Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο Ανάργυρος, γόνος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της Σαντορίνης, ετοιμάζεται να παντρευτεί την Άννα, ένα κορίτσι από την Ανάφη που εργάζεται στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του. Μια προκλητική ενέργεια της αδελφής του, της «τοξικής» Καλλίστης Σαντοριναίου, τινάζει τη γαμήλια τελετή στον αέρα και τρέπει τη νύφη σε φυγή. Είκοσι χρόνια μετά, η Άννα κι ο Ανάργυρος συναντιούνται τυχαία και αποφασίζουν να δραπετεύσουν για λίγο από τη ζωή τους, ταξιδεύοντας στον εξωτικό Μαυρίκιο. Εκεί, τους περιμένει «η πιο σκοτεινή νύχτα της ψυχής»…
Μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία που κάτω από την επιφάνειά της κρύβει ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Στα έγκατά του δεν κοχλάζει πύρινη λάβα, αλλά κάτι εξίσου ανελέητο και καταστροφικό· τα απωθημένα.
H ζωή που ονειρευτήκαμε και δεν καταφέραμε να ζήσουμε στοιχειώνει νομοτελειακά αυτή που ζούμε; Ή μήπως η καρδιά μας διαθέτει έξοδο κινδύνου από τον λαβύρινθο των καταπιεσμένων επιθυμιών; Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από τα δεσμά του υποσυνείδητου; Ή το απωθημένο φυγείν αδύνατον;

Προσωπική άποψη:
Ο σοφός μας ο λαός λέει πως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Ό,τι σου έχει γράψει η μοίρα, δεν μπορείς να το αποφύγεις, δεν μπορείς να του ξεφύγεις, παρά μονάχα ακολουθείς τα μονοπάτια που εκείνη έχει χαράξει για σένα. Παραφράζοντας το ρητό αυτό, η Μαρία Παναγοπούλου επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο, βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, το οποίο αποδεικνύει πως, εκτός από το πεπρωμένο, ο άνθρωπος δεν μπορεί ν' αποφύγει και τα απωθημένα του, τα οποία έχουν πολλές φορές βαθύτερες ρίζες απ' όσο αντιλαμβανόμαστε, και που είναι ικανά να μας οδηγήσουν, αν κι εφόσον αποφασίσουμε να τους παραδοθούμε ή να τα κυνηγήσουμε, είτε στην πραγματική ευτυχία, είτε στην ολοκληρωτική μας καταστροφή.

Ο Ανάργυρος είναι γόνος καλής κι επιφανούς οικογένειας της Σαντορίνης, η οποία έχει έντονη δράση στον ξενοδοχειακό επιχειρηματικό κόσμο. Την καρδιά του έχει κλέψει η Άννα, μια κοπέλα που εργάζεται στο ξενοδοχείο του, με την οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί. Όμως η αδερφή του, που είναι ο ορισμός της τοξικότητας, είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να πραγματοποιηθεί αυτός ο γάμος, βάζοντας σε δράση το σχέδιο εκείνο που θα τινάξει τα πάντα στον αέρα και θα τρέψει τη μέλλουσα νύφη σε φυγή. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά, οι δρόμοι του Ανάργυρου και της Άννας θ' ανταμώσουν και πάλι, παίρνοντας τη μεγάλη απόφαση να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητά τους και να ζήσουν μέσα στη δική τους προσωρινή πραγματικότητα η οποία, όμως, θα τους οδηγήσει σε σκοτεινά μέρη που δεν περίμεναν.

Η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία της με δυναμισμό και αμεσότητα, χωρίς να προσπαθεί να ωραιοποιήσει γεγονότα και καταστάσεις, φέρνοντας τους ήρωές μας αντιμέτωπους όχι μόνο με τις ίδιες τους τις πράξεις, μα πάνω απ' όλα με τον ίδιο τους τον εαυτό και με όλα όσα κρύβουν μέσα τους. Και όπως είναι φυσικό, αυτό η "πάλη" δεν αποδεικνύεται πάντα εύκολη ούτε ευχάριστη, οδηγώντας σε εκρήξεις με απρόσμενες συνέπειες κι αποτελέσματα. Τους αφήνει να ξεγυμνώσουν τις ψυχές τους και να φανερώσουν το φως και το σκοτάδι τους, την ομορφιά και την ασχήμια τους, δίνοντας τον χώρο για ν' ασκηθεί κριτική, αλλά την ίδια στιγμή το επιτυγχάνει όλο αυτό χωρίς να κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν, διατηρώντας μια ισορροπία αξιοθαύμαστη.

Οι άνθρωποι είμαστε καμωμένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην είμαστε τέλειοι. Όλοι έχουμε τα τρωτά και τα δυνατά μας σημεία, τα θετικά και τα αρνητικά μας, τα πράγματα στα οποία μπορούμε ν' αντισταθούμε κι εκείνα απέναντι στα οποία στεκόμαστε ευάλωτοι. Έτσι είναι και οι ήρωές της, αληθινοί, ανθρώπινοι, με ευαισθησίες κι αδυναμίες, κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που μας επιτρέπουν τόσο αβίαστα να ταυτιστούμε μαζί τους, κι αν όχι, έστω να καταφέρουμε να μπούμε για λίγο στα παπούτσια τους. Και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να δικαιολογήσουμε τα πάντα, αλλά δεν είναι και αυτός ο σκοπός. Σκοπός είναι να τους κατανοήσουμε, να τους καταλάβουμε, βιώνοντας όλα τα συναισθήματα που μας προσφέρουν, πράγμα που επιτυγχάνουμε στον μέγιστο βαθμό.

Ο καθένας από εμάς, το δίχως άλλο, έχει αναρωτηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του "τι θα γινόταν αν...", κι αυτά τα "αν" είναι που μπορούν να μετατραπούν σε εμμονές, σε απωθημένα, σε όσα είναι ικανά να μας κάνουν να γκρεμίσουμε όσα έχουμε χτίσει, να διαλύσουμε τη ζωή μας για να μπορέσουμε να τα ζήσουμε, σε περίπτωση που μας δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία μαζί τους. Κι εδώ είναι που έρχεται το μεγαλύτερο "αν" απ' όλα, γιατί αν απορρίψουμε το πρώτο, μπορεί να στερηθούμε το δικαίωμα της πραγματοποίησης του μεγαλύτερού μας ονείρου, εκείνο που θα μας ολοκληρώσει και θα μας λυτρώσει. Όμως, κανείς δεν μπορεί να μας διασφαλίσει πως αυτό θα συμβεί, γιατί οι επιλογές μας δεν έρχονται ποτέ με εγγυήσεις. Και τελικά, τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη δύναμη; Η καρδιά ή το μυαλό μας; Το συνειδητό ή το υποσυνείδητό μας; Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσετε μόνοι σας...
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Παναγοπούλου Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 328
ISBN: 978-618-01-4236-5