Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ενώ κοιμόσουν…
Με τον αδελφό της Τόμας να αγνοείται στις αποικίες, η ορφανή Σεσίλια Χάρκορτ έχει δύο δυσβάσταχτες επιλογές: να μετακομίσει στο σπίτι μιας θείας της μητέρας της ή να παντρευτεί τον πανούργο ξάδελφό της.
Αποφασίζει να ακολουθήσει μια τρίτη επιλογή και ξεκινάει ένα υπερατλαντικό ταξίδι διάσωσης.
Ύστερα όμως από μία εβδομάδα ερευνών, αντί για τον αδελφό της, βρίσκει τον καλύτερό του φίλο, τον Έντουαρντ Ρόκσμπι.
Είναι άσχημα τραυματισμένος και η Σεσίλια ορκίζεται ότι θα του σώσει τη ζωή, αλλά για να το καταφέρει αυτό θα χρειαστεί να πει ένα μικρό ψεματάκι…
Είπα σε όλους ότι ήμουν η γυναίκα σου…
Όταν επιτέλους ο Έντουαρντ συνέρχεται, διαπιστώνει ότι το χτύπημα στο κεφάλι του του έχει προκαλέσει προσωρινή αμνησία.
Οι τελευταίοι έξι μήνες έχουν διαγραφεί από τη μνήμη του, αλλά, αν είχε όντως παντρευτεί, δεν θα το θυμόταν;
Γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η Σεσίλια Χάρκορτ, παρόλο που δεν μπορεί να θυμηθεί το πρόσωπό της.
Μια και όλοι την αποκαλούν «γυναίκα του», αποφασίζει ότι λογικά αυτή θα είναι η αλήθεια.
Μακάρι να ήταν αλήθεια….
Η Σεσίλια ρισκάρει όλο της το μέλλον με το να δοθεί ολοκληρωτικά στον άντρα που αγαπά.
Αλλά, όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί, ο Έντουαρντ ενδέχεται να κρύβει μερικές εκπλήξεις για τη νέα κυρία Ρόκσμπι...

Προσωπική άποψη:
Πριν από περίπου τρεις μήνες κυκλοφόρησε το "Συνάντηση με μια Μπρίτζερτον", το πρώτο βιβλίο της σειράς "Ρόκσμπι" της Julia Quinn, η οποία αποτελεί, κατά μία έννοια, ένα άτυπο sequel της πολύ δημοφιλούς σειράς της "Οικογένεια Μπρίτζερτον", στη δημοφιλία της οποίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο και η τηλεοπτική της μεταφορά από το κανάλι του Netflix. Η αλήθεια είναι πως εκείνο το πρώτο βιβλίο δεν κατάφερε να πετύχει ακριβώς ότι και οι προκάτοχοί του, όσο ευχάριστα κι αν διαβαζόταν, αλλά όσο άδικη κι αν είναι μια τέτοια σύγκριση παραμένει εξαιρετικά δύσκολο το να εμποδίσεις τον εαυτό σου, ως αναγνώστη, να μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Ωστόσο, φτάνουμε στο σήμερα, με το δεύτερο βιβλίο της εν λόγω σειράς, που ακούει στον τίτλο "Το κορίτσι με τον φανταστικό σύζυγο", να έρχεται για να πάρει τη ρεβάνς.

Η Σεσίλια Χάρκορτ δεν έχει κανέναν άλλον που ν' αγαπάει και να μπορεί να εμπιστευτεί σε αυτή τη ζωή, παρά μονάχα τον αδερφό της Τόμας, οι οποίοι έχουν μια πολύ δεμένη σχέση, χωρίς να κρατάνε μυστικά ο ένας απ' τον άλλον. Έρχεται, όμως, εκείνη η στιγμή, όπου όλα ανατρέπονται, όταν ο Τόμας αγνοείται, με τη Σεσίλια να πρέπει να επιλέξει είτε να ζήσει μαζί με τη θεία της είτα να παντρευτεί τον ξάδερφό της. Μην αντέχοντας κανέναν απ' τους δυο τους, δημιουργεί μια τρίτη επιλογή για εκείνη, που δεν είναι άλλη απ' το να φύγει μακριά και ν' αναζητήσει τον αδερφό της. Αντί, όμως, για τον Τόμας, οι έρευνές της την οδηγούν στον καλύτερό του φίλο, τον Έντουαρντ, που είναι άσχημα τραυματισμένος. Η Σεσίλια είναι αποφασισμένη να τον σώσει και για να το πετύχει αυτό συστήνετε σε όλους ως σύζυγός του, χωρίς να έχει υπολογίσει πως, όταν εκείνος θα συνέλθει, δεν θα θυμάται τίποτα από τους τελευταίους έξι μήνες της ζωής του.

Ο πυρήνας της ιστορίας μού θύμισε αρκετά εκείνον της πολύ αγαπημένης ταινίας "While you where sleeping" -καθόλου τυχαίο, μάλλον, που η περίληψη του βιβλίου ξεκινάει ακριβώς μ' αυτή τη φράση, πράγμα που σημαίνει πως από 'κει μπορεί να εμπνεύστηκε και η ίδια η συγγραφέας-, με μια μικρή αντιστροφή της κατάστασης. Εδώ, η κεντρική μας ηρωίδα, βρίσκεται "παντρεμένη" από το πουθενά, όχι λόγω παρεξήγησης, αλλά επειδή η ίδια το επέλεξε, με κοινό όμως παρανομαστή, που δεν είναι άλλος απ' το ότι αναγκάζεται να λέει ψέματα σε όλους προκειμένου να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη κατάσταση. Από μόνος του, λοιπόν, ο πυρήνας αυτός είναι ενδιαφέρων, μα και πολλά υποσχόμενος, αφού έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ποικιλία απολαυστικών στιγμών, αν κι εφόσον χειριστεί σωστά δεδομένα και καταστάσεις. Και ναι, η Quinn το πετυχαίνει σχεδόν στον απόλυτο βαθμό.

Η χημεία ανάμεσα στους Σεσίλια και Έντουαρτ είναι υπέροχη, με την αλληλεπίδρασή τους να προσφέρει πάρα πολλές διασκεδαστικές στιγμές, οι οποίες υποστηρίζονται από εξίσου απολαυστικούς, παιχνιδιάρικους κι ατακαδόρικους διαλόγους, που είναι αδύνατον να μην σε κερδίσουν. Προσωπικά, αγάπησα τον Έντουαρντ λίγο παραπάνω, καθότι είναι ένας απ' τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του είδους που έχω συναντήσει το τελευταίο διάστημα, ο οποίος δημιουργεί ένα αίσθημα ανείπωτης οικειότητας ως προς το πρόσωπό του. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως η Σεσίλια είναι λιγότερο συμπαθής, αντίθετα είναι πολύ γήινη και προσιτή, κάτι που σου επιτρέπει να ταυτιστείς μαζί της σε αρκετά σημεία -κυρίως σε εκείνα που είναι εμφανείς οι αδυναμίες της-, απλά έχω ορισμένες ενστάσεις ως προς το πως επέλεξε να χειριστεί ορισμένες καταστάσεις, ειδικά προς το τέλος της ιστορίας.

Η αφήγηση έχει γρήγορο κι έντονο ρυθμό και σε παρασύρει μαζί της, όχι μόνο γιατί ενδιαφέρεσαι να δεις που θα καταλήξει αυτό το ανορθόδοξο ρομάντζο, αλλά γιατί παράλληλα εξελίσσεται και μια ακόμα ιστορία, εκείνη του αδερφού της Σεσίλια, που διαθέτει αρκετά στοιχεία μυστηρίου, που οδηγούν σε εκπλήξεις κι ανατροπές, συνδυαστικά πάντα με το γεγονός πως ο Έντουαρντ δεν έχει τις μνήμες του, άρα συμβάλλει στην απουσία σημαντικών κομματιών για την ολοκλήρωση του παζλ, μέχρι τουλάχιστον την κατάλληλη στιγμή όπου όλα θα έρθουν στο φως και που κάθε κατεργάρης θα μπει στη θέση του -όπως, άλλωστε, θα έπρεπε. Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη, που λένε! Απολαύστε, λοιπόν, δίχως καμία ενοχή, αυτή τη νέα ρομαντική περιπέτεια της Julia Quinn και μπείτε στην παρέα όλων εκείνων που περιμένουμε τη συνέχεια, η οποία αναμένεται... εκρηκτική.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-5543-67-9