Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Βαλέρια είναι μια συγγραφέας σε κρίση, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή. Έχοντας ήδη εγκαταλείψει τη δουλειά της για να αφοσιωθεί στη συγγραφή, διαπιστώνει με τρόμο την πλήρη απουσία έμπνευσης που τη βασανίζει, ενώ την ίδια στιγμή ο γοητευτικός σύζυγός της Αντριάν μοιάζει να μην είναι ποτέ κοντά της. Για καλή της τύχη όμως, στο πλευρό της βρίσκονται οι τρεις καλύτερες φίλες της, η Κάρμεν, η Λόλα και η Νερέα. Γοητευτικές, έξυπνες, ενδιαφέρουσες και πάντα πολυάσχολες, αυτές οι τρεις γυναίκες στηρίζουν πάντοτε κάθε της επιλογή.
Ένα συναρπαστικό βιβλίο αφιερωμένο στις γυναίκες που ζουν με ένταση και πάθος, μια σύγχρονη ιστορία γεμάτη έρωτες, όνειρα, ζήλια, απιστίες, αμφιβολίες, απογοητεύσεις, μυστικά και, κυρίως, ένα υπέροχο μυθιστόρημα για τη βαθιά και αληθινή φιλία τεσσάρων γυναικών που δεν περνούν ποτέ απαρατήρητες και βάζουν πάνω απ’ όλα η μία την άλλη.

Προσωπική άποψη:
Αν κάτι κατάφερε η καραντίνα, εκτός απ' το να μας κλείσει για τα καλά μέσα στα σπίτια μας, αυξάνοντας παράλληλα την αντικοινωνικότητά μας, είναι το ότι ακόμα κι όσοι δεν είχαμε ως τότε, αποκτήσαμε Netflix. Κάπως έπρεπε να περάσουν εκείνες οι δύσκολες ημέρες και αν μη τι άλλο, το να έχεις μια τεράστια ταινιοθήκη στο σπίτι σου με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι μια εξαιρετικά δελεαστική ιδέα. Βέβαια, εκτός από ταινίες, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και πολλές, πάρα πολλές σειρές. Ανάμεσά τους και η σειρά "Βαλέρια", η οποία αναδείχθηκε ως μία απ' τις δημοφιλέστερες στο είδος της, ειδικά στο γυναικείο κοινό. Μια σειρά που βασίστηκε στην ομώνυμη τετραλογία της Elisabet Benavent -μπορούμε να πούμε και πενταλογία, αν λάβουμε υπ' όψιν μας το συμπληρωματικό "ημερολόγιο" που κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο της σειράς- και πιο συγκεκριμένα στα δύο πρώτα βιβλία της, ενώ αναμένεται μία ακόμα τηλεοπτική season που θα είναι και η τελευταία, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα αφορά το μόνο το τρίτο βιβλίο ή και το τέταρτο μαζί.

Αφήνοντας όλες τις παραπάνω πληροφορίες στην άκρη, ας περάσουμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς -το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ελληνική Γράμματα-, που μας συστήνει τη Βαλέρια, μια γυναίκα που έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τη δουλειά της προκειμένου ν' αφοσιωθεί στη συγγραφή που τόσο πολύ αγαπά, με την έμπνευση, όμως, να φαίνεται να την έχει εγκαταλείψει κι εκείνη με τη σειρά της. Λίγο το γεγονός αυτό, λίγο τα χρόνια που νιώθει να περνάνε και να την βαραίνουν, λίγο ο σύζυγός της που μοιάζει να μην βρίσκεται ποτέ κοντά της όταν εκείνη τον έχει ανάγκη, δεν αργεί να βρεθεί σε κρίση, συναισθηματική, πνευματική, μα και σε κάθε επίπεδο της ζωής της. Μια κεντρική ιδέα με την οποία μπορούν να ταυτιστούν πάρα πολλές γυναίκες, για να μην πω όλες, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάθε μία έχει βρεθεί κάποια στιγμή της ζωής της σε εκείνο το κομβικό σημείο όπου τίποτα δεν φαντάζει σταθερό και που χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή.

Βέβαια, η Βαλέρια έχει στο πλευρό της της τρεις καλύτερές της φίλες, Κάρμεν, Λόλα και Νερέα, που εκτός απ' το να είναι έξυπνες, ενδιαφέρουσες, πολυάσχολες και γοητευτικές, ξέρουν πολύ καλά πως να σταθούν πλάι σε μια φίλη που τις έχει ανάγκη και που πρέπει να στηρίξουν τις επιλογές της όποιες κι αν είναι αυτές. Κι αν είσαι από εκείνους που πιστεύουν πως γυναικείες φιλίες δεν υπάρχουν, ιστορίες όπως αυτή σε βάζουν στη διαδικασία να σκεφτείς κάποια πράγματα από την αρχή και ίσως να τα αναθεωρήσεις ως έναν βαθμό. Γιατί, στην πραγματικότητα, δεν είναι δύσκολο να υπάρξει αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό που είναι δύσκολο είναι το να μπορείς να σταθείς στο πλευρό αυτού που αγαπάς ακόμα κι όταν δεν συμφωνείς μαζί του, στηρίζοντας τις αποφάσεις και τις επιλογές του, αρκεί αυτές να τον κάνουν ευτυχισμένο.

Η συγκεκριμένη σειρά, και κατ' επέκτασιν και το ίδιο το βιβλίο, παρουσιάζουν μια ισπανική εκδοχή του "Sex and the city". Με απλά λόγια, μια πιο εξευρωπαϊσμένη οπτική της γυναικείας φιλίας και του τρόπου που τέσσερις διαφορετικές, αλλά εξίσου δυναμικές και ενδιαφέρουσες γυναίκες του σήμερα, ζουν τη ζωή τους, παίρνουν ρίσκα και αποφάσεις και τελικά αποφασίζουν να είναι αυτό που θέλουν εκείνες κι όχι αυτό που επιτάσσουν οι καταστάσεις γύρω τους. Κυρίως σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, το βιβλίο μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τη Βαλέρια σε σχέση με τις φίλες της, τις οποίες βλέπουμε κυρίως μέσα από τα δικά της μάτια, οπότε και να πετύχουμε αυτό που ζητάει και ο τίτλος του ίδιου του βιβλίου. Να μπούμε στη θέση της! Και σίγουρα δεν άλλαξε ο κόσμος μας, αλλά το κάναμε, βρίσκοντας αρκετά κοινά σημεία με εμάς, ή με ανθρώπους που γνωρίζουμε, εξερευνώντας τη φιλία μέσα από ένα όμορφο και αγαπησιάρικο πρίσμα, πασπαλισμένο με χιούμορ και θετική ενέργεια.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elisabet Benavent
Μεταφραστής: Καμπύλη Ασπασία
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 592
ISBN: 978-960-19-0886-1