"Ο φιλαράκος" του Guy de Maupassant

Ο Ζωρζ Ντυρουά είναι ο «Φιλαράκος» όπως τον βαφτίζει μία από τις ερωμένες του. Όμορφος νέος από τη γαλλική επαρχία, άφραγκος, χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, αλλά επιρρεπής στις απολαύσεις, αναζητά την τύχη του στο Παρίσι.
Συναντιέται τυχαία με έναν παλιό του φίλο, τον Φορεστιέ, που τον βοηθά να βρει δουλειά ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Γαλλική Ζωή» δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει μια αρχή…
Καρδιοκατακτητής και τυχοδιώκτης με πέραση στις γυναίκες! Χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό τις χρησιμοποιεί για να αναρριχηθεί κοινωνικά και να αποκτήσει την πλούσια ζωή που ονειρεύεται.
Ο Μωπασάν σκιαγραφεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον της Belle Epoque και χαρίζει ένα αριστούργημα στο κοινό σατιρίζοντας μια κοινωνία που βασιζόταν στο χρήμα και που κλονίστηκε από τα πολιτικά σκάνδαλα στα τέλη του 19ου αιώνα.

"Ματωμένες λέξεις. Δια στόματος Παλαιών Πατρών Γερμανού" του Μάνου Καλύβα

Η πραγματική όψη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 δεν περιέχει μόνο ηρωικές στιγμές αλλά και σκοτεινά σημεία που όποιος τα γνωρίζει αισθάνεται την απογοήτευση να τυλίγει την ψυχή του. Μέσα από τα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού ξετυλίγεται μια ιστορία όπου η παράδοση και τα γραπτά κείμενα αποκαλύπτουν απόκρυφες πτυχές μιας σκοτεινής περιόδου με λαμπερό περιτύλιγμα. Ποιος ήταν ο πραγματικός ρόλος της εκκλησίας στην απελευθέρωση και αναγέννηση του έθνους; Οι ιεράρχες πολέμησαν και στήριξαν την επανάσταση ή εσκεμμένα υποβαθμίστηκαν από τους πολιτικούς του αγώνα; Μια ιστορία μέσα από την επίσημη ιστορία, στηριγμένη σε πηγές και έγκριτες μαρτυρίες φέρνει στην επιφάνεια πτυχές που δεν είναι ευρέως γνωστές αλλά είναι αληθινές και μας διδάσκουν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

"Στο όνομα... της αγάπης" του Μάνου Καλύβα

Πόσο εύκολα μπορεί ένα απλό γεγονός να προκαλέσει ολοκληρωτικό χάος; Όταν καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια τότε οι άμυνες των ανθρώπων καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι. Επτά τουρίστες που επισκέπτονται ένα κάστρο στην Τρανσυλβανία ανακαλύπτουν σταδιακά ότι έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα μπορούσαν να φανταστούν. Θα καταφέρουν να το διαχειριστούν ή θα χαθούν στα σκοτεινά μονοπάτια του παρελθόντος; Ο μυστηριώδης ξεναγός σκοπεύει να τους βοηθήσει ή έχει κρυφά σχέδια για εκείνους; Έχει πραγματικά ο άνθρωπος τη δύναμη να επικρατήσει απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό ή το θηρίο που υποθάλπει θα τον καταπιεί βγαίνοντας τελικά στην επιφάνεια; Ίσως μέσα από το ταξίδι των προσώπων του έργου να δοθούν απαντήσεις που ενδεχομένως είναι σκληρές αλλά αγγίζουν την αλήθεια. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι αδύνατο να αλλάξει όμως υπάρχει κάτι ακόμα πιο επίπονο… ο πόνος μιας αγάπης που χάθηκε και δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ.

"Μινκ, πού είστε;" της Μαρίας Ζαφειρίου

Η φιλία αποτελεί αναβαθμό πολιτισμού τόσο ανάμεσα στους ανθρώπους όσο και μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων. Η αμοιβαιότητα στα συναισθήματα γαληνεύει τις ψυχές, εξομαλύνει τις σχέσεις και γεφυρώνει τις αντιθέσεις. Ο κόσμος της «παλίντονης αρμονίας» στη φύση, κατά τον Ηράκλειτο, εξακολουθεί να μας διδάσκει την ισορροπία των αντίθετων δυνάμεων μέσα από την αναγκαιότητα της συνύπαρξης της άγριας χλωρίδας και πανίδας και των ανθρώπων.
Η ιστορία θα σας προβληματίσει για το τώρα και το αύριο μέσα από το χθες, με βασικούς της ήρωες την Ελένη και τον Αλέξανδρο, τα παιδιά της αστικής οικογένειας του κυρίου Δαρέση, που μετακόμισε στην Καστοριά τα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης της πανδημίας. Πώς ο Αλέξανδρος θα αντιμετωπίσει την απόφαση του πατέρα του για την τύχη των μινκ τους; Ποια η συμβολή της γιαγιάς Σαββούλας να αποτρέψει το αναπότρεπτο και γιατί η Ελένη θα ακολουθήσει την τέχνη της ζωγραφικής;

"Χειραψία με την αθανασία" του Αριστογείτωνα Γ. Χαραλαμπάκη

Αγαπητέ αναγνώστη, το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, περιλαμβάνει ποιήματα τα οποία αναφέρονται στα αναπάντητα υπαρξιακά και μεταφυσικά ερωτήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο αφ΄ ότου εμφανίστηκε στη γη: Από πού ερχόμαστε και πού φτερά ανοίγουμε όταν τα μάτια κλείσουν; Ποιος ο προορισμός της γήινης πορείας μας; Υπάρχει ανώτατο Ον που ορίζει τα πάντα; Είναι ο άνθρωπος δημιούργημα του Θεού ή είναι μόνος μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος από όπου ξεπήδησε τυχαία; Είναι ο θάνατος οριστική ανυπαρξία ή αρχή άλλης ζωής; Οι τρεις παράγοντες γνώση, κρίση και πίστη φαίνεται να διαμορφώνουν εξατομικευμένες απόψεις για τα θέματα αυτά, οι οποίες διαφέρουν φυσικά από άτομο σε άτομο.
Για θεματολογικούς λόγους το βιβλίο περιλαμβάνει δύο μέρη: Το πρώτο «Δίψα αιωνιότητας» που διεξέρχεται το θέμα της αθανασίας και το δεύτερο «Η ηχώ της απουσίας» που αναφέρεται στον αντίχτυπο της απώλειας αγαπημένου προσώπου, με την επώδυνη διαδικασία των σταδίων του πένθους. Και στα δύο μέρη θίγονται βασικοί τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης και ξεδιπλώνονται οι αντιθέσεις που κρύβει η ζωή: Το φως και το σκοτάδι, η ζωή και ο θάνατος, το δίκαιο και το άδικο, οι χαμένοι αγώνες και οι κερδισμένοι, η σχετικότητα του χρόνου, η αιωνιότητα, οι χαρές που γονιμοποιούν και οι λύπες που γεννούν.
Όπως είναι φυσικό, δεν είναι δυνατόν τα ποιήματα να δώσουν απαντήσεις για την αθανασία και τις άλλες υπαρξιακές και μεταφυσικές ανησυχίες. Αναμοχλεύοντας όμως αναπάντητα ερωτήματα, δυνατόν να προκαλέσουν προβληματισμό, απογοήτευση ή ακόμα και αισιοδοξία με ανάλογη παραγωγή στοχασμών και συναισθημάτων.