Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

«Ποιο είναι το πρόβλημά σου;»
Η Λόρα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αντιμετωπίζοντας περιφρόνηση.
Ξέρει ότι φαίνεται οξύθυμη, προβληματική, αντικοινωνική.
Η Μίριαμ ξέρει ότι η Λόρα δεν είναι απαραίτητα δολοφόνος μόνο και μόνο επειδή την είδαν να εγκαταλείπει το σκηνικό ενός φρικτού φόνου με αίμα στα ρούχα της.
Οι κακές εμπειρίες του παρελθόντος τής έχουν δείξει πόσο εύκολο είναι να σε δουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.
Η Κάρλα αναστατώνεται από τη βάναυση δολοφονία του ανιψιού της.
Δεν εμπιστεύεται κανέναν – ακόμα και οι καλύτεροι άνθρωποι είναι ικανοί για τρομερές πράξεις.
Πόσο μακριά όμως θα φτάσει για να βρει επιτέλους τη γαλήνη;
Αθώοι ή ένοχοι, οι ζωές όλων έχουν καταστραφεί.
Μερικών μάλιστα τόσο, που έχουν φτάσει στο σημείο να σκοτώσουν.

Προσωπική άποψη:
Η Paula Hawkins, που έγινε παγκοσμίως γνωστή με το best seller της "Το κορίτσι του τρένου", επιστρέφει με ένα νέο θρίλερ μυστηρίου και κάτω από νέα εκδοτική στέγη, αυτή των εκδόσεων Διόπτρα, για να μας θυμίσει πως η ζωή μας, όσο οργανωμένη και στρωμένη κι αν φαντάζει, τόσο στα μάτια των δικών μας όσο και των γύρω μας, τώρα εύκολα μπορεί ν' ανατραπεί, με τους ρόλους του θύτη και του θύματος να μπλέκουν σε έναν κύκλο μυστικών και συναισθημάτων, που ανά πάσα ώρα είναι έτοιμα να εκραγούν και να μας φέρουν σε σημεία που ποτέ δεν περιμέναμε και δεν φανταζόμασταν. Ένα θρίλερ γεμάτο σασπένς και αγωνία, τα οποία χτίζονται αντίστροφα, με έναν τρόπο αρκετά ανορθόδοξο, αλλά που προσφέρει κάτι το διαφορετικό και το ιδιαίτερο, το οποίο μας καθηλώνει από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο νεαρός Ντάνιελ Σάδερλαντ βρίσκεται δολοφονημένος με δεκάδες μαχαιριές σε ένα αγκυροβολημένο σκάφος στο κανάλι Ρίτζεντς του Λονδίνου. Μόλις οχτώ βδομάδες νωρίτερα, η αλκοολική μητέρα του, η Άντζελα, βρέθηκε κι εκείνη νεκρή, έπειτα από ένα περιστατικό το οποίο καταγράφηκε ως ατύχημα, αν και πλέον αρχίζουν να υπάρχουν έντονες σκέψεις πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται και πως οι δύο αυτοί θάνατοι μόνο τυχαίοι δεν μπορεί να είναι. Τρεις είναι οι γυναίκες που φαίνεται να μπορούν να εμπλέκονται με τη δολοφονία του Ντάνιελ. Τρεις γυναίκες που τον γνώριζαν, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία, αλλά που όλες τους φαίνεται να κρατάνε τα δικά τους μυστικά. Κι άραγε, μέχρι που είναι διατεθειμένες να φτάσουν η Λόρα, η Μίριαμ και η Κάρλα προκειμένου να διαφυλάξουν τα μυστικά τους αυτά, αλλά και να βρουν την προσωπική τους γαλήνη, αυτή που θα ηρεμήσει τις ταραγμένες τους ψυχές;

Η Hawkins επιλέγει να ξεκινήσει την αφήγηση της ιστορίας απ' το τέλος αυτής, και παρά το γεγονός πως γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, αυτό δεν αφαιρεί από την ένταση και την αγωνία καθώς ταξιδεύουμε μπρος και πίσω στον χρόνο, αλλά και στις ιστορίες όλων των χαρακτήρων, μέχρι να φτάσουμε στην ολοκλήρωση αυτής, που έρχεται με έναν τρόπο ανατρεπτικό που δεν περιμέναμε και που μας θυμίζει πως ακόμα κι αν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι όπως φαίνονται και πως πίσω από την αρχική εικόνα μπορεί να κρύβεται μια άλλη, πιο σκοτεινή απ' όσο είχαμε φανταστεί. Παράλληλα, η εξέλιξη της ιστορίας ενός βιβλίου μέσα στο εν λόγω βιβλίο, αν και είναι μια ιδέα που την έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια και που δεν μας ξαφνιάζει με την πρωτοτυπία της, είναι καλοδουλεμένη και πολύ καλά εκτελεσμένη.

Αρχικά η αφήγηση είναι κάπως αργή, αλλά σύντομα αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει λόγος πίσω απ' αυτό, γιατί, όπως αναφέρει και ο τίτλος του βιβλίου, η φωτιά των αποκαλύψεων σιγοκαίει, με το μίσος, τη ζήλια, τον θυμό, να σιγοκαίνε και αυτά με τη σειρά τους μέσα στις ψυχές των χαρακτήρων μας, με τον καθέναν απ' αυτούς να είναι αναξιόπιστος για διαφορετικούς λόγους, αλλά την ίδια στιγμή να μας δίνουν κι αρκετούς λόγους για να πιστέψουμε τις δικές τους αλήθειες, οδηγώντας μας σε ένα γαϊτανάκι αντικρουόμενων σκέψεων και συναισθημάτων που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσουν τελικά και πολύ περισσότερο ποια θ' αποδειχθεί τελικά η πραγματική αλήθεια. Η συγγραφέας εμμένει στην σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής και πως αυτή μπορεί να επηρεαστεί από συγκεκριμένες καταστάσεις, ικανές να οδηγήσουν στο έγκλημα ακόμα κι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας.

Όπως έχουμε δει και στα προηγούμενη βιβλία της, η Hawkins εστιάζει στις γυναίκες και στο πως ο φόβος λειτουργεί πάνω σε αυτές. Δεν χρησιμοποιεί γραφικές αναφορές βίας, αλλά διαφορετικές, εκείνες που προκαλούν τρόμο στην ψυχή τους και ταρακουνούν το υποσυνείδητο και την ηθική τους ταυτότητα. Γυναίκες που μπορεί να μοιάζουν πολύ διαφορετικές από εμάς, αλλά που πολύ εύκολα μπαίνουμε στα παπούτσια τους, γιατί πολύ γρήγορα αντιλαμβανόμαστε το πόσο εύκολο θα ήταν στην πραγματικότητα το να έρθουμε στη θέση τους, με τη ζωή μας να βγαίνει εκτός τροχιάς κι όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα κι ασφαλή να τα βλέπουμε ν' ανατρέπονται μπροστά στα μάτια μας μέσα σε μια μόλις στιγμή. Το "Φωτιά που σιγοκαίει" είναι ένα θρίλερ χαρακτήρων, που φέρνει στο φως την σκοτεινή πλευρά που όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας και που μας θυμίζει πως τα τραύματα του παρελθόντος, αν δεν επουλωθούν, σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε αναπάντεχα ξεσπάσματα με απρόσμενα αποτελέσματα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Paula Hawkins
Μεταφραστής: Τραϊκόγλου Ρόζα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-653-622-9