"Ζώνη 5" της Ειρήνης Βαρδάκη

«Καλώς ήρθατε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ.
Εδώ απαγορεύΟΝται η θλίψη και κάθε της έκφραση.
Εδώ απαγορεύΟΝται το δάκρυ και το μαύρο χρώμα.
Εδώ απαγορεύΟΝται ο πόνος και η μνήμη του».
Η ιστορία της γυναίκας που πέρασε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ για να ανταμώσει ξανά το παιδί της. Η μόνη της αποστολή είναι να μη δακρύσει, να μη λυγίσει ό,τι κι αν αντικρίσουν τα μάτια της.
Και ίσως να τα καταφέρει… Αρκεί να πάψει να ψιθυρίζει τα βράδια πως άλλο βασανιστήριο δεν γνώρισε πέρα από κείνο της φωνής του.
Η Ειρήνη Βαρδάκη με το νέο της βιβλίο μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο παράλληλο, εκεί όπου όλα θυμίζουν έντονα το σήμερα…

"Η πλοκή" της Jean Hanff Korelitz

Ο άλλοτε πολλά υποσχόμενος συγγραφέας Τζέικομπ Φιντς Μπόνερ διδάσκει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, παλεύοντας να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από τον αυτοσεβασμό του, καθώς δεν έχει εκδώσει –ούτε καν γράψει– κάτι αξιόλογο εδώ και χρόνια. Όταν ο Έβαν Πάρκερ, ο πιο αλαζόνας από τους φοιτητές του, δηλώνει ότι το μυθιστόρημα που γράφει θα του εξασφαλίσει τεράστια επιτυχία, ο Τζέικ νομίζει ότι πρόκειται απλώς για μια τυπική περίπτωση ναρκισσισμού ενός ερασιτέχνη… ώσπου ακούει την πλοκή.
Μέσα σε λίγα χρόνια όλες οι προβλέψεις του Έβαν Πάρκερ για την επιτυχία της ιστορίας του βγαίνουν αληθινές, αλλά ο συγγραφέας που απολαμβάνει το πρωτοφανές κύμα δημοσιότητας είναι ο Τζέικ. Όμως στο αποκορύφωμα της δόξας του λαμβάνει ξαφνικά ένα λακωνικό μήνυμα: Είσαι κλέφτης!
Ποιος είναι ο αποστολέας που τον απειλεί; Ποιος ήταν τελικά ο Έβαν Πάρκερ και από πού άντλησε την ιδέα για αυτή την πλοκή, που αποτέλεσε σίγουρο εισιτήριο για την επιτυχία; Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το μυθιστόρημά του και ποιος το έκλεψε από ποιον;

"Οικογενειακές διακοπές" της Elizabeth Noble

Ο Τσάρλι είναι αποφασισμένος να γιορτάσει τα ογδοηκοστά του γενέθλια με την οικογένειά του. Το πρόβλημα όμως είναι ότι από τότε που έχασε τη σύζυγό του, τον πραγματικό σύνδεσμο της οικογένειας Τσάμπερλεν, οι ζωές των παιδιών του έχουν διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο, που ακόμα και μια ολιγοήμερη επανένωση φαντάζει με θαύμα.
Η κόρη του Λόρα είναι χωρισμένη και την ίδια στιγμή ο έφηβος γιος της αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή κατηγορία. Αλλά και οι γιοι του Τσάρλι δεν βρίσκονται σε καλύτερη θέση: ο Σκοτ παντρεύτηκε πρόσφατα, απέκτησε δύο θετές κόρες και εργάζεται πυρετωδώς στη Νέα Υόρκη όπου πηγαινοέρχεται, ενώ ο Νικ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τον τραγικό χαμό της γυναίκας του. Τώρα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τα βγάλει πέρα μόνος με τα τρία μικρά παιδιά τους.
Η οικογένεια Τσάμπερλεν καλείται να ανακαλύψει επιτέλους τι είναι αυτό που τους ενώνει όλους… σε δέκα μόνο μέρες. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;

"Τολμήστε να είστε αισιόδοξοι!" της Catherine Testa

Μια καινούρια σχέση, μια αλλαγή στην καριέρα σας, ένα νέο πρότζεκτ, όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, ξεπεράστε τους φόβους σας και εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Μια καλή δόση πάθους και πείσματος είναι αυτά που χρειάζεστε. Το κλειδί για να τα καταφέρετε είναι η αισιοδοξία!
Το να είμαστε αισιόδοξοι δεν σημαίνει να αρνούμαστε την πραγματικότητα. Αντιθέτως, σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας, να γνωρίζουμε το ρίσκο, με σκοπό να το κατανοούμε καλύτερα, μα πάνω από όλα σημαίνει να προσπαθούμε, να χαμογελάμε και να ζούμε την κάθε στιγμή!
Με απλά παραδείγματα, ασκήσεις και θετικά μάντρα, το Τολμήστε να είστε αισιόδοξοι! αποτελεί έναν πραγματικό οδηγό ευτυχίας.

"Μοντεσσόρι 6-12 - Μάθε με πώς να σκέφτομαι" της Charlotte Poussin

Η μοντεσσοριανή παιδαγωγική μέθοδος για το παιδί των έξι έως δώδεκα ετών έχει ως στόχο να το βοηθήσει να μάθει να σκέφτεται μόνο του. Είναι σημαντικές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η στήριξη και η εμψύχωσή του από ένα κατάλληλο περιβάλλον.
Η οργάνωση αυτής της στήριξης συνιστά τον πυρήνα της μοντεσσοριανής αγωγής, που υποστηρίζει ότι, αν συνοδεύσουμε το παιδί στη φυσική του ανάπτυξη με σεβασμό στις ικανότητες και τις ανάγκες του, θα έχει αποκτήσει ως έφηβος επίγνωση του εαυτού του.
Οι συγγραφείς του βιβλίου μοιράζονται, ως μοντεσσοριανοί εκπαιδευτές, τις γνώσεις και την εμπειρία τους για να μπορέσουμε να εντάξουμε τη μοντεσσοριανή μέθοδο στην καθημερινότητά μας και να βοηθήσουμε το παιδί μας να είναι ευτυχισμένο, αυτόνομο, δημιουργικό, ένα πνεύμα ανοιχτό στον κόσμο!
Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται η μοντεσσοριανή παιδαγωγική μέθοδος από την ηλικία των έξι έως δώδεκα χρονών:
● Οι ανάγκες του παιδιού.
● Η μοντεσσοριανή παιδαγωγική μέθοδος στη θεωρία και την πράξη.
● Συμβουλές για τη μοντεσσοριανή μέθοδο στο σπίτι.
● Μαρτυρίες ειδικών, γονιών αλλά και παιδιών.
● Παιδαγωγικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται εύκολα.

"Ανάμεσα στα οκτώ και τα δεκατρία" της Sarah Ockwell-Smith

Η προεφηβική ηλικία συχνά κάνει τους γονείς να νιώθουν πελαγωμένοι. Σε αυτή την ενδιάμεση περίοδο μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, τα παιδιά αλλάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να πρέπει να δίνουν μάχη για να καταλάβουν το παιδί που πίστευαν ότι ήξεραν καλά μέχρι τώρα. Στο βιβλίο αυτό, η Σάρα Όκγουελ-Σμιθ, ειδική σε θέματα ανατροφής, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο στοιχεία που αντλεί από τη βιολογία, την ψυχολογία και την κοινωνιολογία ως αφετηρία για τις αξιόπιστες πρακτικές συμβουλές που μας προτείνει.
Ένας πολύτιμος οδηγός όπου εξηγούνται ζητήματα όπως:
• Γιατί τα παιδιά της προεφηβικής ηλικίας είναι αγενή, τεμπέλικα και παρορμητικά και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις συμπεριφορές.
• Τι ακριβώς συμβαίνει κατά την ήβη, πότε και πώς μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας για το θέμα αυτό.
• Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας στις φιλικές και αισθηματικές σχέσεις που βιώνει σε αυτή την ηλικία.
• Πώς θα ενισχύσετε την καλή ψυχική υγεία του και τη σωστή εικόνα του για το σώμα του.
• Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το στηρίξετε κατά τη μετάβασή του από το δημοτικό σχολείο στο γυμνάσιο.
• Πώς θα αντιμετωπίσετε και τα δικά σας συναισθήματα, καθώς το παιδί σας βιώνει αυτήν την πολυτάραχη και γεμάτη νέες εμπειρίες αναπτυξιακή περίοδο.

"Σέρλοκ Χολμς: Η γυναίκα με το βέλο" του Arthur Conan Doyle

Επτά χρόνια πριν, ένα τραγικό γεγονός συνέβη στο χωριό του Άμπας Πάρβα. Ο κύριος Ρόντερ, ιδιοκτήτης του «ΤΣΙΡΚΟΥ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ» του Ρόντερ, βρήκε τον θάνατο, όταν ένα λιοντάρι δραπέτευσε και του ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ.
Ο Χολμς έρχεται αντιμέτωπος με ένα παλιό μυστήριο, όταν καλείται να επισκεφθεί μια κυρία που αρνείται να δείξει το πρόσωπό της. Ένα φρικιαστικό έγκλημα που διαπράχθηκε επτά χρόνια πριν είχε τρομακτικές συνέπειες και ο Χολμς αναλαμβάνει να σώσει τη γυναίκα με το βέλο από την ίδια της τη συνείδηση.

 
"Διπλό φινάλε" των Alessandro Gatti & Pierdomenico Baccalario

Νέα Υόρκη, χειμώνας του 1873. Η Αϊρίν σκέφτεται ένα γεγονός που συνέβη στο Λονδίνο, πριν από μήνες, με τους καλούς της φίλους Σέρλοκ και Λουπέν. Οι αναμνήσεις ξεδιπλώνονται γρήγορα ανάμεσα στη συνάντηση με έναν άντρα που αφηγείται μια παράξενη ιστορία, σ’ ένα έγκλημα χωρίς πτώμα και στην ανακάλυψη ενός δικτύου στοών στο υπέδαφος της πόλης. Ένας πραγματικός υπόγειος λαβύρινθος, όπου τα τρία παιδιά κάνουν τις έρευνές τους, βήμα βήμα, ακολουθώντας τη διαίσθησή τους, μέσα στο άγνωστο και τους κινδύνους, σε μια ακόμα αξέχαστη, όπως θα αποδειχτεί, περιπέτεια.

"Ένα μυστήριο για τον... Μπούφο! Νο 12 - Άτακτο περιστατικό" του Γιώργου Κωνσταντινίδη

Εντελώς ξαφνικά μπήκα στο νοσοκομείο για εγχείρηση και έγινα το πιο… άτακτο περιστατικό! Γιατροί και νοσοκόμοι μπερδεύτηκαν σε άλλο ένα μυστήριο που πρέπει να λύσω. Τι φταίω εγώ; Ας πρόσεχαν!
 
"Αγκάθα Μίστερι: Ίντριγκα στο Χόλιγουντ" του Sir Steve Stevenson

Ο κινηματογραφικός παραγωγός Ρόμπερτ Μόρισον και το καστ του γυρίζουν την ταινία νουάρ με τίτλο Μοιραίο λάθος. Ωστόσο, από τα γυρίσματα δεν λείπουν τα απρόοπτα. Συμβαίνουν παράξενα ατυχήματα και οι πρωταγωνιστές δέχονται απειλητικά γράμματα.Τα ξαδέλφια Μίστερι, με τη βοήθεια ενός πολύ ξεχωριστού θείου τους, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν ποιος θέλει να εμποδίσει την ολοκλήρωση της ταινίας.

"Αγκάθα μίστερι: Αποστολή σαφάρι" του Sir Steve Stevenson

Στην καρδιά της σαβάνας εξαφανίζεται μία λευκή καμηλοπάρδαλη, ένα σπάνιο είδος που λατρεύεται σαν θεότητα από τη φυλή των Μασάι. Τα ξαδέλφια Άγκαθα και Λάρι Μίστερι ξεκινούν για μια συναρπαστική περιπέτεια στην Αφρική, όπου, με οδηγό μία ξαδέλφη τους ειδικευμένη στα σαφάρι, αναζητούν τα ίχνη του λαθροκυνηγού που έχει αρπάξει το πολύτιμο ζώο.

"Τα ψέματα" της Catherine Doltο

Η γνωστή παιδίατρος Δρ. Κατρίν Ντολτό μοιράζεται την πολύτιμη γνώση της για την παιδική ηλικία εκφράζοντας με τον καλύτερο και πλέον άμεσο τρόπο όλα όσα απασχολούν τα παιδιά. Όπως συνηθίζει να λέει: «Όσο περισσότερα καταλαβαίνουμε τόσο καλύτερα μεγαλώνουμε».
Όταν αγαπάμε πολύ κάποιον, θέλουμε να του λέμε πάντα την αλήθεια.
Τόσο απλά!

"Μυστικοί επτά: Περιπέτεια στην ομίχλη" της Enid Blyton

Οι Μυστικοί Επτά προσπαθούν να κρατούν τη Σούζι, την εκνευριστική αδελφή του Τζακ, που συνέχεια χώνει τη μύτη της παντού, μακριά από τις υποθέσεις τους. Εκείνη δημιουργεί τη δική της ομάδα και τους ρίχνει σε μια καλοστημένη παγίδα, με τον Ντικ τον Βαρέλα και τον Τομ τον Κατεργάρη. Τα πράγματα, όμως, έρχονται έτσι που οι Μυστικοί Επτά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη σπείρα κακοποιών. Και βάζουν όλα τους τα δυνατά για να ματαιώσουν τα σατανικά σχέδια των αδίστακτων παρανόμων.

"Κλασικοί θησαυροί: Οι τρεις σωματοφύλακες" του Αλέξανδρου Δουμά

Ο νεαρός ντ’ Αρτανιάν αφήνει πίσω το φτωχικό του σπίτι στη Γασκόνη και ξεκινά να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του: να πάει στο Παρίσι και να γίνει σωματοφύλακας στην υπηρεσία του βασιλιά Λουδοβίκου του ΙΓ΄. Εκεί γνωρίζεται με τους τρεις πιο γενναίους σωματοφύλακες της Αυλής, τον Άθο, τον Πόρθο και τον Άραμη, και γίνονται φίλοι.
Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται καθώς στο Παρίσι του 17ου αιώνα ανθίζουν οι δολοπλοκίες του καρδινάλιου Ρισελιέ, του κόμη Ροσφόρ και της μιλέδης Γουίντερ εναντίον της βασίλισσας της Γαλλίας και του δούκα του Μπάκιγχαμ που έχουν κρυφά σχέση.
Οι τέσσερις σωματοφύλακες αναλαμβάνουν να προστατέψουν την τιμή της βασίλισσάς τους και να υπερασπιστούν το βασίλειο με ένα σύνθημα: «όλοι για έναν κι ο καθένας για όλους».
Οι Τρεις Σωματοφύλακες είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Αλέξανδρου Δουμά, ίσως το πιο πολυδιαβασμένο, αποτελώντας έτσι έναν διαχρονικό, κλασικό θησαυρό της παγκόσμιας λογοτεχνίας.