πολύ και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ τους, αφού μας επιτρέπει να τις εξετάσουμε σφαιρικά αλλά και σε βάθος, μην μένοντας μόνο στο ερωτικό κομμάτι, αλλά πιάνοντας κι αναλύοντας κι εκείνο της φιλίας, που πολλές φορές τείνει να υποσκελίζεται. Μοναδικές περιγραφές των Χάιλαντς, ζωντανές, γραφικές, παραστατικές, με ψυχή, που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας όλη τη μαγεία του γοητευτικού αυτού τόπου, μοναδικός χειρισμός του χιουμοριστικού στοιχείου της αφήγησης που το κάνει την ιστορία πολύ πιο διασκεδαστική και γήινη απ' όσο θα περιμέναμε, κι ένα καλά κρυμμένο μυστικό και μια αποστολή που πρέπει να έρθει εις πέρας για να τονίσει το σασπένς. Μια ιστορία άκρως απολαυστική που οι fans του είδους θα λατρέψουν!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julie Garwood
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-618-5543-53-2