Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μια μέρα στην Πόλη του Φωτός.
Μια νύχτα σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου.
Το Παρίσι του Μεσοπολέμου σφύζει από καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικούς, είναι ένα αστραφτερό χωνευτήρι ιδιοφυΐας. Ανάμεσα στους λαμπερούς και διάσημους κατοίκους της πόλης, τέσσερις συνηθισμένοι άνθρωποι ψάχνουν, ο καθένας ξεχωριστά, κάτι που έχουν χάσει.
Ο Σούρεν Μπαλακιάν είναι ένας Αρμένης πρόσφυγας που ζει παίζοντας κουκλοθέατρο. Οι αγαπημένες του μαριονέτες δεν μπορούν να τον προστατεύσουν από τους δαίμονες που τον κυνηγάνε στις σκοτεινές σκιές της νύχτας. Στο τέλος, έρχονται πάντα και τον βρίσκουν στα όνειρά του. Ο Γκιγιόμ Μπλαν τις τελευταίες μέρες έχει σταματήσει να ζωγραφίζει, γιατί ξυπνά με την καρδιά του να βροντοχτυπάει στο στήθος και την ανάσα του να βγαίνει κοφτή και άγρια. Χρωστάει χίλια διακόσια φράγκα και έχει στην τσέπη του έξι!
Ο Ζαν Πολ Μαγιάρντ αγαπά την Αμερική και παίρνει συνεντεύξεις από Αμερικάνους που ζουν στο Παρίσι. Θέλει να ζήσει εκεί, αλλά δεν το αποφασίζει γιατί ψάχνει την κόρη του. Κοιτάζει μονίμως γύρω του, κι ας έχουν περάσει δέκα χρόνια. Η Καμίλ Κλερμόν ήταν η οικονόμος του Μαρσέλ Προυστ. Της είχε ζητήσει να κάψει τα σημειωματάριά του, αλλά εκείνη κράτησε ένα… και τώρα αυτό έχει εξαφανιστεί.
Όταν τα μονοπάτια των τεσσάρων πρωταγωνιστών συναντιούνται το μοιραίο βράδυ στο καμπαρέ Λε Σαν Μπλαν της Μονμάρτρης, αποκαλύπτονται τα αόρατα νήματα που τους ενώνουν.

Προσωπική άποψη:
Το Παρίσι είναι μια πόλη που λατρεύω! Ναι, το ξέρω πως το έχω επαναλάβει πολλάκις, όμως, ειλικρινά, αν μου τηλεφωνούσαν αύριο το πρωί και μου έλεγαν πως μου έχουν έτοιμο διαμέρισμα και στρωμένη δουλειά στο κέντρο της πόλης, είχα φύγει με την επόμενη πτήση. Είναι μια πόλη που θεωρώ πως αν την επισκεφτείς και αφεθείς σε αυτήν, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Ακόμα κι αν βρεθείς εκεί ως τουρίστας, αν πραγματικά επιτρέψεις στον εαυτό σου, όχι απλά να περιπλανηθεί σε αυτήν, αλλά να την βιώσει σε όλες τις διαστάσεις και εκτάσεις της, δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος, με ένα κομμάτι της καρδιάς και του μυαλού σου να μένει για πάντα εκεί, ίσως για να έχεις λόγο να επιστρέψεις κάποτε σε αυτήν.

Παρόμοια συναισθήματα και σκέψεις γεννά και η ιστορία του George Alex, εμπνευσμένη από το πραγματικό πρόσωπο της ονειρικής αυτής πόλης, σε μια εποχή όπου οι κοινωνικοπολιτικές αλλαγές ήταν πολύ μεγάλες κι έμελλαν να καθορίσουν και ν' αλλάξουν για πάντα το μέλλον πολλών ανθρώπων. Ένα Παρίσι μεταπολεμικό, γοητευτικό παρά τις δυσκολίες που επικρατούν, και η καθημερινότητα των ανθρώπων που περνά ένα μεταβατικό στάδιο, μέσα από ένα πρίσμα μιας θεωρητικής κανονικότητας, δοσμένης όμως μέσω μιας εξαιρετικά τονισμένης πρόζας, αποτυπωμένη με πολύ όμορφο τρόπο στο χαρτί, με μικρά, ευέλικτα κεφάλαια, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της εξέλιξης των χαρακτήρων, παρουσιάζοντάς μας το παρόν, με το παρελθόν τους να προβάλλει σαν αντανάκλαση ενός καθρέφτη.

Τέσσερα τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας αυτής, και με αρκετά ακόμα να κάνουν το πέρασμά τους, άλλα με μικρότερο κι άλλα με μεγαλύτερο ρόλο, όμως, στο τέλος της ημέρας, κανενός η παρουσία δεν αποδεικνύεται περιττή. Αντίθετα, όλοι τους εξυπηρετούν κάποιον σκοπό, καθένας απ' αυτούς έχει να μας προσφέρει ένα ξεχωριστό "μάθημα" σε σχέση με τη ζωή και τις επιλογές μας σε αυτήν, μα και ο ένας στον άλλον, όταν οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν, είτε για να τους οδηγήσουν σε κοινές πορείες, είτε φευγαλαία, για μια μικρή στιγμή μέσα στο άπειρο του χρόνου, που παρά τη μικρή της διάρκεια, στα λεπτά που της αναλογούν, μπορεί να χωρέσει μεγάλη σπουδαιότητα, κι αυτό είναι ένα απ' τα πιο μαγευτικά στοιχεία της ίδιας της ζωής.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι από εκείνα που θα σε συναρπάσουν με μια ανατρεπτική ιστορία, η οποία είναι γεμάτη εκπλήξεις που θα φέρουν τα πάνω κάτω στην πλοκή της και πολύ περισσότερο στις ζωές των ηρώων της. Όμως, το βιβλίο αυτό είναι από εκείνα που θέλουν και καταφέρνουν να σε "ταξιδέψουν", να σε κάνουν να διεισδύσεις στα άδυτα μιας πόλης ανακαλύπτοντας όλες τις αλήθειες της, μα και τις βαθύτερες αλήθειες των ανθρώπων της, απογυμνωμένες απ' οτιδήποτε θα μπορούσε να τις καλύπτει μέχρι τη δεδομένη στιγμή της αποκάλυψής τους. Το "Μια μέρα στο Παρίσι" δεν είναι από τα βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή, αλλά σίγουρα θα σε βάλει στη διαδικασία να ερευνήσεις, να αναλύσεις, να σκεφτείς, να κατανοήσεις καλύτερα τον κόσμο γύρω σου, ίσως και ν' αναθεωρήσεις σ' έναν βαθμό την έννοια της προσωπικής αλήθειας.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: George Alex
Μεταφραστής: Μπακοδήμου Αγορίτσα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-02-2000-1